Katalin hercegné és Vilmos herceg profiktól vett túlélési tippeket

Elkezdődött a cambridge-i hercegi pár karibi körútja.

Cambridge hercege és hercegnéje nyolcnapos karibi körútra indult a királynő platina jubileuma alkalmából: az utazás első célpontja Belize, amit majd Jamaica és a Bahamák követnek. A körút azonban nem ígérkezik zökkenőmentesnek: utazásuk első részét helyi tiltakozások miatt le is kellett mondaniuk, mivel a helybéli lakosság ellenezte a hercegi pár látogatását a Brit Birodalomnak a régióhoz fűződő gyarmati viszonya miatt, illetve azt sem vették jó néven, hogy helikopterük a közösség futballpályáján landoljon. Katalin és Vilmos természetesen elfogadta a kérést, és kihagyták útitervük első állomását. Jamaikában sem feltétlenül látja őket mindneki szívesen, egy pártfüggetlen szervezet például nyílt levélben kér a pártól bocsánatkérést és jóvátételt is követeltek a monarchiától a jamaikaiakkal szembeni bánásmód miatt.

Túlélő kurzus a dzsungelben

A herceg és hercegné karibi körútjuk harmadik napján dzsungel-túlélési mesterkurzuson vettek részt a belize-i dzsungelben. Meglátogatták a brit hadsereg kiképzést támogató egységét (BATSUB), amely trópusi környezetben történő kiképzést biztosít az Egyesült Királyság csapatai mellett nemzetközi partnerek számára is. A létesítmény tizenkét professzionális katonai alkalmazottat és több mint 100 helyi lakost foglalkoztat.

Katalin és Vilmos a belize-i dzsungelben. (Fotó: Pool/Samir Hussein/WireImage, Getty Images)

A herceg újra találkozott egykori akadémiai főtörzsőrmesterével, aki most a dzsungelegységet vezeti. Vilmos azonnal felelevenítette a katonáskodása alatt tanultakat, és szakszerűen kettéhasított egy pálmalevelet, amelyekből vész esetén menedéknyújtó építményt lehet rögtönözni.
A kunyhóépítés mellett más túlélési tippeket is tanultak első kézből a fegyveres erőktől, például, hogy hogyan, honnan lehet élelemhez jutni, mely gyümölcsök ehetők és melyek nem, illetve hogy hogyan lehet friss vizet inni a dzsungelben mindenhol megtalálható liánokból.

Vilmos, Katalin, Belize

Hogyan építsünk kunyhót pálmalevelekből, alapfok… (Fotó: Pool/Samir Hussein/WireImage, Getty Images)

A kiképzést követően az est folyamán megmutatták kifogástalan divatízlésüket a belize-i főkormányzó által a királynő platinajubileuma alkalmából rendezett esti fogadáson. Az eseményt a belize-i Cayo körzetben, San Ignacio város közelében található Cahal Pech maja romvárosban tartották a belize-i kulturális értékek megünneplésének céljából.

Talpig elegánsan (Fotó: Samir Hussein/WireImage, Getty Images)

Kate a brit The Vampire’s Wife nevű tervező 2500 font értékű, csillogó rózsaszínű ruháját viselte, amelyet ezüst sarkú szandállal és egy maja hímzésű clutch táskával párosított – ez utóbbival tisztelegve a helyi értékek előtt.
Útjuk aztán a belize-i dzsungel mélyén fekvő Caracol ősi maja régészeti lelőhelyén folytatódott, amely egy 3000 évvel ezelőtti építmény, és amely egy 200 ezer fős maja közösség központjának számított. Allan Moore régész vezette körbe őket a romok között, mielőtt megmászták volna a csodálatos, közel 43 méter magas „égi palotának” nevezett piramis lépcsőit. 

Elemzők szerint sok múlhat a hercegi pár karibi körútján, hiszen a legújabb felmérések szerint a brit királyi család népszerűsége egyre alacsonyabb a térségben. Nem csoda hát, hogy a palota a család legszimpatikusabb képviselőit küldte, hogy megvillantsák az intézmény vonzerejét és szerethetőségét.

 

 

Kiemelt kép: Getty Images