Ha a brit királyi családra és a humorra gondolunk, mindenkinek Fülöp herceg ugrik be, II. Erzsébet néhai férje ugyanis gyakran eresztett meg gunyoros beszólásokat hivatalos eseményeken. Ám a királynőt sem kell félteni, ha vicces kommentekről van szó. Ezekből szemezgettünk 96. születésnapja alkalmából.

Egyszer megkérdezték tőle, hogy miért visel mindig élénk színű ruhákat a hivatalos eseményeken. „Ha bézsben lennék, senki nem tudná, ki vagyok” – felelte.

Fotó: Pinterest

Egy beiktatási ceremónián a királynő egyik alkalmazottja véletlenül leejtette az átadásra váró kitüntetésekkel teli párnát. „Csak tegye őket vissza valahogy, ahogy sikerül. Mindenkinek adok valamit, aztán majd utólag kiválogatják” – intézte el lazán a helyzetet II. Erzsébet.

II. Erzsébet a 80. születésnapját ünneplő körút egyik állomásán 2006. április 21-én Windsorban (Fotó: Pool/Anwar Hussein Collection/Getty Images)

Éppen inkognitóban sétált Skóciában, amikor egy járókelő megjegyezte, hogy pont úgy néz ki, mint a királynő. „Ez megnyugtató” – válaszolta Erzsébet.

Erzsébet királynő a Royal Windsor lovas show-n 2005 május 14-én (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

II. Erzsébet 2005-ben fogadta Eric Claptont a Buckingham Palotában és ezt kérdezte tőle: „Régóta gitározik?” (Clapton addigra már négy évtizede volt a szakmában, túl számos Grammy-díjon.)

II. Erzsébet és Eric Clapton a Buckingham Palotában 2005. március 1-én (Fotó: Anwar Hussein Collection/ROTA/WireImage)

Roger Moore akkori felesége megkérdezte a királynőt, hogy miért hordja mindig magánál a retiküljét a Buckingham Palotában. „Tudja, nagyon nagy ez a ház” – válaszolta. (Örök kérdés, vajon mit rejt Erzsébet királynő táskája?)

A kistáska otthon is alapkellék. A királynő Károly herceghel és annak menyasszonyával, Lady Diana Spencerrel a Buckingham Palotában 1981. március 7-én (Fotó: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images)

A királynő 2007-ben látogatást tett a Fehér Házban. Az üdvözlési ceremónián az Amerikai Egyesült Államok akkori elnöke, George W. Bush véletlenül azt mondta, hogy II. Erzsébet 1776-ban vett részt a 200 éves évforduló megünneplésén (1776-ban írták alá a Függetlenségi Nyilatkozatot – a szerk.). Bush gyorsan kijavította a hibát – 1976-ra gondolt nyilván –, de a királynő nem hagyta, hogy ennyivel megússza. Két nappal később, egy hivatalos vacsorán II. Erzsébet így kezdte a beszédét: „Gondolkodtam, vajon úgy kezdjem-e ezt a köszöntőt, hogy »Amikor 1776-ban itt jártam«…”. 

II. Erzsébet és George W. Bush a Fehér Házban rendezett vacsorán 2007. május 7-én (Fotó: Win McNamee/Getty Images)

Amikor Erzsébet és Fülöp herceg 1986-ban Új-Zélandon jártak, tojással dobálták meg őket a tiltakozók. Később, egy díszvacsorán a királynő megjegyezte: „Új-Zéland régóta a tejtermékeiről híres, de a magam részéről azt kell mondjam, új-zélandi tojás volt a reggelim.” (Vilmos herceg és Katalin hercegné márciusi karibi körútja során szembesült hasonló tiltakozó akciókkal.)

Egy korábbi új-zélandi látogatás: II. Erzsébet maorikkal találkozik 1977-ben (Fotó: Anwar Hussein/Getty Images))

Amikor 2013 nyarán Katalin hercegné és Vilmos herceg az első royal bébit várta, az egész világ be volt zsongva a kis György herceg érkezése miatt. A királynőt is egyfolytában faggatni próbálták, vajon mikorra várható a kicsi születése. Egy alkalommal így válaszolt: „Remélem, hamarosan megérkezik, mert nyaralni megyek”. 

II. Erzsébet György herceggel Sarolta hercegnő keresztelőjén Sandringhamben 2015. július 5-én (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

A The Wicked Wit of Queen Elizabeth (II. Erzsébet királynő vitriolos humora) című könyv szerint Mihály kenti herceg felesége, Marie von Reibnitz egyszer úgy nyilatkozott a tévében, hogy legszívesebben lepuffantaná a királynő corgijait. Mire a királynő ennyit reagált: „Hát, pedig jól neveltebbek, mint ő”. 

II. Erzsébet a corgijait sétáltatja a windsori kastély parkjában 1994. április 2-án (Fotó: Julian Parker/UK Press via Getty Images)

Források: popsugar.com,vogue.com, Kiemelt kép: Getty Images