Kiderült, kik Erzsébet királynő kedvenc zenei előadóművészei.

A 96 éves uralkodóról eddig is tudtuk, hogy különleges ízléssel rendelkezik, jó a humora, és hogy akár egy házi állatkertet is nyithatna – most pedig már azt is tudjuk, hogy zenében sem egy uralkodótól megszokott stílust kedvel. Gary Crosby brit jazz-zenész a BBC Radio Two Blues Show című műsorában idézte fel a személyes találkozóját II. Erzsébettel, és állítása szerint a királynő „nagyon boldoggá tette” őt a zenei műfajok iránti különleges érdeklődésével.

Crosby a műsor házigazdájának, Cerys Matthewsnak arról is mesélt, hogy milyen boldog, hogy 2019-ben megkapta a királynő zenei kitüntetését. A basszusgitáros volt az első jazz-zenész, aki ebben a díjban részesült, amelyet a Buckingham-palotában vehetett át a királynőtől.

II. Erzsébet királynő üdvözli Gary Crosby jazz-zenészt, a The Queen’s Medal for Music kitüntetettjét a Buckingham-palotában tartott zártkörű audiencián 2019. július 10-én Londonban. (Fotó: Dominic Lipinski – WPA Pool/Getty Images)

Amikor Matthews megkérdezte tőle, hogy a királynő szereti-e a bluest, Crosby azonnal rávágta: „Duke Ellingtont. (Akivel Erszébet személyesen is találkozott – a szerk.) Szóba került Ellington, hogy mennyire szereti a zenéjét, és hogy hogyan lehet a hangszerek hangzását erősíteni, én pedig egy pillanatra szinte padlót fogtam – tette hozzá. – Csak ültem ott, és azt kérdeztem: »Ez most komoly? A királynő az akusztikus vonós hangszerek felerősítéséről beszél hozzám?!« ”

A zenész felidézte, hogy arról beszéltek, milyen nehéz megérteni, hogyan ülhet 60 000 ember egy mezőn, ahol óriási hangszórókkal próbálják hallgatni az akusztikus hangszereket, amelyeket újraerősítenek. „Soha nem fog ugyanúgy szólni, nem igaz?” – kérdezte a királynő Crosbytól, aki így emlékezett vissza a pillanatra: „Szóval most válaszolnom kell, és én csak annyit mondtam: »Valóban, Őfelsége«. Annyira boldognak éreztem magam.”

II. Erzsébet királynő a londoni Palladiumban tartott Royal Variety Performance után Vera Lynn énekesnőtől egy albumot kap, amely a 25 éves Royal Variety előadás kivonatát tartalmazza. A bemutatót Bernard Delfont (balra) és Duke Ellington (Vera Lynntől jobbra) nézi. (Fotó: PA Images via Getty Images)

Crosby 2019-es audienciája a királynővel már a második találkozásuk volt. Ekkor, azaz 2019 júliusában az uralkodó kitüntetését vehette át, amit a zenei tehetségéért, az Egyesült Királyságban a jazz megteremtésére gyakorolt hatásáért és a hátrányos helyzetű fiatalokat támogató munkájáért ítéltek neki, korábban pedig az OBE (Officer of the Order of the British Empire, A Brit Birodalom Rendjének tisztje) elismerést is megkapta.. 

Amikor a műsorvezető Matthews felvetette, hogy a királynőnek Woodstockba kellett volna mennie, Crosby azt felelte: „Vagy talán mégsem. Nem akart Woodstockba menni. Szerintem az akusztikus hangszereket szereti, a rezgések miatt.”
A királynő barátai és családtagjai korábban már elárulták, hogy az uralkodó kedvenc zenei műfajai közé tartozik a showtunes, a big band hangzás, és a második világháború korszakából származó dalok és a himnuszok is.

Kiemelt kép: Getty Images