Vilmos herceg szerint a körút még élesebb fókuszba helyezte a múlt és a jövő kérdéseit, és tisztelettel támogatná a karibi térségek döntését a brit monarchiához való tartozást illetően. 

Az utazás során Vilmos és Katalin ellátogatottak Belize-be, Jamaicába és a Bahamákra. Vilmos a tengerentúli körutakra a „gondolkodás lehetőségeként tekint”, utalva a királyság elleni heves tiltakozásokra, a belize-i lakosok ugyanis földjogokkal kapcsolatos kritikákat fogalmaztak meg, Jamaicában és a Bahamákon pedig a rabszolgatartás jóvátételét követelték. A pár hétvégén fejezte be nyolcnapos körútját, és elismerték, hogy a monarchia napjai végesek a karibi országokban. 

„A jövőről a népnek kell döntenie”

– nyilatkozta a herceg.

Jamaica és Belize is jelezte, hogy elszakadnának a monarchiától

„A dekolonizációs folyamat behálózza a karibi térséget – talán itt az ideje, hogy Belize tegye meg a következő lépést függetlenségünk valódi birtoklásának érdekében” – mondta a belize-i kormány egyik minisztere. A látogatás óta az ország kormánya, Johnny Briceno miniszterelnök vezetésével megerősítette, hogy a Népi Alkotmányügyi Bizottság konzultálni fog a dekolonizációs folyamat folytatása ügyében.

Katalin, Cambridge hercegnője és Vilmos herceg, Cambridge hercege láthatók a Brit Hadsereg Kiképzési Támogatási Egységének (BATSUB) kiképző létesítményében tett látogatása során 2022. március 21-én Chiquibulban, Belize-ben. (Fotó: Toby Melville – Pool/Getty Images)

Jamaicában Andrew Holness miniszterelnök jelezte a királyi párnak, hogy az ország köztársasággá kíván válni, miközben a szigetországban zajló tiltakozások a rabszolgaság jóvátételét követelik az Egyesült Királyságtól. „Szándékunkban áll továbblépni és valódi ambícióinkat teljesíteni, hogy független, fejlett és virágzó ország lehessünk” nyilatkozta a miniszterelnök. Holness később közleményét a Twitteren is nyilvánossá tette, megismételve, hogy megjegyzései a királynő államfői leváltására irányuló terveket körvonalaznak.

A herceg jamaicai beszédében mélységes szomorúságának adott hangot a Karib-térség rabszolgasorba vonása miatt – az emberkereskedelemből egyébként a brit uralkodók profitáltak a 17. és a 18. században. „Ennek soha nem lett volna szabad megtörténnie” mondta Vilmos. A rabszolgaság 1833-as eltörlése után a brit kormány 20 millió fontnyi kölcsönt vett fel a rabszolgatulajdonos családok részére, cserébe a kellemetlenségért, amiért nem élvezhették tovább a szabadmunkások adta kényelmet. Mindez hosszútávon olyan nemzeti deficitet eredményezett, amelyet az országnak nemrég, 2015-ben sikerült visszafizetnie az adófizetők pénzéből, másrészt a mai napig nem fizettek kártérítést a rabszolgasorba vetett afrikaiak leszármazottainak írja az Independent.

Katalin és Vilmos egy hagyományos Garifuna fesztiválon a királyi körút második napján, 2022. március 20-án a belize-i Hopkinsban. (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

A Bahama-szigetek főkormányzója, Cornelius A. Smith szombati fogadásán a leendő brit király azt mondta a vendégeknek, köztük az ország miniszterelnökének, Philip Davisnek is, hogy bármit is tartogasson a jövő, az Egyesült Királyság és a nemzetek közötti kötelék kibírja:

„Tiszteletben tartjuk a jövővel kapcsolatos döntéseket. A kapcsolatok fejlődnek. A barátság kitart.”

Beszédében Cambridge hercege hangsúlyozta, elkötelezettek a népek akarata mellett, és saját szerepüket az országok szabad döntési jogainak támogatásában látják, az Egyesült Királyság pedig tisztelettel támogatja majd Jamaica, Belize és a Bahamák minden olyan döntését, amely a brit monarchiától való függetlenedésre irányul. „A külföldi utak lehetőséget adnak a gondolkodásra. Az ember ilyenkor rengeteget tanul, és nagyon élveztük, hogy együtt töltöttük az időt különböző közösségekkel, így sokkal többet tudhattunk meg azokról a kérdésekről, amelyek a legfontosabbak számukra” írta a cambridge-i herceg és hercegné vasárnap a Twitteren.

Barbados már leváltotta a királynőt

Barbados 2020 szeptemberében bejelentette, hogy köztársasággá válik, amely folyamat magában foglalja Erzsébet királynő eltávolítását a szigetország államfői tisztségéből. A királynő 14 Nemzetközösségi ország államfője, amelyek szinte mindegyike a brit birodalom egykori gyarmata. Barbados 2021 novemberében váltotta le a királynőt államfői posztjáról, és a walesi herceg jelenlétében tartott ünnepségen megválasztotta első elnökét, Sandra Masont. A Kormányzati Információs Szolgálat közleménye szerint Mason megválasztása a köztársasággá válás felé vezető út eddigi legfontosabb és legeredményesebb pillanata. 

II. Erzsébet királynő fogadja Barbados főkormányzóját, Sandra Masont a Buckingham-palotában 2018. március 28-án Londonban. (Fotó: Steve Parsons – WPA Pool/Getty Images)

„Eljött az idő, hogy teljesen magunk mögött hagyjuk gyarmati múltunkat. A barbadosiak egy barbadosi államfőt akarnak. Fejezzük ki teljes bizalmunkat önmagunk és a nép iránt”

mondta Mason beszédében.

Kiemelt kép: Getty Images  Forrás: independet.co.uk, bbc.com, npr.org