Katalin hercegné kaphatja meg azt, amire András herceg méltatlannak bizonyult

András yorki herceg – aki kilencedik a trónutódlási sorban – 22 évet töltött a brit királyi haditengerészetnél, 2015 óta altengernagyi rendfokozatot viselt, emellett a brit királyi légierő, illetve a szárazföldi hadsereg nyolc különböző egységének volt tiszteletbeli vagy tényleges parancsnoka. Címfosztásai után a cambridge-i hercegné követheti a királyi gárdában.

A hercegről köztudott volt, hogy baráti és üzleti viszonyban állt az emberkereskedelem és kiskorúak megrontásának vádjával letartóztatott Jeffrey Epstein néhai amerikai üzletemberrel, aki 2019-ben, nem sokkal őrizetbe vétele után (vélhetően) öngyilkosságot követett el a cellájában.

Egyik volt áldozata – a jelenleg 38 éves, floridai Virginia Giuffre – azzal vádolta Epsteint, hogy 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolat létesítésére kényszerítette András herceggel. Virginia 2001-ben 17 éves volt, és az akkori floridai törvények szerint kiskorúnak számított. Bár András tagadja a vádakat, édesanyja, II. Erzsébet angol királynő januárban azonnali hatállyal megvonta a yorki herceg titulusait és katonai címeit. Mindez nyilvánvalóan azt is jelenti, hogy a yorki herceg nem vehet részt édesanyja trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi ceremónián.

„Szégyen” – áll az András hercegről készült falfestményen Londonban (Fotó: Getty Images)

Katalin hercegné léphet András nyomdokaiba

A Grenadier Guards, a királyi gárda egyik informátora a Sunday Timesnak elárulta, hogy teljes vállszélességgel támogatják a cambridge-i hercegné esetleges kinevezését. „A gárda tagjai csodálattal tekintenek rá, udvari kötelezettségeit elszántan, fegyelmezetten és méltósággal teljesíti. Az ezredben ilyen vezetőt szeretnénk magunk mellett tudni.”

A Grenadier Guards tagjai Fülöp herceg temetésén Windsorban (Fotó: Getty Images)

A hercegné új kinevezéséről II. Erzsébet és a gárda tagjai döntenek majd. Amennyiben Katalin lép a yorki herceg helyébe, úgy ő lehet majd a 366 éves múltra visszatekintő Grenadier Gards brit hadsereg második női ezredese.

Forrás: hellomagazine.com, kiemelt kép: Getty Images

Erzsébet uralkodásának 70. évfordulója alkalmából a Nők Lapja egy gyönyörű és tartalmas kiadvánnyal készült, hat fejezeten keresztül bemutatva a királynő gazdag életét és munkásságát.
A bookazine-t megrendelheted 25% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással a https://www.mc.hu/erzsebet oldalon, vagy keresd az újságárusoknál, a nagyobb Líra és Libri könyvesboltokban és a https://animuscentral.hu/konyv/ii-erzsebet-70-eve-a-tronon webshopban.