Ed Sheeran megható dallal tiszteleg II. Erzsébet és Fülöp herceg szerelme előtt

A királyi pár 73 évig élt házasságban az edinburgh-i herceg tavaly áprilisi haláláig.

Erzsébet és Fülöp 1939-ben találkoztak először a dartmouthi Royal Naval College-ban, ahol a herceg akkoriban tanult. Aktívan leveleztek egymással, és barátok lettek, mielőtt Fülöp herceget meghívták, hogy 1943 karácsonyát a királyi családdal töltse Windsorban. A barátságból ezután szerelem szövődött, és a pár 1946 nyarán titokban eljegyezte egymást, de a hivatalos bejelentésre csak a következő évben került sor, miután Erzsébet visszatért dél-afrikai királyi körútjáról. A friss házasok az esküvő után Máltán kezdték meg új életüket, ahol Fülöp a haditengerészetnél állomásozott, György király halála után azonban visszatértek Londonba, ahol nem sokkal ezután Erzsébetet megkoronázták. A királyi pár 73 évig élt boldog házasságban Fülöp herceg tavaly áprilisi haláláig.

1947. november 20.: Erzsébet hercegnő és Fülöp herceg a Buckingham-palota erkélyén nem sokkal a westminsteri apátságban tartott esküvőjük után. (Fotó: Keystone/Getty Images)

Beszámolók szerint Ed Sheeran június 5-én, a London utcáin megrendezésre kerülő jubileumi díszbemutatón tiszteleg majd a királynő és néhai férje szerelme előtt: az énekes-dalszerző a Perfect című szerelmes slágerét fogja elénekelni a nagyérdeműnek, a felvonulás vasárnapi fináléjában pedig az óriáskivetítőkről a tavaly 99 éves korában elhunyt Fülöpről és Erzsébetről láthatnak majd megható felvételeket a rajongók.

A programsorozat egyike a királynő hihetetlenül hosszú, 70 éves uralkodásának megünneplésére szervezett számos eseménynek. A jubileumi ünnepség alkalmából a királyi pár 1947-es esküvőjének bollywoodi ihletésű változata is látható lesz – hat méter magas esküvői tortával és 250 bollywood-i táncos pazar előadásával kiegészülve. Június 4-én, szombaton a Buckingham-palotában tartott ünnepségen igazi sztárparádé várható – amit a BBC One egyébként élőben is közvetíteni fog: a Queen és Adam Lambert, a legendás Diana Ross, Alicia Keys és a Duran Duran mellett fellép még Hans Zimmer, Ella Eyre, Craig David, Mabel, Elbow, George Ezra, Andrea Bocelli, Mimi Webb, Sam Ryder, Jax Jones, Celeste, Nile Rodgers, Sigala és a Diversity.

Kiemelt kép: Getty Images