A világon elsőként Skóciában adják ingyen a betéteket, tamponokat

Becslések szerint a világon mintegy 1,2 milliárd nő nem tud megfelelő higiéniai termékeket vásárolni a menstruációja idején, emiatt napokra kimarad a munkából, az iskolából. Skóciában ez a gond megszűnik, a betéteket, tamponokat ingyen adják a rászorulóknak.

Mi történt?

A világon elsőként Skóciában ingyenessé teszik a menstruációs termékeket, betéteket, tamponokat.

Miért fontos?

A menstruációs szegénység világméretű probléma. Becslések szerint a világon mintegy 1,2 milliárd nő nem tud megfelelő higiéniai termékeket vásárolni a menstruációja idején, emiatt napokra kimarad a munkából, az iskolából.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért döntött a skót parlament az ingyenes menstruációs termékek bevezetése mellett?
  • Mi a helyzet Magyarországon?

A skót parlament kedd este egyhangúlag megszavazta, hogy ingyenesek lesznek a menstruációs termékek az országban, írja a BBC. Az elfogadott törvény szerint az egészségügyi betéteket, tamponokat a helyi hatóságoknak kell biztosítaniuk mindenkinek, akinek szüksége van rá. 
A javaslatot az egyik munkáspárti képviselő, Monica Lennon nyújtotta be hónapokkal ezelőtt.

Lennon 2016 óta kampányol a menstruációs szegénység ellen, az új törvény hosszú évek küzdelmének eredménye.

Szerinte praktikus és progresszív szabályozás született, ami most még fontosabb a koronavírus-járvány miatt kialakuló gazdasági válság miatt. „A menstruációk nem szünetelnek a világjárvány alatt, így az egészségügyi betétekhez, tamponokhoz és újrahasznosítható menstruációs termékekhez való hozzáférés biztosítása sosem volt még fontosabb” – nyilatkozta. 
Skóciában egyébként az iskolákban, egyetemeken eddig is ingyenesen hozzáférhetőek voltak a menstruációs termékek, ezt a programot a kormány támogatta. Szintén volt állami támogatás bizonyos a nyilvános helyeken elérhető higiéniai termékekre, emellett az éttermek, pubok tulajdonosai is sok helyen ingyenesen biztosítottak betéteket és tamponokat a vendégeik számára. 

Monica Lennon (K) aktivistákhoz csatlakozik a skót parlament előtt. 2020. február 25. (Fotó: Jeff J Mitchell / Getty Images)

Világméretű probléma

A menstruációs szegénység nem csak a skót nőket, érinti, a világ minden táján előfordul. Becslések szerint világszerte mintegy 1,2 milliárd nő nem tud megfelelő higiéniai termékeket használni menstruáció idején. A probléma tehát viszonylag régóta ismert, de eddig csak az merült fel megoldásként, hogy töröljék el az úgynevezett tamponadót, vagyis a női higiéniai termékekre kivetett adót. Így a tamponok, tisztasági- és egészségügyi betétek, illetve a menstruációs tölcsérek olcsóbbak, de nem ingyenesek lehetnek.
A tamponadó eltörlését eddig többek között Kenya, Kanada, India, Malajzia, Nicaragua és néhány észak-amerikai állam, például Nevada, Connecticut, Florida, Maryland, Pennsylvania, New York, 2020. január elsejétől pedig Kalifornia fogadta el. Az Egyesült Királyságban 2021. január elsejétől törlik el ezt az adóterhet. Eddig azonban olyan ország nem akadt, ahol nemcsak adómentessé, hanem teljesen ingyenessé tették ezeket a termékeket.

Minden ötödik magyar nőt érint

Ami Magyarországot illeti, ellenzéki képviselőnők tavaly már rákérdeztek, hogy tervezi-e a kormány a menstruációhoz kapcsolódó higiéniai termékek áfájának csökkentését vagy eltörlését. Egyértelmű választ nem kaptak, és azóta sem történt semmi ebben az ügyben. Pedig jelenleg az egész világon Magyarországon a legmagasabb (27 százalékos) az alapvető női higiéniai termékek adója.
Becslések szerint minden magyar ötödik nő nem tudja előteremteni ezeknek az eszközöknek a havi árát. Legsúlyosabban a hajléktalan nők érintettek, akik kénytelenek zsebkendőkkel, rongyokkal, újságpapírral megoldani a helyzetet, csakhogy így hatalmas fertőzésveszélynek teszik ki magukat.
Nemrég a Food Not Bombs Budapest civil szervezet csapata kezdeményezett gyűjtést: minden vasárnap lehet nekik  intimbetéteket és nedves törlőkendőket vinni, amelyeket hajléktalan nőknek juttatnak el. 

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: Egészségügyi termékek és tamponok egy glasgow-i szupermarketben. Fotó: Jane Barlow / PA Images via Getty Images)