2012: II. Erzsébet gyémántjubileuma – 1. és 2. rész: A korai évek és a királyi ,,álompár”

Vadas Zsuzsa emlékezetes sorozata a Nők Lapja archívumából.

II. Erzsébet 60 éve a trónon – 1. rész: A korai évek

God Save the Queen – Isten, óvd a Királynőt! Az angol himnusz szállóigévé vált mondatával köszöntjük a 86 éves II. Erzsébetet, a világ egyetlen uralkodóját, aki egyszerre több ország államfője. Továbbá az ezeréves – Európa legrégibb – királyságának második leghosszabb ideje regnáló koronás fője. Viktória királynő az első, igaz csak három év az előnye, amit nem nehéz behozni.

„Ajándék Nagy-Britanniának!”

Ezt halljuk mindenkitől, akit róla kérdezünk a szigetországban, vagy mondjuk Új-Zélandon. Még munkáspárti miniszterelnöke, Tony Blair is nagy csodálója volt, noha – állítólag – voltak „ütközéseik”. Ha csipkelődnek is ódivatú kalapjain, vagy nem túl kíméletesen teregetik ki családja „szennyesét”, királynői nagyságát senki sem vonja kétségbe. Pedig amikor Elizabeth Alexandra Mary, a Windsor-ház hercegnője világra jött – 1926 tavaszán –, szemernyi esélye sem volt a trónra. Azon nagyapja ült, és halála után idősebb fia, VIII. Edward követte, nagyon rövid ideig. A nőügyeiről elhíresült Edward ugyanis halálosan beleszeretett egy elvált amerikai nőbe, Mrs. Simpsonba. Mivel elvált asszonyt nem vehetett nőül, odaadta érte nemcsak fele, hanem egész királyságát. Lemondása nagy felzúdulást váltott ki a monarchiában, viszont azzal, hogy öccse, VI. György lépett a helyére, Erzsébet lett a trónörökös. Úgy is nevelték kiskorától, hogy egykor ő lesz Nagy-Britannia királynője.

Apja tizenhét évig uralkodott, példaképnek nem találhatott volna nála jobbat. V. György második fia súlyos beszédhibával küzdött. Szegény Bertie-ről – így hívták a családban – senki sem gondolta, hogy VI. György néven fényes betűkkel írja be nevét a brit uralkodók történetébe. Róla szól a nálunk is nagy sikerrel játszott, négy Oscarral díjazott film, A király beszéde, főszerepben a nagyszerű Colin Firthszel. Bertie, aki minden beszédjavító kísérlet után egyre jobban dadogott, egyszer csak megtalálta az emberét, egy ausztrál beszédtanárt, aki végül megszabadította nyelvi gubancaitól. Megszólalt folyékonyan, s ezzel mindjárt elhagyta kardot nyelt merevségét, összes aggályát az alkalmasságát illetően. Hamarosan kitört a második világháború. Amikor a német Luftwaff e bombázói lecsaptak Londonra, s aki tehette, menekült a fővárosból, a király és családja ott maradtak. Sorsközösséget vállalva az agyonbombázott, kiéheztetett, rettegésben élő polgárokkal. Ahol a király megjelent, felharsant az éljenzés. Személyes jelenlétével öntött lelket és reményt az elcsigázott emberekbe.

Szülei mellett Erzsébetnek is jutott szerep. Kiskora óta képezték: történelmet, jogot tanult, Canterbury érsekétől vallástörténetet, nevelőnőitől francia nyelvet, továbbá zene- és lovaglóleckéket vett, úszásban is jeleskedett. Bátorságból, rátermettségből, hazaszeretetből is vizsgázni kellett a leendő királynőnek. Tizenhat évesen kinevezték a Gránátosok ezredparancsnokának, államfői feladatokat is ellátott, tizennyolc évesen csatlakozott a kisegítő szárazföldi szolgálathoz, teherautó-sofőrnek. Ha kellett, úgy cserélt kereket, hogy a férfiak sem különbül.

1945. május 8-án a király feleségével, két lányával és miniszterelnökével, Churchillel fogadta a győzelem örömétől mámoros nemzet kitörő ünneplését. Rászolgáltak az elismerésre.

Az Erzsébet-korszak kezdete

1952-ben váratlanul meghal a király, a gyász miatt a következő évre halasztják a koronázást, de ettől kezdve Erzsébet a törvényes uralkodó. Koronázása a Westminster apátságban világraszóló esemény. Világszerte milliók nézték tévén a teljes királyi pompával megrendezett ünnepséget, amelyet a BBC közvetített, élő, egyenes adásban és színesben. Mielőtt Erzsébet elindult a koronázásra, még egyszer átfutotta anyja levelét. A skót nemesi családból származó lady Elizabeth Bowes-Lyon, a nemzet Mummyja – azaz mamija –, bolondos lényével, kedélyes közvetlenségével, szókimondásával vívta ki ezt a címet. Elragadó teremtés volt. Imádott komiszkodni, színházba járni, mindig volt nála egy kis lapos üvegben brandy vagy whisky. Szív- és kedélyerősítőnek. Ebben a levélben tíz pontba foglalta azokat a tanácsokat, amelyeket fontosnak érzett. Senki ne gondoljon fennkölt dolgokra, ez távol áll Mummy praktikus észjárásától. Ilyeneket ajánlott: „Ruhatáradat úgy állítsd össze, hogy egyszerű és kényelmes legyen. Az emberek tőlem várják el, hogy csillogjak, és nem akarjuk, hogy bárki azt mondhassa, úgy öltözöl, mint az anyád.” Hát ezt megfogadta Lilibeth – mert a királynőt így hívták egymás között a családban. Bár merőben eltért a természetük, humorát és közmondásos fukarságát szintén anyjától örökölte. A drága Mummytól, akit az egész monarchia megsiratott, amikor egyszer csak kireppent az életből, 2002-ben, 101 éves korában.

II. Erzsébet 60 éve a trónon – 2. rész: A királyi ,,álompár”

Hatvanöt éve házasok. A királynő egy úszó jégtáblán is megőrizné angol hidegvérét, férje nem rajong a protokollért, és ezt nem mindig rejti véka alá. Mégis, mi lehet hosszú, példás „együttműködésük” titka? Ki tudja, talán a szerelem.

A ködös Albionban sosem volt tabu az uralkodók magánélete. William Shakespeare-nél nincs a világon nagyobb szentségtörő, a Globe Színház közönsége első kézből tőle értesült a legzaftosabb felségsértő pletykákról. Most Sally Badell Smith könyve, az Elizabeth the Queen – Erzsébet, a királynő –, ígérkezik a gyémántjubileum talán legnagyobb szenzációjának. Azután, hogy a Sunday Times brit lap előre közölt belőle néhány pikáns részletet, a britek oldalát egyfolytában fúrja a kíváncsiság.

Valami nagy szerelem…

Bonyolult szerelmi életre azért ne gondoljunk. De valami nagy szerelemre igen. A Times a könyvet idézi: „Hetvenhárom évvel ezelőtt Erzsébet független elhatározásra szánta el magát, szerelmi téren. Tizenhárom évesen először töltött egy délutánt a tizennyolc éves Fülöp görög királyi herceggel, és fülig beleszeretett. Nyolc évvel később egybekeltek.”

Párválasztása nem sértette a tradíciókat, lévén harmad-unokatestvérek. Aggodalomra Fülöp zűrös családi háttere adott okot. Szülei elváltak, apját alig látta – Monte Carlóban élt a szeretőjével –, rokonok fizették az ifjú herceg tandíját. Amikor eljegyezték egymást, a daliás Philip Mountbatten tengerésztisztet elszegényedett betolakodónak tartotta az angol arisztokrácia. Lilibeth – így hívták a családban Erzsébetet –, szerelmes volt és tántoríthatatlan. Úgy látta, vőlegényének sok szerethető tulajdonsága van, csak meg kell találni hozzá a kulcsot. A jelek szerint megtalálta.

Fülöp érzelmeit illetően sem lehettek kétségei. „Dús mellek, karcsú derék, formás lábak, halovány arcbőr, ragyogó kék szempár, könnyen mosolyra húzódó száj” – jellemezte választottját. Jó partner színházba járáshoz, kitűnő táncos bálokon – kell ennél több? Alig várták, hogy összeházasodjanak. Sandrighamben, a Windsorok ősi fészkében még úgy éltek, mint a turbékoló galambpár. Szabadon. Amikor Erzsébet elfoglalta apja trónját, már a hároméves Károly herceggel és a másfél éves Annával hurcolkodott a Buckingham Palotába, ahol életbe léptek a brit birodalom uralkodói számára előírt szabályok. Többé nem lehetett közös hálószobájuk. Egy ágyban aludni, ismeretlen fogalom a brit felsőbb körökben. Kezdetben nagy mulatság volt eldönteni, hogy éjszaka melyikük hálószobájában tegyenek látogatást.

Királynő a feleségem

Erzsébet megszokta a fegyelmet, Fülöp sokáig nehezen viselte a korlátozást. Máltán, ahová nászútra mentek – felesége élete legszebb korszakaként emlegeti ezt az időszakot –, még nem foglalkozott azzal, hogy valójában mit jelent a királynő férjének lenni. Majd, miután már „szolgálatba” lépett, igyekezett szabadulni a palotából. 1956-ban négy hónapos magánutazásra indult a Britannia királyi jachton. Szakállt növesztett, felkereste a nemzetközösségi országokat. Sokan felrótták neki, hogy házasságuk kilencedik évfordulójáról távol maradt. Nem feledkezett meg róla: fehér rózsákat küldött és egy saját készítésű fotót, ölelkező leguánokról. „Milyen édes, romantikus öregfiú!” – mondta elérzékenyülten a felesége.

Ezután elindult a találgatás a sajtóban: megcsalta-e Fülöp a királynőt? Már az is gyanúsnak tűnt, hogy sűrűn keresi fel kedvenc, bohém klubját, ahol gyakran ebédelget olyan víg kedélyű színészekkel, mint Peter Ustinov és David Niven. Ittak, adomáztak, szivaroztak. Hamarosan híre ment, hogy a klub egyik vendége, ismert társasági fotós kölcsönadta lakását Fülöpnek és egy csinos lánynak. Ezután szóba hozták még színésznőkkel, tévés műsorvezetőkkel, akik persze cáfolták a szóbeszéd hitelességét.

Erzsébetnek is kijutott a pletykákból. Miután akkor lett várandós harmadik gyerekével, András herceggel, amikor a férje épp hazatért újabb magánutazásáról, a lapok szétkürtölték: nem ő az igazi apa. Csak azután hagytak fel a gyanúsítgatásokkal, hogy tisztázódott, a megfoganás idején együtt volt a házaspár.

Ecet a tejszínhabban

Lassan Fülöp is beletanult a királynő férjének szerepkörébe, csak a száját nem tudta tartani. A könyv szerzője így ír: „Ahogyan együtt mozognak hivatalos megjelenéseik során, királyi Fred Astaire-nek és Ginger Rogersnek tűnnek, olyan természetesen tudják összekoreografálni magukat.”

Bár Fülöp olykor ecetet loccsant a tejszínhabba tiszteletlen megjegyzéseivel. Pár éve egész London azon derült, hogy a herceg, amikor kisegítette az autóból hitvesét, így biztatta: Gyere már, kolbászka! Valahol volt egy mikrofon, és mindenki hallhatta, hogyan becézi Őfelségét. Bennfentesek szerint ő az egyetlen férfi a világon, aki a királynőt emberi lényként kezeli. Aki rá is szól néha, hogy fogja már be a száját, amit másnak soha nem mondana. Humorérzéknek Erzsébet sincs híján, de nyilvánosság előtt ezt mélyen eltitkolja. Megfogadta boldogult Mamija, a csodálatos anyakirálynő tanácsát: „Ne mesélj vicceket. Fülöp kettőtökért is eleget tesz!” Hát, mond is néha meglepő dolgokat. A feleségéről például azt, hogy „csak olyan érdekli, ami füvet eszik”. Célozva annak lovaglási és lótenyésztési szenvedélyére, valamint kedvenc corgi és dorgi kutyáira. Utóbbi corgi és tacskó keverék, a királynő valóban nem tud meglenni nélkülük.

Öt éve ünnepelték házasságuk hatvanadik évfordulóját. A királynő fehér kalapban és kabátban, Fülöp herceg fekete szalonkabátban vett részt gyémántlakodalmán a Westminster Apátságban. Hatvan évvel korábban ugyanott vonult végig Erzsébet, tízezer gyönggyel díszített, uszályos menyasszonyi ruhakölteményében, oldalán daliás tengerésztiszt vőlegényével. És mint akkor, most is elutaztak Máltára, ahol boldog, fiatal házasként éltek két évig.

Nők Lapja 2012/5 és 6. (Forrás: Nők Lapja archívum)

Kiemelt kép: Getty Images

Erzsébet uralkodásának 70. évfordulója alkalmából a Nők Lapja egy gyönyörű és tartalmas kiadvánnyal készült, hat fejezeten keresztül bemutatva a királynő gazdag életét és munkásságát.
A bookazine-t megrendelheted 25% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással a https://www.mc.hu/erzsebet oldalon, vagy keresd az újságárusoknál, a nagyobb Líra és Libri könyvesboltokban és a https://animuscentral.hu/konyv/ii-erzsebet-70-eve-a-tronon webshopban.