Nevének története egyszerre elragadó és szívfacsaró.

Őfelsége II. Erzsébet királynő – így ismeri a 95 éves brit uralkodót a világ, hosszú éveken át azonban családja egy sokkal közvetlenebb néven hívta őt. A Lilibet becenevet a legkedvesebb hozzátartozói használták évtizedeken keresztül a királynőre – és ezt a nevet választotta unokája, Harry herceg és felesége, Meghan Markle is a június 4-én született második gyereküknek. De honnan ered II. Erzsébetnek ez a különleges beceneve? Nos, egészen messzire kell visszautaznunk az időben.

A kis Erzsébet hercegnőt a nagyszülei fogják közre: V. György király és Mária királyné. Vele szemben az édesanyja, a yorki hercegné. Fotó: © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Kislányként az akkor még hercegnői címet viselő Erzsébet nehezen tudta kiejteni a saját nevét, így lett az Elizabethből Lilibet. Édesapja, VI. György király mondása volt, hogy „Lilibet a büszkeségem, Margit (Erzsébet húga – a szerk.) a boldogságom.” A fiatal Erzsébet a magánleveleit is ezzel a névvel írta alá. Az egyik levelében, amelyet a nagymamájának, Mária királynének címzett, ez állt: „Drága Nagyi. Nagyon szépen köszönöm a bájos babaházat. Nagyon tetszik, és már kicsomagoltam az ebédlőt és az előszobát. Szeretettel, Lilibet.” A kedves becenevet későbbi férje, Fülöp hercegnek is elragadónak találta, ezért házasságuk alatt rendre így szólította II. Erzsébetet.

1946. július 19.: Erzsébet hercegnő levelet ír a Buckingham-palotában. Fotó: Lisa Sheridan/Studio Lisa/Getty Images

A királyi szakértők szerint azonban a királynő ma már nem használja a becenevét. Egészen pontosan azóta, hogy férje idén tavasszal, 99 éves korában elhunyt. Fülöp herceg áprilisi temetésén Erzsébet egy kézzel írt levelet tett férje koporsójára, a borítékon az állt, Lilibet. Fülöp herceg volt a királyi család utolsó tagja, aki így szólította őt, hiszen gyerekei és unokái máshogy hívják. De ha a királyné már is használja többé ezt a becenevet, Harry és Meghan jóvoltából tovább él: a brit királyi család szeretete a Lilibet név iránt egy másik generáció által marad töretlen.

(Kiemelt kép: Getty Images)