Mostantól II. Erzsébet minden idők harmadik leghosszabban regnáló uralkodója

Pár hét, és övé a második helyezés is – csak érje meg.

Hétfőn újabb mérföldkőhöz érkezett Erzsébet királynő: a 96 éves uralkodó immár a világtörténelem harmadik leghosszabb ideig uralkodó uralkodója: 70 éve és 92 napja ül a trónon, ezzel megelőzte II. Johann liechtensteini királyt, aki 1929-ben bekövetkezett halála előtt 70 évig és 91 napig uralkodott.

Mindössze 34 napot kell várnia, és II. Erzsébet ismét előrébb léphet, és átveheti a második helyet Thaiföld 2016-ban elhunyt királyától, IX. Rámától, vagyis Bhumibol Aduljadezstől, aki 70 évig és 126 napig uralkodott. Attól, hogy átvegye az első helyet, még néhány év választja el: a Napkirály, azaz XIV. Lajos francia király 72 évig és 110 napig uralkodott. 

Érdekesség, hogy I. Ferenc József, az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodója 6. helyezett ezen a listán: 1848. december 2-án koronázták meg, majd a kiegyezés követően (1867-ben) egészen 1916. november 21-én bekövetkezett haláláig uralkodott, azaz 67 évet és 355 napot (ami 24 825 nap). 

Hazájában ő vezet

Erzsébet királynő 2015 szeptemberében lett az Egyesült Királyság történetének leghosszabb ideig uralkodó uralkodója, amikor megelőzte dédnagyanyját, Viktória királynőt, aki 63 évet és 216 napot töltött a trónon. A 70 év megünneplésére június első hétvégéjén platinajubileumi ünnepségsorozatra kerül sor.

A Trooping the Colournak nevezett esemény (amely a királynő születésnapjának éves nyilvános megünneplése) keretében a királyi család a Buckingham-palota erkélyén gyűlik össze, hogy megnézze a repülőgép-parádét (amely során a repülők a brit zászló színeit húzzák végig az égen), lesz hálaadó istentisztelet, egy fogadás a palotában és felvonulás.

II. Erzsébet királynő megérkezik a Westminster apátságba András, York hercege kíséretében néhai férje, Edinburgh hercegének hálaadó istentiszteletére 2022. március 29-én Londonban. (Fotó: Richard Pohle – WPA Pool/Getty Images)

Bár a királynő reméli, hogy részt tud venni az eseményeken, ez korántsem biztos: az utóbbi időben számos eseményről hiányzott egészségügyi és mozgásszervi problémák miatt (az utóbbi időben szinte csak bottal a kezében lehet látni a ritka megjelenései során). Legutóbb március 29-én vett részt néhai férje, Fülöp herceg tiszteletére rendezett hálaadó istentiszteleten. Az pedig friss hír, hogy „epizodikus mozgásszervi problémái miatt” lemondta a brit parlament 2022/23-as ülésszakának megnyitását is, amit helyette fia, a trónörökös Károly herceg tesz meg. (1963 óta ez lesz az első alkalom, hogy a királynő kihagyja a ceremóniát.) És persze ne feledjük az összeesküvés-elméleteket sem, amelyek szerint szemfényvesztés az egész, hiszen Erzsébet már tavaly karácsonykor sem élt). 

Kiemelt kép: Getty Images