II. Erzsébet királynő az uralkodása mintegy 70 éve alatt tökélyre fejlesztette azt, hogyan tud a számára kellemetlen helyzetekből minél diszkrétebben kikerülni, mindezt úgy, hogy ez az avatatlan szemek számára láthatatlan maradjon. És ehhez elég mindössze a kézitáskáját használnia.

Valószínűleg Erzsébet nem szokott a lakásajtó előtt toporogva kutatni a kulcsai után a táskája legmélyén, ezért adja magát a kérdés, hogy akkor vajon mit tarthat a híres Launer London darabokban, amikből állítólag kétszáznál is többet birtokol.

A Launer London márkát Sam Launer alapította, aki azután menekült Angliába, hogy hazáját, Csehszlovákiát 1939. március 15-én megszállták a németek. Az anyakirálynő vásárolt nála először táskát a királyi családból, aki vett egyet a lányának is – mindez az ötvenes években történt. Aztán 1968-ban megkapta a cég a Royal Warrantot, vagyis hivatalosan is királyi beszállító lett, és azóta látja el táskással II. Erzsébet királynőt. A királynőnek három kedvence van a kínálatból: a fekete bőr Royale, a Traviata modellek, illetve egy, a speciálisan a számára gyártott fazon.

Phil Dampier a Mit rejt a Királynő táskája, és más királyi titkok című könyv szerzője szerint Erzsébet soha nem tart magánál kulcscsomót, telefont és pénztárcát, pénzt (10 fontot, nagyjából 4000 Ft) is csak vasárnaponként, amit a templomi perselybe tehet.

Dampier a Hello! magazinnak elárulta,

hogy a brit uralkodó táskájában mindig található jutalomfalat az imádott corgijai számára, az aznapi újságból kivágott keresztrejtvény, amit lopott szabadidejében fejteget, egy mini fényképezőgép, amivel a vendégül látott hírességekkel készít közös képet, és egy bicska, ami cserkészlány korára emlékezteti.

Sally Bedell Smith, a Windsor család életrajzírója azon kevesek közé tartozik, akik bepillanthattak a királyi táskába, és még 2012-ben megjelent, őfelségéről szóló könyvében (Erzsébet királynő: A nő a trón mögött) nyilvánosságra hozta annak tartalmát. Eszerint a Lilibetnek becézett királynő mindig tart magánál sminktükröt, rúzst, zsebkendőt, némi mentolos cukorkát, tollat és az olvasószemüvegét, illetve egy fésűt, amivel megigazíthatja makulátlan frizuráját.

A királynő évtizedek óta ragaszkodik Launer táskamárkájához, amiből a fekete bőr Royale és a fekete lakk Traviata típusúak a kedvencei. A kép 1980-ban készült Marokkóban. (Fotó: Getty Images)

Diszkrét jelek

De a tartalmánál is érdekesebb az, hogy vajon mit üzen a táskájával a királynő. Hugo Vickers királyi történész a People magazinnak elárulta, hogy véleménye szerint a retiküllel szokott diszkréten jelezni az alkalmazottai számára, akik emiatt mindig árgus szemekkel figyelik a bőr kiegészítő helyzetét, amikor a királynőnek valamilyen protokolláris eseményen kell részt vennie.

Amikor az ebédlőasztalra helyezi

A The Telegraph szerint több jele van annak, hogy a királynő szeretné hamarosan befejezni az eseményt, vagy elhagyni a helyszínt. Amennyiben a táska az asztalra kerül, akkor öt percen belül vége lesz a vacsorának.

Átteszi egyik karjáról a másikra

Erzsébet általában a bal alkarján hordja a retikült, szóval amikor átteszi a másik karjára, az Hugo Vickers szerint egyértelmű jele annak, hogy unatkozik, és szeretne tovább haladni, és ezzel a gesztussal jelzi az alkalmazottainak, hogy segítsenek befejezni a beszélgetést. Vickers szerint ez mindig nagyon diszkréten történik, és talán a beszélgetőpartnernek fel sem tűnik: mondjuk az egyik kijelölt beosztott odalép hozzájuk, és egy másik vendéghez irányítja a kérdéses személyt.

Leteszi a földre

A szakértő szerint ez a jelzés jóval személyesebb jelentőségű és direktebb, mint amikor az asztalra teszi a táskát. A The Telegraph megfigyelése alapján ekkor a királynő egyáltalán nem élvezi a beszélgetést, és szeretné, ha a társalkodónője kimentené a kényelmetlen helyzetből.

Forgatja a jegygyűrűjét

Ha nem lehetséges az asztalra helyeznie a táskát, akkor Vickers szerint ezzel jelzi a királynő, hogy valamelyik alkalmazott lépjen közbe a társalgásba, és segítsen a méltóságteljes, de azonnali távozásban.

(Forrás: abcnews.com, scmp.com, telegraph.co.uk, standard.co.uk)

Kiemelt kép: Getty Images