Károly herceg és a festészet – a mai napig kelendőek akvarelljei

A 73 éves herceg az 1970-es években kezdett festeni, és jelenleg ő az Egyesült Királyság egyik legsikeresebb élő művésze.

Erzsébet királynő legidősebb fia kizárólag akvarelleket készít, festményeit először 1977-ben állították ki a windsori kastélyban. Viktória királynő, aki maga is lelkes akvarellfestő volt, valamint Fülöp edinburgh-i  herceg festményei mind a mai napig láthatóak a palota falain. Fülöp herceg vázlatai a windsori kastély privát kápolnájának ablakait díszítik, de egyik leghíresebb képe az, amikor feleségét reggeli közben örökítette meg 1965-ben.

Fülöp herceg 1969-ben (Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Bélyegeken és síbérleten is szerepeltek az alkotásai

Károly herceg első kiállítását követően több ízben is bemutatta munkáit, melyeket nagyon jól fogadott a közönség az Egyesült Királyságban és több más országban is. Ő szerényen csak lelkes amatőrnek nevezi magát, ám becslések szerint 2 millió fontot (több, mint 8 milliárd forint) keresett 1997. és 2016. között eladott példányaiból, így az ország egyik legkelendőbb élő művésze lett – írta a The Daily Telegraph 2016-ban. Károly herceg munkái az Egyesült Királyságban bélyegeken is megőrződtek, sőt 1997-ben a Davos Kloster sírégió szezonbérletén is az ő egyik alkotása szerepelt.

Skócia a kedvence

Az Insider azt írta, hogy a herceg az alkotásainak teljes nyereségét alapítványának, a The Prince of Wales’s Charitable Fundnak adományozta, ami évente körülbelül 3 millió fontot (több, mint 1 milliárd forint) szán különböző jótékonysági célokra.

Károly herceg legszívesebben tájképeket fest, előnyben részesítve a hegyeket, patakokat és a királynő skót földön található balmorali birtokának környező területeit.

A balmorali kastély Aberdeenshire-ben található, Albert herceg 1852-ben vásárolta meg Viktória királynőnek, ezután vált a család kedvenc nyári rezidenciájává. II. Erzsébet királynő a nyári szabadságát rendszerint itt tölti, és úgy tartják, ez a kedvenc rezidenciája. „Szerintem nagyi ott a legboldogabb. Azt hiszem, nagyon-nagyon szereti ezt a helyet” – mondta Eugénia hercegnő a nagymamájáról az Our Queen at Ninety című dokumentumfilmben.

Károly herceg két festménye éppen kikerül a Buckingham-palota falaira (Fotó: Yui Mok/PA Images via Getty Images)

Vissza az iskolás évekhez

A herceg a skót, Gordonstoun School bentlakásos akadémián tanult. Az iskola egy 200 hektáros erdős kampusszal rendelkezik, és sétatávolságra van csodás látvánnyal rendelkező Moray Firth partjaitól. A mai napig számos festménye Skóciában születik, így emlékezve fiatalkorára. A The Telegraph szerint szívesen alkot a skóciai Helmsdale-i tónál, ahol gyakran horgászik is. Úgy tudni, hogy a herceget Nagy-Britannia leghíresebb művészei tanították, köztük John Napper, John Stanton Ward, Hugh Casson, Edward Seago és Derek Hill. Károly 73 évesen is ugyanúgy élteti különleges „hobbiját”, és nem is tervezi letenni a festőecsetet.

Kiemelt kép: Getty Images