Ki főz az amerikai elnökre? – 9 érdekesség a Fehér Ház konyhájáról

Az amerikai elnökök életéről már eddig is sokat megtudhattunk. Most pillantsunk be a konyhájukba!

A Fehér Házban három konyha van

A főkonyha, a cukrászkonyha és a családi konyha. A főkonyha a földszinten található. Jacqueline Kennedy 1961-ben egy részét nappalivá alakította, aztán Clintonék kérésére tradicionálisabb családi konyha lett belőle. A cukrászkonyha is Bill Clinton elnöksége alatt valósult meg, 1992 és 1993 között.

Egy ilyen óriási épületben persze spájzból is kettő van

Az egyik a földszinti konyhához kapcsolódik, a másik pedig azon a szinten található, ahol az étkezők vannak. A személyzetet két étellift segíti az élelmiszerek és az elkészült ételek szintek közötti mozgatásában – plusz egy csigalépcső is a rendelkezésükre áll.

A főkonyhában még egy csokoládézó is működik

A séfek itt kreálják a desszerteket és a lélegzetelállító csokoládédekorációkat. Itt készülnek minden évben a tojások a húsvéti tojásgurításhoz…

Fotó: Mark Wilson/Newsmakers

…illetve itt állítják össze a Fehér Ház mézeskalácsból megalkotott mását, amelyet évről évre ki is állítanak karácsonykor.

Laura Bush first lady és a 2002 -es mézeskalácsház. Fotó: Greg E. Mathieson-Pool/Getty Images

George Washington és Thomas Jefferson elnöksége alatt rabszolgák dolgoztak a konyhán

Washington a Mount Vernon-i otthonából vitte magával a Hercules nevű rabszolgát, aki Gilbert Stuart Étel George Washingtonnak című festményén is látható. Herculesnek aztán 1797-ben sikerült megszöknie, épp Washington születésnapján. Jefferson több tizenéves rabszolgalányt is magával vitt a Fehér Házba, hogy egy francia séf mellett ellessék a francia gasztronómia minden csínját-bínját.

Jelenleg – és az Egyesült Államok történetében először – a vezető séf és a vezető cukrászséf pozíciót is nő tölti be 

Cristeta Comerford az első nő és az első ázsiai, aki vezető séf lehet a Fehér Házban. Az épületben 1995-ben kezdett el dolgozni séfasszisztensként, majd 2005-ben Laura Bush léptette elő vezető beosztásba. Ő álmodta meg az Obama és Trump asztalára kerülő fogásokat is, és most Biden étkeiről is ő gondoskodik. Susan Morrison pedig az első nő, aki a Fehér Ház vezető cukrászséfje lett. 2014 óta látja el ezt a pozíciót, annak idején pedig az akkori first ladynek, Michelle Obamának a konyhakertjében is segédkezett.

Cristeta „Cris” Comerford séf főzés közben. Fotó: Tina Hager/White House via Getty Images

Hány főre készül a vacsora?

A Fehér Ház 140 vacsoravendég fogadására alkalmas, partifalatkákat pedig több mint ezer személy számára tudnak kínálni. A mindenkori first lady feladata, hogy kiválassza a jeles alkalmakra a menüt.

Fotó: Kevin Dietsch-Pool/Getty Images

Az elnök saját maga állja a bevásárlásait

Ezt Michelle Obama egy 2018-as árulta el Jimmy Kimmel show-műsorában. „Senki sem közli ezt veled, és hagyják, hogy azt kérj, amit akarsz – mesélte. – Ha azt mondod, hogy mondjuk egzotikus gyümölcsökre vágysz, akkor azt válaszolják, »Igen, asszonyom, máris beszerezzük.« Aztán kapsz egy számlát egy 500 dolláros barackról!”

Kertből a konyhába

A konyhakert, amelyet Michelle Obama kezdeményezésére alakítottak ki, nem csak dekoráció: a Fehér Ház szakácsai az ottani terményeket is felhasználják az ételekhez. A volt first lady 2008-ban indítványozta a veteményes ötletét, hogy az egészséges étkezés fontosságát nyomatékosíthassa a gyerekekben. A nagyjából 260 négyzetméteres konyhakertben évente 900 kg zöldség terem meg, amelynek egy részét helyi ételbankoknak adományozzák.

Michelle Obama iskolás gyerekekkel takarítja be az édesburgonyát. Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

(Kiemelt kép: Getty Images)