Harry elárulta, milyen volt két év után találkozni Erzsébet királynővel

A herceg szerint nagymamája jó kezekben van.

Harry herceg és felesége, Meghan Markle a kaliforniai Montecitóba való költözésük (és a királyi címeikkel járó feladatoktól való visszalépésük) óta először látogatták meg a királynőt a windsori kastélyban. Az utazás apropója a 2022-ben Hollandiában tartott Invictus Játékok, hiszen a herceg ennek az alapítója és fővédnöke, emiatt érkeztek ismét Európába. Ez tehát az első alkalom, hogy együtt térnek vissza az Egyesült Királyságba, de Harry egyedül már két alkalommal is járt itt a költözés óta: egy évvel ezelőtt, 2021 áprilisában nagyapja, Fülöp herceg temetésére tért vissza, majd 2021 júliusában ismét, hogy néhai édesanyja, Diana hercegnő tiszteletére emelt szobor leleplezésén részt vegyen.

Harry, a katonák védelmezője

Az Invictus Játékok egy nemzetközi sportverseny, amit Harry még 2014-ben alapított a sebesült szolgálati tagok és veteránok számára. Az idei eseményt még 2020-ról halasztották el a koronavírus-járvány miatt, és április 16-22. között rendezik meg a hollandiai Hágában.

Harry 2014-ben egyenruhában tiszteleg Afganisztánban. (Fotó: Matt Cardy/Getty Images)

Harry 10 évig szolgált a brit hadseregben (helikopterpilóta volt, bár a törvény értelmében például bevetésre nem lett volna küldhető), a katonák és a nők javát egyaránt szolgáló ügyek azok, amikért mindig is kiállt. Többek között részt vett már a Walking with the Wounded (Séta a sérültekkel) jótékonysági szervezetben és az Endeavor Fundban, amely a veteránok előtt tiszteleg. Alig néhány nappal azután, hogy 2019 májusában megszületett Archie nevű fia, Hollandiába utazott, hogy elindítsa a 2020-as játékok hivatalos visszaszámlálását, ami végül eddig nem kezdődött el.

Végre kettesben

„Nagyszerű volt látni őt – utalt Harry az Erzsébettel való találkozására, amikor a BBC a sportesemény apropóján a királynőről kérdezte. – Biztos vagyok benne, hogy szívesen lenne itt, ha tehetné.”

Harry herceg megosztott néhány részletet abból a magánbeszélgetésből is, amelyet az április 21-én 96. születésnapját ünneplő nagymamájával folytatott a múlt héten. „Rengeteg üzenete volt az Egyesült Királyság csapatának, amelyeket a legtöbbjüknek már továbbítottam” – mondta a sussex-i herceg. Harry azt is elárulta, hogy a nagymamájával folytatott beszélgetés középpontjában a hollandiai útja és a 2022-es Invictus Játékok álltak, de bizonyára beszéltek másról is, tekintve, hogy majd’ két éve nem találkoztak kettesben.

Jó formában van

Az NBC Today című televíziós műsorban azt mondta, hogy így ellenőrizni tudta, hogy az uralkodó a megfelelő emberekkel van-e körülvéve. „Nagyon jó volt találkozni vele” – árulta el az interjúban. A herceg arra is felhasználta a hollandiai Hágában adott interjút, hogy „egyelőre”, vagyis ideiglenes otthonának nevezze az Egyesült Államokat, ahol „tárt karokkal fogadták.”

Harry mindig is bensőséges viszonyt ápolt nagymamájával, a királynővel. A kép 2015-ben készült. (Fotó: Julian Simmonds – WPA Pool / Getty Images)

A királynőnél tett látogatását, amelyet nem jelentettek be előre, és múlt hét csütörtökön ejtettek meg, a herceg így jellemezte: „Nagyszerű volt vele lenni. Nagyon jó volt látni őt… nagyszerű formában van. Mindig is jó humorérzéke volt, szeret velem viccelődni, én pedig gondoskodom róla, hogy védve legyen, és hogy a megfelelő emberek legyenek körülötte.”

Forrás: BBC, Page six, Fox News, Today; Kiemelt kép: Getty Images