Gyereklányok felhajtásával vádolják: de mit tudunk Ghislaine Maxwellről?

Újabb fordulat állhat be az évtizedekre visszanyúló Epstein-sztoriban: az FBI New Hampshire-ben letartóztatta az amerikai milliárdos, Jeffrey Epstein volt barátnőjét, Ghislaine Maxwellt.

Ő az a nő, akiről az áldozatok egybehangzóan állították, hogy aktívan részt vett a gyereklányokból felépített szexhálózat működtetésében, amit Epstein hosszú ideig büntetlenül tudott irányítani. 
A 2019-ben kirobbant Epstein-botrány iskolapéldája annak, ahogy pénzzel, hatalommal és megfelelő szintű kapcsolatrendszerrel még az olyan bűnöket is, mint a kiskorúak szexuális kizsákmányolása, sokáig meg lehet úszni. Jeffrey Epstein mellett mindvégig ott volt a felső körökben korábban is ismert Ghislaine Maxwell, a sziporkázó, rendkívül művelt nő, aki az elmondások szerint nemcsak asszisztált, hanem 1994 és 1997 között beszervezni, felhajtani is segített a jellemzően hátrányos helyzetű, sok esetben már korábban bántalmazott, figyelem- és szeretetéhes tizenéves lányokat, hogy aztán szexuális bűncselekménynek számító szexuális aktust létesíthessenek velük. Akadt közöttük olyan, aki alig múlt 14 éves. De ki is igazából Ghislaine Maxwell, és pontosan mivel gyanúsítják őt Epstein áldozatai?

Az alapító, Terrama Ghislaine Maxwell részt vesz a negyedik WIE (Woman: Inspiration and Enterprise) szimpóziumon, 2013. szeptember 20-án, New York City-ben. (Fotó: Paul Zimmerman / WireImage)

Portrét kértek, FBI nyomozás lett a vége

Menjünk vissza egy kicsit az időben, amikor Jeffrey Epsteinről, a rejtélyes milliárdosról, a politikusok, üzletemberek jó barátjáról még senki sem tudta, miből lett az óriási vagyona. Ekkoriban történt, hogy a Vanity Fair átfogó portrét szeretett volna készíteni a titokzatos pénzemberről, ám az erre a feladatra dedikált oknyomozó újságíró,  Vicky Ward elég gyorsan hátborzongató nyomokra bukkant. Eljutott egy festőművészhez, egy bizonyos Maria Farmerhez, aki állította: a férfi még 1996-ban szexuálisan zaklatta őt és a húgát is, utóbbi az eset idején még kiskorú volt. A nő korábban jelentette az esetet a hivatalos szerveknél, annak ellenére, hogy Epstein többször is megfenyegette, ellehetetleníti, ha nem szívódik fel csendben. Maria és testvére a nyilvánosságot is vállalták volna, reménykedtek ugyanis, hogy Epsteint felelősségre vonják. Mindeközben a portrét író újságírót is többször megfenyegették, Epstein emberei például arra figyelmeztették, jobb lenne, ha inkább az ikerterhessége miatt aggódna, míg a szerkesztőjét, Graydon Cartert a kertjébe dobott levágott macskafejekkel, telefonhívásokkal próbálták jobb belátásra bírni.  Jeffrey Epstein tisztában volt a hatalmával, és nem szégyellte a félelemkeltés eszköztárát bevetni, amint úgy érezte, kínos történetek kerülhetnek elő a múltjából. A portré végül az áldozatok története nélkül jelent meg. Itt véget is érhetne a sztori, de évekkel később egy újabb rendőrségi vád után az egyik nyomozó, akit nem érdekelt, hogy egy nagy befolyású emberrel szemben veszi fel a kesztyűt, utána eredt Epsteinnek.  

 

A nyomozás során egy piramisjátékhoz hasonló hálózat sejlett fel, amely több száz fiatal lány érintettségét jelentette.

A beszervezésben a lányok egy része is részt vett, de ne felejtsük el, mindannyian 18 év alattiak voltak, egytől-egyig befolyásolható, lelkileg labilis, hátrányos helyzetű fiatalok, akik félelemből, manipuláció hatására tették ezt. A Netflixen futó Hatalom és perverzió: A Jeffrey Epstein-sztori című dokumentumfilmben többen is elmondják, hogy Epstein egy rendkívül éles elméjű férfi volt, lehengerlő stílussal, remekül értett az emberekhez, így azt is tudta, kiket lehet a legkönnyebben manipulálni. A lányok annyit tudtak, hogy a mindentől távol eső Palm Beach-i luxusvillában masszázst kell adniuk egy idősebb férfinak, amiért 200 dollár lesz a fizetségük. Ennél azonban mindig többről volt szó: Epstein masszázsába ugyanis beletartozott a szexuális abúzus. A férfinek az évek során voltak állandó lányai is, akik egy házban éltek vele, vitte őket az utazásaira, és akiket szexjátékként odadobott a gazdag, befolyásos barátainak. Virginia Robert Giuffre, az egyik korábbi áldozat 2016-ban rögzített vallomásában azt is elmondta: befolyásos politikusokkal, külföldi vezetőkkel és tehetős üzletemberekkel kellett szexuális kapcsolatot létesítenie. Mások mellett András yorki herceget is megnevezte, amit a herceg azóta is tagad.
Amíg Epstein hol a Palm Beach-i villájában, hol a saját karibi szigetén tartott orgiákat a milliárdos barátaival, és újabb fiatal lányokat szerveztek be a hálózatukba, addig az FBI-hoz kerül az Epstein-akta, és  csendben széles körű nyomozás indult az ügyben. A legnagyobb titokban megfigyelték a házát, átkutatták az onnan kikerülő szemetet, korábbi áldozatokat hallgattak ki, de mivel Epsteinnek mindenhol voltak megvesztegetett kapcsolatai, így idővel a nyomozásról is tudomást szerzett, és újra bevetette az eszköztárát, hogy az ügy ne eszkalálódjon tovább.

Ekkor már rengeteg olyan bizonyíték volt ellene, amiért egy hétköznapi halandót az élete végéig leültetnének, ám ő érintethetetlennek bizonyult: megfélemlítéssel és az egészen a felső politikáig nyúló kapcsolatrendszerével elérte, hogy végül nevetséges büntetést kapjon.

Így, tizennyolc éven alulival szembeni kerítés miatt luxusbörtönbe került, mindössze néhány hónapra, ráadásul hetente hatszor, napi tizenkét órára elhagyhatta a helyet. Csak évekkel később, és majd huszonöt évvel az első ismert gyerekmolesztálás után sikerült Epsteint érdemben elítélni. Ekkor a befolyásos ismerősei számára már kezdett kínossá válni a közös ismeretség, egymás után álltak ki mögüle a korábban vele parolázó férfiak, mint Bill Clinton, aki állította, hogy nem járt a privát karibi szigeten, miközben ott készült fotókon is szerepel. A mostani amerikai elnök, Donald Trump 2002-ben pedig még úgy nyilatkozott Epsteinről, hogy 15 éve ismeri és remek fickónak tartja, hiszen majdnem annyira szereti a szép nőket, mint ő maga. Amikor Epsteint őrizetbe vették, már azt mondta, hogy 15 éve nem is tartják a kapcsolatot, és soha sem volt nagy rajongója a férfinak.

Donald Trump és barátnője (és leendő felesége), korábbi modell Melania Knauss, Jeffrey Epstein és Ghislaine Maxwell a Mar-a-Lago klubban, Palm Beach, Florida, 2000. február 12. (Fotó: Davidoff Studios / Getty Images)

Végül az áldozatok, akik hosszú évekig fenyegetettségben éltek, nem nyugodhattak meg afelől, hogy bántalmazójuk évekig nyögi majd a büntetését, ugyanis Epstein 2019 augusztusában, a tárgyalása előtt hirtelen meghalt. A hivatalos verzió szerint öngyilkos lett, ám bizonyos összeesküvés-elméletek szerint inkább meggyilkolták, attól félve, hogy magával ránthat még több nagyon befolyásos embert, akik megfordultak nála, és fiatal lányokkal létesítettek bűncselekménynek számító szexuális kapcsolatot.

Epstein ex-barátnője mindvégig ott volt mellette

Az áldozatok szerint ráadásul igen tevékenyen és proaktívan vett részt a mocskos üzelmekben. Epstein letartóztatása óta Maxwell nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, rejtőzködött, lecserélte az e-mail címét és telefonszámát, még álnevet is használt, az ügyvédei sem tudták, hol lakik, csak e-mailben érintkezhettek vele. A nő 2020 márciusában keresetet nyújtott be az Egyesült Államok Virgin-szigeteinek fellebbviteli bíróságnál kártérítést követelve az Epstein-hagyatékból, többek között a jogi költségei fedezésének céljából. A BBC szerint Maxwellt most  többek között azzal vádolják, hogy kiskorúakat csalt el, hogy aztán bűncselekménynek számító szexuális aktust létesítsenek velük, illegális szexpartikon vegyenek részt. Emellett a hamis tanúzás is felmerült, ugyanis korábban tanúskodott az Epstein-ügyben, és az ügyészség szerint végig hazudott. Epstein korábbi áldozatai közül többen is azt vallották hogy Maxwell volt az, aki segített a beszervezésben. A vallomások szerint a nő először kipécézte őket, majd összeismerkedett velük, a bizalmukba férkőzött, moziba, vásárolni vitte őket, egy ponton pedig bemutatta őket Epsteinnek és gyakran együtt masszírozták meg először a férfit, ami aztán nem ritkán szexszel végződött. Maxwell korábban azt mondta, semmit sem tudott arról, hogy Epsteinnek milyen ügyei voltak. Az áldozatok azonban másról számoltak be.

Gyönyörű volt, kedves és képzettnek tűnt!

– ezt Virginia Giuffre mondja Maxwellről a Netflix dokumentumfilmjében, amely négy epizódon keresztül pontosan felfejti a gyomorforgató ügy részleteit, érintve a nő szerepét is. Virginia, aki az egyik legkitartóbb korábbi áldozat az Epstein sztoriban, és akit semmivel sem lehetett megfélemlíteni, korábban azzal vádolta Maxwellt, hogy amikor 15 éves volt, a nő szervezte be masszőrként a bankárhoz. A most 36 éves Virginia részletesen is mesél a filmben az első találkozásról, amikor a gyógymasszőrnek készülő lánynak tanulási lehetőséget és egyben munkát kínált egy jól szituált, angol hölgy, aki Ghislaine Maxwellként mutatkozott be. Az egykori áldozat elmondása szerint együtt kezdték masszírozni Epsteint, a lány azt hitte, így fog tanulni, de a masszázs egy ponton átfordult szexuális abúzusba: Epstein arra kérte, hogy vetkőzzön le.

A lány félt nemet mondani az idegen férfi mindentől távol eső villájában, amelynek falai tele voltak fotókkal, ezeken a ház ura olyan emberekkel szerepelt, mint András herceg, vagy az egykori amerikai miniszterelnök, Bill Clinton.

„Tettem, amit mondtak” – meséli, és végül orális szex, majd behatolás lett az „interjúból”, amiről Ghislaine azt mondta neki, jól sikerült. Egy másik áldozat, Sarah Ransome pedig azt mesélte a BBC-nek, hogy Maxwell szorosan együttműködött a milliárdossal, ő irányította a lányokat, olyan volt mint egy madám. A bírósági iratok szerint több szemtanú úgy nyilatkozott, hogy olyan volt, mint a ház úrnője, ő rendezte a társasági összejöveteleket, eseményeket (amelyek gyakran a lányok szexuális kizsákmányolását jelentette) igazgatta a személyzetet, menedzselte Epstein hétköznapi ügyeit, ami olykor azt is jelentette, hogy ő gondoskodott arról, hogy a lányok ne beszéljenek arról, ami velük történt. Az áldozatok arról is beszámolnak az ügyről szóló dokumentumfilmben, hogy a nő értett ahhoz, hogyan állítsa be a szexuális abúzust teljesen normális, hétköznapi dolognak. „Olyanok voltunk, mint egy aberrált család” – mondta az egyikük. Ransome szerint Maxwell ellátogatott Epsteinhez a karibi szigetükre is, hogy megbizonyosodjon arról, a lányok azt csinálják-e, ami a „feladatuk”. Nem riadt vissza attól sem, hogy megfélemlítse, zsarolja a lányokat, főleg, ha beszélni akartak. Epstein első vádlójának, a fentebb említett Maria Farmer festőművésznek például azt mondta, hogy tudja, merre szokott futni, csak nehogy baj érje közben, máskor pedig azzal zsarolta, hogy elégeti a műveit. Ki gondolta volna, hogy ilyen sötét ügybe keveredik a médiacár Robert Maxwell lánya? Vagy pont ellenkezőleg? A családi háttér ágyazott meg a vádakkal teli jövőjének?

Apuci kedvence, szeme fénye

Maxwell Franciaországban, Robert Maxwell, a brit médiatulajdonos és Elisabeth Jenny Jeanne Meynard kilencedik és egyben legfiatalabb gyermekeként látta meg a napvilágot. Nem voltak túl jók a születésének a körülményei, hiszen pár nappal azelőtt jött a világra, hogy a 15 éves bátyja egy autóbeleset következtében kómába esett, és a pár évvel később bekövetkezett haláláig nem is tért magához. Hogy a baleset, vagy egyéb családi diszfunkciók, traumák tehettek róla (egy másik testvére, Karine is meghalt leukémiában), egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy Ghislaine már kora gyerekkorában anorexiával küzdött. Egy 53 szobás kastélyban nőtt fel, és mindvégig nagyon szoros kapcsolat fűzte az édesapjához, aki szintén bántalmazó ember hírében állt. Állítólag sportot űzött a kiadóban dolgozók megalázásából. A környezetükben elfogadott tény volt az is, hogy ő az apja kedvence, és hogy jóformán kisajátította magának a lányt. Széles körben úgy gondolták, toxikus, függő viszony volt apa és lánya között, ami megágyazhatott a későbbi, Epsteinhez fűződő kapcsolatának. A The Times azt írta,  Robert Maxwell nem engedte meg, hogy Ghislaine hazavigye barátjait, miután megkezdte az Oxfordi Egyetemen a tanulmányait. A nő egyik névtelenül nyilatkozó ismerőse pedig azt mondta a Tatlernek, amely egy nagyobb cikket hozott le Ghislaine-ről, hogy a 21. szülinapján az apja bezárta egy szobába, míg mások azt mesélték, hogy az apja és a testvérei is túlzottan óvták Ghislainet, úgy tűnt, mintha a család rabja lett volna. Epstein és az apja több dologban is hasonlóságot mutattak: iszonyú gazdagok voltak, hatalmas befolyással rendelkeztek, és végül mindketten vitatott körülmények között haltak meg. Ghislaine az egyetem után az apjával kezdett el dolgozni, Peter Jay szerint, aki szintén Maxwellnek dolgozott, a munkája annyiból állt, hogy a főnök lánya volt, ő úgy emlékszik, nem volt különösebb tehetsége az üzlethez, de volt egy készsége: megszerezte, amit akart. „Gazdag öregekkel üzleteltünk. Ő pedig a nyolcvanas évek fiatal nője volt” – mondta a Tatler újságírójának.

Mindenkit ismert, aki számított

Ghislaine 1991-ben költözött az USA-ba, miután az apja, aki akkor már a Mirror Group tulajdonosa volt, a hivatalos verzió szerint a jachtjáról a vízbe esett, és megfulladt, de a mai napig mennek a találgatások, hogy inkább valakinek az útjában volt. Akkoriban híre ment, hogy talán a Moszad ügynöke volt, és hogy összekülönbözött nyomdász-szakszervezetekkel vagy a szervezett bűnözés köreivel. Kiderült az is, hogy ráadásul  Robert a Mirror nyugdíjalapjából elsikkasztott több mint 400 millió fontot. Az ismerősök szerint Ghislaine összetört az apja elvesztésében.

Ghislaine Maxwell apja, Robert Maxwell halála után, Tenerife, 1991 november 6. (Fotó: Matthew Polak/Sygma/Sygma via Getty Images)

Amerikában ekkor találkozott Epsteinnel, akinek először a közeli munkatársa, majd a barátnője lett. Az ismerőseik sziporkázó, kedves, szexi jelenségnek tartották, akinek jó volt a közelében lenni. Kiterjedt, befolyásos szociális hálóval rendelkezett, és ez állítólag Epsteinnek is jól jöhetett, hiszen a nő mutatta be Bill Clintonnak és András hercegnek (akit a 2015-ben azzal vádoltak, hogy szexuális kapcsolatot létesített a már említett Virginia Giuffré-vel, Jeffrey Epstein amerikai otthonában) is. 
A Tatler szerint a nyolcvanas, kilencvenes években Ghislaine ott volt minden csúcskategóriás társadalmi eseményen. Naomi Campbellel például rendszeresen mutatkozott partikon, de ott volt a Plum Sykes 30. születésnapi eventjén, New Yorkban vagy egy jótékonysági aukción Jeremy Paxmannal jelent meg, egy korábbi fotón pedig A. A. Gill vállát öleli át, és még hosszan folytathatnánk a prominens ismerősök listáját. Egy férfi, aki a nyolcvanas évek végén ismerte meg Gishlaine-t úgy jellemezte, hogy kicsit szemtelen volt. „Emlékszem, hogy a teniszfelszerelésében feljött a lakásomba – szexi volt.” Egy másik, korábbi ismerőse szerint vidám lány volt. „Mindannyian egyidősek voltunk, együtt lógtunk olyan emberekkel, mint Robert Hanson és Rupert Fairfax” – mesélte, hozzátéve, hogy akkor nem érzékelt semmi baljóslatút, Epstein is kedves férfinek tűnt. Mások úgy emlékeznek rá, hogy csábító jelenség volt, míg megint mások számítónak, aranyásónak tartották, aki Epsteint – a családját ért anyagi crach miatt – a vagyonáért hálózott be. Az egyik régi barát, Susannah Constantine pedig azt írta róla Mark Edmonds újságírónak: „Jól ismertem Ghislaine-t még a kilencvenes évekből, de azóta alig láttam. Akkoriban kedves, hűséges barát volt.”
Hogy mi történt miután Epsteinhez szorosabb szálak kezdték fűzni, vagy hogy a kapcsolatuk milyen dinamikán működött, arról csak találgatások folynak, de akármi is áll a háttérben, az áldozatok beszámolói szerint végig támogatta a milliárdost a fiatal lányokból álló hálózat működésében, ahogy az áldozatok elhallgattatásában is tevékenyen részt vett. Jelenleg összesen hatrendbeli bűncselekménnyel vádolják, amiért összesen akár 35 évet is kaphat.

(Kiemelt kép: Ghislaine Maxwell, apja halála után a „The Lady Ghislaine” nevű jachtján. 1991 november. A 2000-es évek elején Jeffrey Epstein üzletember volt a partnere. Fotó: Matthew Polak / Sygma / Sygma via Getty Images)