Ilyen szigorú illemszabályokat kell betartania az angol királyi családnak

A királyi család élete nem fenékig tejfel, ugyanis rengeteg szabálynak kell még egymás között is megfelelniük, a hivatalos megjelenésekről már nem is beszélve. Összegyűjtöttük mind közül a legalapvetőbbeket, íme!

királyi-család-pinterest2

  • A protokolláris eseményeken a királynő megszólítása „Her Majesty, Ma’am”, azaz Ő királyi fensége. Még a közeli családtagoknak is ezt a titulust kell használniuk vele szemben. A többiekre a „Your Royal Highness” megnevezést kell alkalmazni, majd attól függően férfiról vagy nőről van-e szó, a „Sir” vagy „Ma’am”rangot is használni kell.
  • Ha a királynő jelen van, akkor őt illeti meg a szólás joga elsőként, abban az esetben is, ha vendégként érkezett. Amíg ő nem szólal meg, a házigazda sem üdvözölhet senkit.

erzsébet-királynő-kézfogás

  • Hiába lett az egyik trónörökös felesége, Katalin hercegné rangban sokkal alacsonyabban áll, mint azok a hercegnők, akik a királyi család vér szerinti leszármazottai. Ez azt jelenti, hogy Katalinnak kell térdet hajtania a többi hölggyel szemben.
  • A család tagjait tilos megérinteni egészen addig, míg ők kezet nem nyújtanak. Ám ebben az esetben is csak egy finom kézrázás jöhet szóba, semmi más nem. 2009-ben nagy port kavart, amikor Michelle Obama öleléssel üdvözölte II. Erzsébetet, az etikett ugyanis az ilyen jellegű érintkezést szigorúan tiltja!

katalin-hercegné

  • Meghívás esetén – amely csakis krémszínű borítékban érkezhet – fontos öltözködési szabályoknak kell megfelelni. Ha reggelre érkezett a meghívás, a férfiaknak szürke vagy fekete kabát, szürke vagy sárga mellény, és szürke csíkos nadrág van előírva. Emellett a keménykalapot és a mellénnyel megegyező árnyalatú kesztyűt is kell viselniük. A hölgyeknek egy fokkal könnyebb dolguk van, nappali ruhát vagy kosztümöt is választhatnak, de számukra is kötelező a kalap és a kesztyű, sőt, a magassarkú és a kézitáska is. Ha meghívás egy black tie típusú eseményre érkezett, akkor a férfiaknak csokornyakkendőt kell kötni, a hölgyeknek pedig kisestélyi vagy koktélruhát kell ölteniük. Ennél csak a white tie típusú rendezvények rangosabbak, ahol a férfiaknak szmoking és csokornyakkendő van előírva, a nők számára pedig nagyestélyi, hosszú ujjú kesztyűvel és drága ékszerekkel, akár tiarával is.

erzsébet-királynő

  • Ha étkezés közben a királynő feláll az asztaltól – mindegy milyen eseményről van szó – mindenki másnak is kötelessége így tenni. Aki addig nem lakott jól, az sajnos így járt. A királyi család számára egyébként sosem szolgálhatnak fel semmilyen külső vázas tengeri állatot – osztrigát, rákot vagy más hasonlót –, nehogy ételmérgezést kapjanak tőle.
  • A királyi családban senki nem szavazhat, mert ezzel mutatják ki a politikai semlegességüket. Értelemszerűen politikai nézetüket sem oszthatják meg a nagyvilággal.
  • Semmilyen polgári foglalkozásuk sem lehet, bár az pontosan nincs kifejtve, hogy miért. Csak sejtjük, hogy a sok protokolláris esemény miatt amúgy sem jutna egy 8 órás állásra idejük.
  • Talán nevetségesen hangzik, de a családtagok nem játszhatnak Monopolyt, mert a protokoll szerint ez a játék esetleg kapzsiságra nevelné őket. Más társasjátékoktól azonban nincsenek eltiltva.

 

Szöveg: D. A.

(theroyalarticles.com)

Fotók: Pinterest, instagram.com/The British Monarchy, instagram.com/Kensingtonroyal