Ő felel a királynő gardróbjának tartalmáért és a ruhák rendben tartásáért.

Angela Kellyre nemcsak úgy hivatkozik a brit sajtó, hogy a királynő öltöztetője vagy stílustanácsadója, hanem mint az egyik legfőbb bizalmasa. Való igaz, egy ilyen pozíciót betölteni kiváltság, a bizalmi munkakört ellátó 65 éves divattervező, varrónő és kalapkészítő pedig már kereken húsz éve áll II. Erzsébet szolgálatában. Teljes nevén Mary Angela Kelly 1957-ben született Liverpoolban, egy dokkmunkás és egy ápolónő lányaként felnőve valószínűleg álmában sem gondolta, hogy egyszer a brit királyi udvarban fog szolgálni, sőt a királynő ruháiért, ékszereiért és jelvényeiért lesz felelős. „Szerény családból származom, és remélem, szerény is maradok” – mondta egy Daily Mail-interjúban. Persze a különleges feladat nem hullott az ölébe, keményen megdolgozott a pozíciójáért.

Fotó: John Stillwell – WPA Pool /Getty Images

A The Telegraph cikke szerint, mielőtt a brit királyi udvar alkalmazásába állt volna, 1992-ben Angela Kelly a németországi brit nagykövet, Sir Christopher Mallaby házvezetőnője volt. Ez idő tájt II. Erzsébet és Fülöp herceg meglátogatta Mallabyt német otthonában – itt találkozott először egymással a királynő és későbbi bizalmasa. Angela Kelly megemlítette, hogy szeretne visszatérni az Egyesült Királyságba, a következő évben pedig felajánlották neki, hogy legyen II. Erzsébet egyik öltöztetője.

„Úgy hiszem, a királynő szimpatizált velem, megbízhatónak és diszkrétnek gondolt”

– mondta ugyanebben a cikkben Angela Kelly. A királynő megérzése beigazolódott, három évvel azután, hogy a liverpooli nő csatlakozott a Buckingham-palota személyzetéhez, kinevezték vezető öltöztetőnek. A titulusát – a Harper’s Bazaar szerint – 2002-ben változtatták meg, azóta személyi asszisztens és vezető öltöztető.

Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

A tündérmesébe illő történetet még varázslatosabbá teszi a tény, hogy Angela Kelly a divattervezést sosem tanulta iskolapadban, édesanyjától leste el, hogyan kell a textíliát szabni és varrni, hogy csinos babaruhák szülessenek belőle. „Tanulmányi hiányosságait az ambíciójával pótolja – árulta el róla a Daily Mailnek volt férje, két gyerekének apja, Jim Kelly. – Fiatalon otthagyta az iskolát, és soha nem vett részt semmilyen klasszikus értelemben vett képzésen, mégis a szakmája csúcsára emelkedett.

Mindig is a királynőnek szeretett volna dolgozni, és mindent feláldozott annak érdekében, hogy elérje a célját.”

Angela Kelly bekerült II. Erzsébet belső körébe, kettejük között pedig szoros kapcsolat alakult ki az évek alatt. Ahogy ő mondja, a barátságuk meglepően hétköznapi, és úgy hivatkozik kettejükre, mint két átlagos nőre, akik ruhákról, ékszerekről és sminkelésről szoktak beszélgetni. „Imádom a királynőt, és mindent, ami vele kapcsolatos. Megengedte nekem, hogy az évek során egyre közelebb kerüljek hozzá, de sohasem lépném át a határt, és továbbra is áhítattal nézek rá.” És bár a vezető öltöztető továbbra is „Őfelségének” szólítja a királynőt, ő azon kevesek egyike, akik – a családtagokon kívül – megérinthetik II. Erzsébetet. Angela Kelly napi szinten tartja a kapcsolatot a királynővel, a Windsor-kastély földszintjén él, és a koronavírus-járvány előtt gyakran elkísérte II. Erzsébetet a hivatalos utakra. Sőt, ahogy kiemelt képünk is mutatja, volt példa arra is, hogy II. Erzsébet az öltöztetője társaságában vett részt egy divatbemutatón: a 2018-as fotó a londoni divathéten készült, a királynő és Angela Kelly között az amerikai Vogue legendás főszerkesztője, Anna Wintour foglalt helyet.

A vezető öltöztető nemcsak a királynő szettjeinek összeállításért felel, hanem különleges alkalmakra ruhákat is tervez neki.

Angela Kelly munkáját dicséri például az a pasztellsárga gyapjúkabát és gyapjúruha kézi gyöngyhímzéssel a nyakrészén, amelyet II. Erzsébet Vilmos herceg és Katalin hercegné 2011-es esküvőjén viselt.

Fotó: Ian Gavan/GP/Getty Images

De a királynő a 2012-es gyémántjubileumára rendezett ünnepségsorozaton is több olyan ruhát viselt, amelyet öltöztetője tervezett, például ezt a mentazöld összeállítást.  

Fotó: John Phillips/UK Press via Getty Images

Az öltöztető nemcsak II. Erzsébet számára készített ruhacsodákat, hanem a brit királyi család többi tagjának is: Zara Phillips (Anna brit királyi hercegnő lánya, II. Erzsébet unokája – a szerk.) esküvőjén Beatrix hercegnő és Eugénia hercegnő is egy-egy általa tervezett outfitben jelent meg.

Angela Kelly annyira belejött a tervezésbe, hogy 2012-ben Alison Pordum ruhakészítővel – aki 2008-ig szintén a királynő szolgálatában állt – közös ruhamárkát alapított, amely a Kelly & Pordum nevet viseli. „Én megtervezem a ruhákat, Alison Pordum és a csapata pedig elkészíti őket – mesélt brandjéről a The Telegraphnak akkoriban. – Az egész azzal kezdődött, hogy terveztünk egy-két darabot a királynőnek, ami tetszett neki, és itt kötöttünk ki.”

A királyi öltöztető ugyanebben az évben egy könyvet is kiadott Dressing The Queen: The Jubilee Wardrobe (Öltöztetni a királynőt: A jubileumi gardrób) címmel. A kötet betekintést engedett a kulisszák mögé, és részletezett megannyi emlékezetes szettet, amelyet II. Erzsébet a gyémántjubileumának évében hordott.

A vezető öltöztető és személyi asszisztens munkáját olyan nagy érdeklődés övezte, hogy 2019-ben még egy könyvet írt: a The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe (Az érem másik oldala: A királynő, az öltöztető és a gardrób) rengeteg kedves anekdotát tartalmazott arról, hogy milyen is az élet a Buckingham-palota falai között. Ebből a kiadványból tudhattuk meg többek között azt is, hogy Őfelsége gyémántjait ginnel és vízzel polírozzák, és hogy Angela Kelly gyakran leárazott termékeket vesz, hogy a királynő kedvére tegyen – II. Erzsébet ugyanis imád jó vásárt csinálni.
Angela Kelly tavaly tavasszal is támasza volt a királynőnek, amikor II. Erzsébet férje, Fülöp herceg 99 éves korában elhunyt. Hűséges alattvalóként tehát nem csak arra ügyel, hogy minden reggel gondosan kikészítse uralkodója aznapi ruháját, esetlegesen betörje az új cipőjét – a királynő ékszereit épp úgy ápolja, mint a lelkét.

Kiemelt kép: Getty Images