Források szerint a királynő túl gyenge ahhoz, hogy a megszokott módon a Buckingham-palota sokat látott balkonjáról integessen népének. 

II. Erzsébet 1952. február 6-án lépett trónra – a több mint hetven évvel ezelőtt történt koronázást pedig idén hónapokon keresztül ünneplik Nagy-Britannia-szerte. Beárnyékolja mindezt azonban, hogy az idén a 97. életévébe lépett királynő egészsége nem engedi, hogy a rá jellemző módon kitartson a hagyományok mellett, és az erkélyről köszöntse alattvalóit. Egy, a családhoz közeli forrás kiszivárogtatta, hogy bár nincs kizárva, de egyáltalán nem is tudják garantálni, hogy látni fogjuk a királynőt a balkonról integetni a platinajubileumi főünnepélyen. 

A palota dolgozói már elkezdtek kidolgozni egy B tervet a júniusi négynapos hosszú hétvégére – melynek így egyik legfontosabb kérdésévé az vált, hogy amennyiben Őfelsége nem mutatkozik az erkélyen, úgy a családjának többi tagja vajon megjelenjen-e ott nélküle. Korábbi jelentések szerint Henrik sussexi herceget és felségét, Megán sussexi hercegnét már felkérték, hogy az erkélyről tekintsék meg a június 2-ai légibemutatót, míg szexuális bántalmazási botrányának következményeképp András yorki herceg ezen a hivatalos eseményen sem vehet majd részt.

A jelenlegi stratégiai álláspont szerint csak aznap derül majd ki, hogy a királynő megjelenik-e az őt ünneplő tömeg előtt, de ez nem sokakat lep meg igazán. Az uralkodóról az utóbbi időben egyre gyakrabban olvashatjuk, hogy nincs túl jó bőrben – idén már több hivatalos eseményt is le kellett mondania egészségügyi okokra hivatkozva. Úgy tűnik, hetven év után meg kell szoknunk annak gondolatát, hogy sokkal kevesebbszer fogjuk látni őt. 

A királyi család Buckingham-palota erkélyén az Erzsébet királynő tiszteletére rendezett légi parádén, 1989 júniusában. A képen Margit hercegnő, Diana walesi hercegné, Harry herceg, Vilmos herceg, Károly herceg és II. Erzsébet királynő látható. (Fotó: Jayne Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)

A brit történelem első fontos balkon-pillanata egyébként az volt, amikor Viktória királynő onnan integetve üdvözölte az első világkiállítás résztvevőit és az érdeklődőket 1851-ben – azóta pedig mindenféle jelentős királyi esemény, esküvő, születésnap színhelyéül szolgált már az erkély.

Kiemelt kép: II. Erzsébet királynő és Edinburgh hercege integet a tömegnek a Buckingham-palota erkélyéről Erzsébet koronázása után, 1953. június 2-án. (Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images)