2012: II. Erzsébet gyémántjubileuma – 3. rész: Négy esküvő, egy temetés…

Hulej Emese emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

Kék kokárda, kék festék

Amikor első gyermeke, Károly született, Erzsébet mindössze 22 éves volt. Huszonöt nyugdíjas varrónő készítette a babakelengyét egy idősek otthonában, és a trónörökös hercegnő nem aggódta túl a várandósságot: futott, hancúrozott a kutyákkal, majd a Buckingham palota erre a célra átalakított termében világra hozta az egészséges kisfiút. Az alattvalók kék kokárdát tűztek, kék festéket öntöttek a szökőkutakba, és ünnepelték a majdani III. Károlyt. Tizenkét gépírónő válaszolta meg a birodalom minden tájáról érkező jókívánságokat.

Ám a korai kötődést sok minden nehezítette. Elsősorban az, hogy a király, azaz a nagypapa már nagyon beteg volt, így uralkodásra készülő lánya egyre többször helyettesítette őt. Tette a dolgát, apjáét is, közben készült a Feladatra. Ráadásul férje, Fülöp újra felvette a szolgálatot a haditengerészetnél Máltán, így felesége ingázott a két sziget között, szülei gondjaira bízva csecsemőjét. Így tett a két évvel később született Annával is.

Mától anyu a királynő…

Erzsébetet kétgyerekes anyaként koronázták meg, Károly ott is volt a westminsteri apátságban, nagymamája mellett ült, amikor édesanyja elfoglalta Hitvalló Edward trónját. Erzsébet kemény tojásokat evett és sok sót fogyasztott a szertartás előtt, hogy az anyagcseréje se okozzon gondot a maratoni ceremónia alatt… Nagyon tudatosan készült az uralkodásra, nyugodtan mondható, hogy eldöntötte: életének középpontjában a királyság szolgálata, annak méltó folytatása, fenntartása áll. És a továbbadás? Kritikusai szerint ez az a pont, ahol a királynő a leggyengébben teljesített, és sokan nemcsak a rengeteg tennivalóban, hanem Erzsébet alaptermészetében látják a fő okokat. Ez a rendkívül fegyelmezett, értelmes és elhivatott nő valószínűleg érzelmi intelligencia tekintetében elmarad az átlagostól, de emiatt még nem korrekt ráterhelni gyermekei minden gondját, baját, sikertelenségét. Árulkodó, hogy Erzsébet milyen bensőséges kapcsolatban volt mindig is a lovaival és a kutyáival. Mintha ezek a szeretni képes lények, akikkel a kapcsolat sokkal egyértelműbb, kiszámíthatóbb, mint az emberekkel, megnyugtatnák őt.

A négy gyerek amúgy is – négy külön karakter. Károly sebezhető, komoly, értelmes, de bizonytalan gyerek volt, a nagyanyján kívül a dadájához kötődött erősen. Annát szilaj, határozott kislányként emlegetik, az 1960-ban született Andrást pedig anyja kedvenceként. Nyilván az ő születésekor már nőként, királynőként is érettebb volt, így az eleven, derűs, sokak szerint a kibírhatatlanságig komisz kisfiúnak sokkal inkább helyet talált az életében. Négy évvel később pedig Edward zárta a sort, aki művészi hajlamokkal is rendelkezett.

A Diana-faktor 

Egy királyi családban a pályaválasztás nem túl nyitott kérdés… Te a trónra kerülsz, te meg herceg leszel, plusz első számú tartalék. Vagy második. És a párválasztás? Ott sem végtelenek a lehetőségek. A választottnak főrangúnak, feddhetetlennek (családostól!), tiszta múltúnak és kiváló modorúnak kell(ett) lennie.

Lady Diana Spencer megfelelni látszott a feltételeknek, ráadásul az anyakirályné favorizálta, aki mind Károlynál, mind Erzsébetnél szinte bármit el tudott érni. Egyetlen dologgal nem számoltak csupán: érzelmi labilitásával, ami Dianának ugyanolyan fontos tulajdonsága volt, mint a szépség és az együttérzés képessége. Kiegyensúlyozott gyerekkorral felvértezve is óriási feladat lett volna a királyi család tagjaként az elvárásoknak és az állandó önfegyelmet igénylő életmódnak megfelelni, de Dianának nem volt ilyen bázisa. Próbálkozott ő, közben lázadt, aztán döntött. Anyaként – is – más utat választott: fiainak a lehetőségig normális életet kell élniük.

A királynő jó darabig, ha idegenkedve is, de megértéssel figyelte menye küzdelmeit, aztán egy ponton, amikor házassági válságuk már komolyan veszélyeztette a monarchia, a királyi család tekintélyét, magához rendelte a fiatalokat. Sokan szívtelenséggel vádolják Erzsébetet, pedig az igazság valószínűleg sokkal egyszerűbb: ő nem értette Diana gondjait, számára egyértelmű volt, mit akar az élettől, vagyis hogy az élet mit akar tőle. Diana viszont boldogságot és szabadságot akart, és ezeket sem a házasságában, sem a feladatában nem lelte. Amikor pedig tévényilatkozatban teregette ki a családi szennyest, a királynő végleg leírta.

Menyek, menjetek…!

„Úgy érzem, a mi nemzedékünk retteg attól, hogy prűdnek bélyegzik. Ennek következtében az emberek néha félnek kimutatni rosszallásukat olyan dolgok iránt, amelyekről tudják, hogy helytelenek.” Így beszélt nem sokkal trónra lépése előtt Erzsébet, majd hosszasan értekezett arról, milyen elítélendő dolog a válás. Udvartartásában sem tűrt meg elvált embert évtizedeken keresztül, mert úgy vélte: példát kell mutatni. (Ne feledjük, hogy a királynő az egyház feje is egyben.) Ehhez képest aránylag könnyen beleegyezett Anna lánya és férje házasságának felbontásába, igaz, nem a trónörökösről volt szó. Ám Dianáék válása keserű csalódás volt. A királynő sem a menyét, sem a fiát nem értette. Hogyhogy képtelenek megérteni a kötelességüket, és akaraterővel, önfegyelemmel kialakítani valamilyen mindenki számára elfogadható együttélési módot? Ráadásul akkor már recsegett-ropogott a ház András és Sarah Ferguson feje felett is. Virgonc, vörös hajú menyét Erzsébet jól fogadta, de ez valószínűleg viszonylag gyenge emberismeretével és kevés tapasztalatával magyarázható. Döbbenten figyelte menyei kicsapongásait, megvetette őket gyengeségük miatt, az a felhajtás pedig, amit a sajtó csapott körülöttük, egyenesen undorította.

Ezért volt tőle hatalmas lépés, hogy kiállt a palotája elé, és fejet hajtott annak a nőnek a koporsója előtt, aki oly sokat ártott mindannak, amiért ő egész életében dolgozott. Ám ez a nő, Diana, az unokái, így a leendő angol király anyja volt…

Talán ez volt a legnagyobb személyes és „szakmai” válsága, de megerősödve került ki belőle. Károly is, Anna is immár második házasságában él, a trónörökös neje, Camilla nem tartozik anyósa kedvencei közé. Ám unokája, Vilmos választása nyilvánvalóan megnyugtatja, hiszen a királyi családba nemrég bekerült, okos és higgadt Katalin szép reményekre jogosítja a monarchiát és a családot. A többi unoka és egy dédunoka, köszönik, jól vannak.

Nők Lapja 2012/7. (Forrás: Nők Lapja archívum)

Kiemelt kép: Getty Images

Erzsébet uralkodásának 70. évfordulója alkalmából a Nők Lapja egy gyönyörű és tartalmas kiadvánnyal készült, hat fejezeten keresztül bemutatva a királynő gazdag életét és munkásságát.
A bookazine-t megrendelheted 25% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással a https://www.mc.hu/erzsebet oldalon, vagy keresd az újságárusoknál, a nagyobb Líra és Libri könyvesboltokban és a https://animuscentral.hu/konyv/ii-erzsebet-70-eve-a-tronon webshopban.