A platinajubileumát ünneplő II. Erzsébet brit királynő korunk egyik legnagyobb stílusikonja.

Ha a divat és a királyi családok szóba kerülnek, a legtöbbeknek Katalin cambridge-i hercegné vagy Letícia spanyol királyné ruhatára ugrik be elsőre. Pedig a trónra lépésének hetvenedik évfordulóját ünneplő II. Erzsébet is vitathatatlanul napjaink egyik legstílusosabb uralkodója. A 95 éves brit királynő rekordhosszúságú uralkodási ideje alatt többször beírta magát a divattörténelembe – kezdve a különleges esküvői ruhájától egészen a védjegyévé vált monokróm szettekig. Szubjektív válogatásunkban a szerintünk legemlékezetesebb öltözékei kaptak helyet.

1946: a királyi koszorúslány

Fotó: PA Images via Getty Images

Az akkor még Erzsébet hercegnőnek szólított, húszéves királyi sarj koszorúslányként vett részt Patricia Mountbatten és Lord Brabourne esküvőjén. Erzsébet egy, a negyvenes években közkedvelt puffos ujjú, szögletes nyakú ruhát viselt. A képen balról jobbra: Erzsébet hercegnő, Alexandra hercegnő és Margit hercegnő.

1947: a hercegnő és a herceg esküvője

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

Erzsébet hercegnő és Fülöp herceg a westminsteri apátságban fogadott egymásnak örök hűséget. A később királynővé koronázott Erzsébet a jeles alkalomra Norman Hartnelltől, a vezető szabászától rendelt esküvői ruhát. A szaténkreációt hímzett virágok díszítették, uszálya közel négy méter hosszú volt.

1953: a koronázás

Fotó: Keystone/Getty Images

II. Erzsébet koronázására 1953 júniusában került sor, amelyre szintén látványos ruha dukált. Norman Hartnell ezúttal is kitett magáért, a földig érő selyemruhát a királynő javaslatára színpompás virághímzéssel díszítette. 

1968: portré pasztellben

Fotó: PA Images via Getty Images

Ezen az 1968-as családi fotón már egyértelműen felfedezhetők II. Erzsébet ikonikus öltözködési stílusának jellegzetes elemei: azonos színű blézer, szoknya és blúz, valamint az elmaradhatatlan tömbsarkú lakkcipő. A képen a királynő Anna hercegnő, Fülöp herceg, Eduárd gróf, Károly herceg és András herceg társaságában látható.

1999: szivárvány és flitter

Fotó: Indigo/Getty Images

Ennél tarkább szettben talán sosem kapták még lencsevégre II. Erzsébetet. A hosszú ujjú, flitterekkel kirakott estélyit a királynő a Royal Variety Performance eseményén viselte, a backstage-ben pedig a kilencvenes évek egyik legmenőbb fiúzenekarával, az ír Westlife-fal is találkozott!

2005: királynői pompa

Fotó: Fiona Hanson – PA Images/PA Images via Getty Images

A királynő stílusa semmiképp sem mondható hivalkodónak, ám ha jeles eseményre hivatalos, akkor annak garantáltan megadja a módját! A kanadai kormány által rendezett vacsorán hófehér estélyiben, gyémánttiarában és szőrmestólában jelent meg, de persze egy kis színt ebbe a vakítóan világos szettbe is csempészett: zafírberakású ékszerei még fenségesebbé tették az összképet.

2012: mindig monokróm

Fotó: Indigo/Getty Images

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy II. Erzsébetnek a szivárvány minden árnyalatában található a gardróbjában egy kosztüm, egy kabát és egy kalap – amelyeket ráadásul mindig egyszerre húz elő onnan (vagy hát az öltöztetője, Angela Kelly). A monokróm outfitek királynője még arra is gondosan ügyel, hogy ha esik – ami jól tudjuk, a szigetországban gyakran megesik –, átlátszó esernyőjének szegélye is pontosan passzoljon az aznapi öltözékéhez. 

Kiemelt kép: Getty Images

Erzsébet uralkodásának 70. évfordulója alkalmából a Nők Lapja egy gyönyörű és tartalmas kiadvánnyal készült, hat fejezeten keresztül bemutatva a királynő gazdag életét és munkásságát.
A bookazine-t megrendelheted 25% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással a https://www.mc.hu/erzsebet oldalon, vagy keresd az újságárusoknál, a nagyobb Líra és Libri könyvesboltokban és a https://animuscentral.hu/konyv/ii-erzsebet-70-eve-a-tronon webshopban.