99 éves korában elhunyt Fülöp herceg

A Buckingham palota már hivatalosan is bejelentette a szomorú hírt, hogy meghalt Edinburgh hercege.

Fülöp 1921június 10-én született a görög és a dán királyi családba. Edinburgh hercege és II. Erzsébet brit királynő férje. Még csecsemő volt, amikor családját kiűzték Görögországból.

A család Franciaországba került, de megpróbáltatásaik itt sem értek véget. Fülöp édesapja az alkoholba és a szerencsejátékba menekült, nem sokkal később pedig szeretőjével Dél-Franciaországba költözött. Édesanyját, Aliz battenbergi hercegnőt skizofréniával diagnosztizálták és egy svájci szanatóriumba vitték. Fülöpöt, akinek mind a négy nővére német hercegekkel házasodott össze, és maguk mögött hagyták Franciaországot, innentől fogva távolabbi rokonok nevelték. 1937-ben elhunyt legkedvesebb testvére, Cecília. 1937 novemberében a nyolc hónapos terhes hercegnő, az ő férje, György Donát hessei és rajnai nagyherceg, ez utóbbi édesanyja és két kisfiuk Londonba indultak egy esküvőre repülővel. Ostende közelében azonban a gépük kigyulladt, majd lezuhant. Mindenki meghalt a fedélzeten utazók közül.

Az ifjú Fülöp egy Macbeth előadás előtt 1935 júliusában. (Fotó: Fox Photos/Getty Images)

1939-ben, 18 éves korában belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe

Az év júliusától kezdett levelezni a 13 éves Erzsébet hercegnővel, akivel 1934-ben találkozott először. A második világháború alatt a Földközi-tenger és a Csendes-óceán flottáin szolgált. Annak ellenére, hogy a királyi család több tagja is ellenezte a házasságot Fülöp herceg német származása, valamint nővéreinek náci kapcsolatai miatt, a háború után VI. György engedélyt adott Fülöpnek, hogy feleségül vegye Erzsébetet. Mielőtt a pár 1947 júliusában hivatalosan is bejelentette volna az eljegyzését, Fülöp lemondott a görög és a dán királyi címeiről, brit állampolgárságúvá vált és az anyai nagyszülők vezetéknevét, a Mountbatten nevet vette fel. Az 1947. novemberi 20-i, a Westminsteri apátságban tartott esküvőn, amelyet 300 millió ember követett végig rádión, Fülöp három nővére nem lehetett jelen német férjeik miatt. Közvetlenül az esküvő előtt Fülöp Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója lett. Az aktív katonai szolgálatot akkor hagyta el, amikor Erzsébet 1952-ben királynő lett. 1957-ben hivatalosan is brit herceg lett. A párnak négy gyereke született: Károly hercegAnna hercegnőAndrás herceg és Eduárd herceg

1947. november 20. Az ifjú pár a Buckingham-palota erkélyéről üdvözli az ünneplő tízezreket. (Fotó: Keystone/Getty Images)

Az életrajzírók tanúsága szerint Fülöp herceg eleinte nehezen vette a merev szabályokat, illtve azt, hogy a viszonylag szabad életüknek ilyen hamar, az esküvőjük után mindössze öt évvel vége szakadt. Tengerészként már nem szolgálhatott, de mivel nyughatatlan természet volt, nem elégítette ki az udvar által ráosztott szerep. Új hobbit talált, megtanult végül repülni is: sógornője, Margit akkori szerelmétől, Peter Townsend háborús hőstől vett pilótaleckéket. De szenvedélyét sem élhette ki szabadon, mert csak a kormány engedélyével végezhetett olyan veszélyesebbnek számító manővereket, mint a megfordulások vagy csavarok a levegőben.

A Battenberg-Mountbatten családot üldöző balsors az 1979-ben újabb tragédiát okozott: a Fülöpöt egész életében támogató nagybátyját, Louis Mountbattent 1979 augusztusában merényletben meggyilkolta az IRA terrorszervezet. Ez volt az egyetlen terrortámadás, amelyben a brit királyi család egy tagja vesztette életét.

A királyi család a Buckingham-palotában 1972-ben. Anna hercegnő, András herceg, Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő, Eduárd herceg és Károly herceg. (Fotó:Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images)

A brit uralkodói házastársak közül ő szolgált a leghosszabb ideig az uralkodó mellett: 1952 és 2017 között, 22 219 eseményen vett részt egyedül és 5496 beszédet tartott. 96 évesen, 2017. augusztus 2-án vonult vissza a közélettől.
Kilencvenéves koráig szinte panaszmentesen élt, híresen aktív és jó egészségű volt. 2011december 23-án mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani a királyi család téli rezidenciájáról, a Sandringham kastélyból. A herceget egy elzáródott koszorúér miatt műtötték.

2021. április 9-én jött a bejelentés: „Őfelsége, a királynő mélységes szomorúsággal jelentette be szeretett férje, ő királyi felség Fülöp herceg, Edinburgh hercegének halálát. Királyi fensége ma reggel, békésen hunyt el a windsori kastélyban.”

Kiemelt kép: Getty Images, forrás: Wikipedia, Euronews, BBC