A hercegné szerint ez is közrejátszott házasságuk megromlásában, de nem ez adta a végső döfést.

Andrew Morton újságíróval, királyi életrajzíróval a hercegné őszintén beszélt második terhességének keserű velejáróiról is. A szerző csak 1997-ben, Diana tragikus halála után fedte fel, hogy a hercegné betekintést engedett számára a sokszor nyomasztó mindennapjaiba. Morton több órás beszélgetést rögzített, amiről később egy könyvet is megjelentetett Diana igaz története – saját szavaival címmel. A kötetből és a beszélgetésekből tökéletesen kirajzolódik egy végtelenül szomorú házasság története, és két ember tragikus sorsa, amelyhez alcímként bátran odaírhatnánk, hogy „írta és rendezte a brit uralkodóház”.

Viszonzatlan érzelmek

Diana és Károly herceg kapcsolata soha nem volt felhőtlen, hiszen a trónörökös mindvégig Kamilla Parker Bowles-t szerette. Szenvedélyesen, tiszta szívvel úgy, ahogy Dianát soha nem tudta. Az óvónőként dolgozó fiatal lány azonnal beleszeretett a hercegbe, csodálta és felnézett rá, azonban Károlynak már akkoriban is inkább nyűg volt a fiatalabb Spencer lány ragaszkodása.

Eredetileg Diana nővérét, Sarah Spencert szemelték ki Károly számára, de a nővér kissé gúnyosan így nyilatkozott: „nem megyek hozzá senkihez, ha nem vagyok belé szerelmes, legyen az egy kukás vagy Anglia következő királya”.

Ekkor pecsételődött meg végleg Károly és Diana sorsa, és így lett a rendkívül érzékeny és naiv lányból 1981. július 29-én hercegné, aki tökéletesen beleillet a brit uralkodóház elképzeléseibe. Azt egyébként figyelmen kívül hagyták, hogy Károly többször jelezte családjának, Kamillát szereti.

Károly és Diana nővére, Sarah Spencer 1977-ben (Fotó: Central Press/Getty Images)

Frigy baljós jelekkel

Diana annak ellenére bízott a boldogságában, hogy nem sokkal a nagy nap előtt tudta meg, hogy szereleme továbbra is viszonyt folytat Kamillával.

Egyszer egy telefonbeszélgetésüket csípte el, amikor Károly örök szerelméről biztosította a nőt.

Ennek ellenére belebújt a David és Elizabeth Emanuel tervezte menyasszonyi ruhába, de mosolya sokak szerint már akkor sem volt őszinte: boldogtalanságát nem tudta leplezni. A hercegnő a Diana: Saját szavaimmal című dokumentumfilmben élete legrosszabb napjaként említette az esküvőjét. „Akkor még nem tudtam, mit vettem magamra”, emlékezett vissza a dokumentumfilmben, amiből az is kiderül, miért vágyott olyannyira egy kiegyensúlyozott kapcsolatra. „Emlékszem, ahogyan apám megpofozza anyámat” mesélt egyik legszörnyűbb gyerekkori emlékéről, amely mélyen beleégett az emlékezetébe.

Kamilla 1973-ban hozzáment Andrew Parker-Bowles-hoz, akivel 22 évig tartott házasságuk, és két közös gyerekük is született (Fotó: Wood/Express/Hulton Archive/Getty Images)

Teljes bizonytalanságban

Sajnos a világraszóló esküvő mit sem változtatott Károly érzelmein, hiába érezték úgy a család irányadói, hogy hátradőlhetnek, mint akik jól végezték a dolgukat. A nászút is borzalmasan telt, ugyanis az újdonsült feleség meglátta férje mandzsettagombjait, melyeket két egymásba fonódó C-betű díszített, azaz a titkos szerelmesek (Camilla és Charles) kezdőbetűit. Károly természetesen tagadott, és azt állította, egy barátjától kapta az ajándékot. Innentől kezdve rengeteget veszekedtek, és Dianát ekkor kerítette hatalmába a bulimia szörnyű körforgása: a falásrohamait hánytatásos periódusok követték.

A hercegné később azt is elárulta, hogy férje teljes bizonytalanságban tartotta, egyszer kedves volt vele és gondoskodó, máskor pedig rideg és gonosz, hangulatváltozásai az őrületbe kergették.

Mindezek ellenére ő mégis szerette volna jobbá tenni a viszonyukat, amin Vilmos herceg érkezése javított is. Úgy tűnt, hogy az 1982. június 21-én született fiú megmentheti a házasságukat. Egy ideig mindketten azt érezték, képesek egymás mellett megtalálni a boldogságot, és elfeledni a fájó múltat. Sajnos ez nem tartott sokáig, és egyre mélyült a szakadék közöttük, Károly tudatosan kerülte feleségét, és a királyi család is elfordította a  tekintetét, nem akartak tudomást venni az elhidegült kapcsolatról. Ennek ellenére mindenki boldogan fogadta a hírt, miszerint újabb gyerek érkezik a családba. Diana abban reménykedett, hogy az új jövevény tényleg megmenti házasságukat, és általa elnyerheti a férje szeretetét.

Diana hercegné és Károly herceg nászútjukon, amin Kamilla ajándéka miatt végig veszekedtek (Fotó: Anwar Hussein/Getty Images)

Hat hét boldogság

Harry herceg születése (1984. szeptember 15.) azonban teljesen mást hozott az életükbe, a végső elhidegülést. Bár sokáig úgy tűnt, a csecsemő valóban mentsvár lehet. „Károllyal különösen közel voltunk egymáshoz Henry születése előtti hat hétben, sem előtte, sem később nem voltunk olyan közel” – emlékezett vissza a csupaszív hercegné. – Azután, ahogy Henry megszületett, a házasságunk és az egész életünk összeomlott.” Károly ugyanis képtelen volt leplezni csalódottságát, hogy ismét fia született.

Titkolta, hogy fiút fog szülni

Diana bevallotta Mortonnak, hogy már a terhesség alatt tisztában volt a baba nemével, de nem merte elárulni a férjének, mert tudta, Károly lányt vár. Az elhallgatást Károly cserbenhagyásként élte meg, aki így reagált, amikor meglátta másodszülöttjét:

„Ó, Istenem, ez fiú!”, majd hozzátette: „és még a haja is vörös.”

Amikor a kórház előtt megkérdezte egy újságíró, hogy fiút várt-e, határozott nemmel válaszolt, majd rögtön korrigált: „úgy értem, mindegy, a lényeg, hogy egészséges legyen”. Dianában akkor valami bezárult, főleg, hogy megtudta, férje visszament Kamillához. Károly viszont képtelen volt túltenni magát csalódottságán, és még Harry keresztelőjén is hangot adott ennek. Az anyósának azt mondta: „Annyira csalódottak vagyunk, azt hittük, hogy kislány lesz.” Bár többes számban beszélt, valójában magára gondolt, mire Diana édesanyja, Franches helyre tette Károlyt és közölte vele, inkább örüljön, hogy egészséges gyereke született. Jóval később, 2015-ben is felhozta a témát Károly, pontosabban második unokája, Sarolta hercegnő születésekor. Akkor azt nyilatkozta, annak idején szerette volna, ha néhai feleségével kislányuk is születik.

Diana hercegné férjével, Károly herceggel és két gyerekükkel 1985 májusában. Akkor már lehetett tudni, hogy soha nem tudják helyrehozni házasságukat. (Fotó: Mirrorpix via Getty Images)

Sürgető válás

„Azért csak összehoztuk Henryt, aki még Vilmosnál is közelebb áll az apjához” – mesélte annak idején Diana, aki házasságának végső romlását mégsem a második fiú érkezésének tudta be – aki úgy tűnt csak a saját örömére szolgált –, és egyedül kellett megküzdenie a kisbabás korszakkal. A házasság vége a viszony miatt következett be. „Hárman éltünk ebben a házasságban, ami így kissé zsúfolt volt” – mondta a hercegné az 1995-ös BBC interjúban, majd hozzátette, hogy a házasságában végig borzasztó magányos volt.

Egy vita során viszont annyira tehetetlennek érezte magát, hogy egy bicskával saját mellkasát és combját is megsebesítette.

Válásukat 1996. augusztus 28-án mondták ki, amit II. Erzsébet azért sürgetett, mert a menye nyilvánosan elismerte, hogy viszont folytatott James Hewitt lovasoktatóval (több szerelmi viszonya is volt, amiről minden esetben tudomást szerezett a palota, és igyekezett véget vetni azoknak). A válási papírokkal a hercegné elvesztette az „Ő Királyi Felsége” címet, de ezt kicsit sem bánta, mivel ez jelentette számára a szabadságot, a sanszot a boldogságra, amelyre férje mellett esélye sem volt.

Forrás: Women’s Health, Daily Mail, House Beautiful, Express
Kiemelt kép: Getty Images