Ahogy a világon mindenütt, Magyarországon is sok nőt érint a menstruációs szegénység. Ötből egy nő nem tudja megvenni a havonta szükséges higiéniai termékeket. Legsúlyosabban a hajléktalan nőket érinti a probléma, ezért nekik próbálnak segíteni egy új gyűjtéssel.

Mi történt?

Segíts a menstruációs szegénység ellen! címmel indít gyűjtést a Food Not Bombs Budapest csapata. Minden vasárnap 10 és 16 óra között várnak intimbetéteket és nedves törlőkendőket, amelyeket hajléktalan nőknek juttatnak el. A gyűjtés helyszíne az Auróra (Auróra utca 11.).

Miért fontos?

A menstruációs szegénység ma Magyarországon ötből egy nőt érint. Ez azt jelenti, hogy nekik nem áll rendelkezésükre semmilyen menstruációs higiéniai termék, amikor szükségük lenne rá. Legsúlyosabban a hajléktalan nők érintettek, akik kénytelenek zsebkendőkkel, rongyokkal, újságpapírral megoldani a helyzetet, csakhogy így óriási fertőzésveszélynek teszik ki magukat.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Egy átlagos magyar nő havonta minimum 1000-2000 forintot költ intim higiéniai termékekre. 
  • Akiknek erre nem telik, azok emiatt kimaradhatnak az iskolából, munkából.
  • A menstruációs szegénység világméretű probléma.

A Food Not Bombs Budapest civil szervezet csapata 2012 óta minden egyes hétvégéjét arra szánja, hogy meleg étellel segítsenek a rászoruló embereknek, így küzdve a mélyszegénység ellen. Legújabb kezdeményezésük, a Segíts a menstruációs szegénység ellen! nevű gyűjtés is a legszegényebbeknek, ezúttal közülük is a nőknek akar segíteni. 

Menstruációs higiéniai termékekre egy átlagos magyar nő havonta minimum 1000-2000 forintot kénytelen áldozni.

(És akkor még nem említettük a sokaknak ilyenkor sajnos szükséges görcsoldó gyógyszerek árát.) Ez az összeg talán nem tűnik soknak egy átlagember számára, másoknak azonban több napi étkezés árát jelenti. Ráadásul jelenleg az egész világon Magyarországon a legmagasabb (27 százalékos) az alapvető női higiéniai termékek adója. Ma Magyarországon minden ötödik nő nem tudja előteremteni ezeknek az eszközöknek a havi árát. Ők élnek menstruációs szegénységben. Akadnak, akik emiatt kénytelenek menstruáció idején kimaradni az iskolából vagy a munkából.

A hajléktalansággal a menstruáció nem szűnik meg

A menstruációs szegénység fokozottan érinti a hajléktalan nőket. Ahogy a Food Not Bombs Budapest tagjai írják: a hajléktalansággal és mélyszegénységgel a menstruáció nem szűnik meg, hanem még nagyobb problémát jelent. A mélyszegénységben, hajléktalanságban élő nők ugyanis megfelelő higiéniai termékek híján zsebkendőkkel, rongyokkal, újságpapírral oldják meg a helyzetüket. Ezzel minden hónapban súlyos fertőzésveszélynek teszik ki magukat.

A Food Not Bombs Budapest gyűjtésének célja, hogy lerombolják az ekörül a tabutéma körül fennálló falakat, és segítsenek az érintett nőknek átvészelni ezeket a nehéz időszakokat.

Tapasztalataik szerint egy rászoruló nő inkább sorban áll ételért, vagy ruháért, de nehezen beszél arról, hogy higiéniai termékekre is szüksége van. Éppen ezért el szeretnék érni, hogy ez a téma jobban bekerüljön a köztudatba.
Fontos, hogy kizárólag egészségügyi betéteket és nedves törlőkendőket gyűjtenek, a sokak által használt tamponok és menstruációs kelyhek ebben a helyzetben ugyanis nem használhatóak. Ezeket csak fertőtlenített, tiszta kézzel lehet higiénikusan felhelyezni, kézmosásra, fertőtlenítésre pedig a hajléktalanságban élő nők nagy részének nincs mindig lehetősége.

1,2 milliárd nőt érintő probléma

A menstruációs szegénység nem magyar, hanem világméretű probléma. Becslések szerint a világon mintegy 1,2 milliárd nő nem tud megfelelő higiéniai termékeket használni menstruáció idején. A helyzet javítására számos országban eltörölték az úgynevezett tamponadót, vagyis a női higiéniai termékekre kivetett adót. Az Egyesült Királyságban például a tamponok, tisztasági- és egészségügyi betétek, illetve a menstruációs tölcsérek korábban a „nem létszükséglet, luxustermék” kategóriába tartoztak, amelyeket 2000 óta ötszázalékos forgalmi adó terhelt, ezt 2021. január elsejétől eltörli a brit kormány. 
De korábban eltörölte a tamponadót többek között Kenya, Kanada, India, Malajzia, Nicaragua és néhány észak-amerikai állam, például Nevada, Connecticut, Florida, Maryland, Pennsylvania, New York, 2020. január elsejétől pedig Kalifornia is. Magyarországon ellenzéki képviselőnők korábban már rákérdeztek, hogy tervezi-e a kormány a menstruációhoz kapcsolódó higiéniai termékek áfájának csökkentését vagy eltörlését, de egyértelmű választ nem kaptak.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.