Miért nem lehetett sosem király Fülöp, II. Erzsébet férje?

A brit alkotmányos monarchia rendszere tele van számunkra különleges és néha érthetetlen szabályokkal. Ezek egyike, hogy Kamilla, Károly herceg felesége megkaphatja a királyné címet férje trónralépésekor, de II. Erzsébet lassan egy éve elhunyt férje, Fülöp csupán herceg volt, nem pedig király.

A királynő uralkodásának 70. évfordulója, azaz platinajubileuma alkalmából tett nyilatkozatában felvázolta jövőbeli kívánságait, miszerint Cornwall hercegnéje, azaz Kamilla az uralkodó királynői rangú hitvese (Queen Consort) címet kapja, amikor a walesi herceg, Károly király lesz.

Károly walesi herceg, Camilla, Cornwall hercegnéje és II. Erzsébet királynő a Buckingham-palota erkélyéről nézik a Királyi Légierő századik évfordulója alkalmából tartott repülést Londonban 2018. július 10-én. (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Felmerül a kérdés, hogy ha Kamilla megkapja a címet, akkor II. Erzsébet néhai férje, a tavaly áprilisban a 100. születésnapja előtt elhunyt Fülöp herceg miért nem lett királyi rangú hitves (King Consort), amikor felesége 1952-ben királynő lett? A királyi rangú hitves címet nagyon ritkán használták a történelem során, ennek pedig az az egyszerű oka, hogy a legtöbb monarchiában nincsenek hivatalos szabályok a női uralkodó férjének titulusára vonatkozóan. A király címet csak olyan királyi személy kaphatja, aki örökli a trónt és uralkodhat is – így Károly herceg, Vilmos herceg, és majd a még gyerek György herceg is.

Egyszer már majdnem sikerült

A brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király feleségét a „Queen Consort”, vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím illeti meg, és ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt, fordítva azonban ez nem így működik, bár egyszer majdnem lett precedens rá. 

Nyelvi lelemény

A magyar nyelvben sokkal könnyebb a házastársakat megnevezni, hiszen a királynő és a királyné már alapból feltételezi, hogy az előbbi az uralkodó, míg az utóbbi a király felesége. A királyra és a királynő férjére azonban nekünk sincsen bevett kifejezésünk, köszönhetően a patriarchális berendezkedésnek, miszerint – általában – férfiágon öröklődik a trón.

Viktória királynő, aki 1819-től egészen 1901-ig vezette a brit birodalmat, azt akarta, hogy férje, Albert kapja meg a királyi rangú hitves címet, de ezt a házasságkötésükkor az akkori miniszterelnök, Lord Melbourne kizárta. Végül Albert 17 évvel később, 1857-ben hivatalosan hitvesi herceg, azaz hercegi rangú hitves (Prince Consort) címet kapott. Albert herceggel ellentétben azonban Fülöp herceg elutasította az ajánlatot, hogy hivatalosan is hitvesi hercegnek nevezzék. Ehelyett 1957-ben a palota kiadott egy szabadalmi levelet, amely szerint a királynő Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának hercege rangot és címzetes méltóságot adta. Ezzel szemben minden női hitvesnek jogában áll, hogy hitvesi királynőnek nevezzék, mivel a feleségek általában osztoznak házastársuk társadalmi rangjában és státuszában. Hivatalosan azonban nem osztozik az uralkodó politikai és katonai hatalmában, kivéve, ha régensként jár el.

1854: Viktória királynő (1819-1901) és Albert herceg (1819-1861), öt évvel házasságkötésük után (Fotó: Roger Fenton/Roger Fenton/Getty Images)

Diana miatt nem akarta

A Clarence-Ház korábban, a pár 2005-ös esküvőjének idején azt nyilatkozta, hogy a Cornwall hercegnőjét „csupán” Princess Consortnak, azaz hitvesi hercegnénak fogják nevezni, amikor Károly trónra lép, azonban később, 2018-ra minden erre vonatkozó utalást eltávolítottak a honlapjaikról, de az alattvalók körében folyamatosan ment a vita, hogy minek is kellene nevezni Kamillát.

Mivel sokan haragudtak Diana miatt Kamillára, úgy gondolták, hogy – bár hivatalosan semmi akadálya nem lett volna ennek – nem érdemli meg, hogy ugyanazt a rangot kapja, mint Károly első felesége.

Kamilla tisztában is volt azzal, hogy nagy ellenállást keltene az alattvalókban, ha átvenné a 1997-ben elhunyt Diana korábbi rangjait (mint például wales-i hercegné), így lett ő cornwalli hercegné. Ennek az évtizedes vitának végére tett pontot II. Erzsébet mostani bejelentése.

Camilla Parker-Bowles (balra) és Lady Diana Spencer (később walesi hercegnő) a ludlow-i lóversenypályán, hogy megnézzék az Amateur Riders Handicap Steeplechase versenyt, amelyen Károly herceg indult (Fotó: PA Images via Getty Images)

A királynő – akinek nemrég halálhírét is keltették – trónra lépésének napjának platinajubileuma előtt kiadott nyilatkozatában azt írta a népnek: „És amikor eljön az idő, és Károly király lesz, tudom, hogy ugyanolyan támogatást fogtok neki és feleségének, Kamillának nyújtani, mint amilyet nekem adtatok; és őszinte kívánságom, hogy amikor eljön az idő, Kamillát királynői rangú hitvesként ismerjék meg, miközben ő is folytatja saját hűséges szolgálatát.”

Erzsébet ezzel a gesztussal is jelezte, hogy immár teljesen elfogadta fia választottját, és szeretné, ha a nép is ugyanígy tenne, megbocsátanák neki végre azt, amit a Szívek Királynőjével tett. Mint ismeretes, Diana és Károly házassága boldogtalan volt, és – bár ezt sosem erősítették meg – Károly valószínűleg végig viszonyt folytatott Kamillával közben.

Királynő, királyné, anyakirálynő

A királynő édesanyja, aki szintén Erzsébet volt, királyné lett, amikor VI. György 1936-ban király lett. Amikor azonban férje 1952-ben meghalt, és lánya, Erzsébet hercegnő lépett a trónra (és lett királynő, azaz Queen), a félreértések elkerülése végett anyakirályné (The Queen Mother) néven vált ismertté.

Katalinból – a sorban a 2. trónörökös, Vilmos neje – szintén megkapja a Kamillának adományozott rangot, így majd őt is megilleti a királyné (azaz angolul Queen) megnevezés.

1982. augusztus 4: Károly walesi herceg (balra), Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő (balra), Diana Vilmos herceggel a karjában (középen) és Erzsébet anyakirálynő (1900-2002) a Buckingham-palotában Vilmos herceg keresztelője után (Fotó: Fox Photos/Getty Images)

Rekordok uralkodója

II. Erzsébet édesapja, VI. György király 1952. február 6-án, 57 esztendősen elhunyt, és idősebbik leánya, az addigi Erzsébet hercegnő attól a naptól az Egyesült Királyság uralkodója. II. Erzsébet királynő lett vasárnap az évezredes angol-brit monarchia első olyan uralkodója, aki 70 esztendőt töltött a trónon, és így megélte platinajubileumát.

II. Erzsébet királynő és Edinburgh hercege integet a tömegnek a Buckingham-palota erkélyéről Erzsébet koronázása után, 1953. június 2-án. (Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt a rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

Vasárnap kiadott platinajubileumi üzenetében a királynő közölte: az évforduló alkalmából megújítja 1947-ben, még hercegnőként tett fogadalmát, amelyben megígérte, hogy egész életét népei szolgálatának szenteli.

Kiemelt kép: Getty Images

Erzsébet uralkodásának 70. évfordulója alkalmából a Nők Lapja egy gyönyörű és tartalmas kiadvánnyal készült, hat fejezeten keresztül bemutatva a királynő gazdag életét és munkásságát.
A bookazine-t megrendelheted 25% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással a https://www.mc.hu/erzsebet oldalon, vagy keresd az újságárusoknál, a nagyobb Líra és Libri könyvesboltokban és a https://animuscentral.hu/konyv/ii-erzsebet-70-eve-a-tronon webshopban.