Anna hercegnő lenne a királyi család legstílusosabb tagja?

Ha időtlen eleganciáról és fenntartható stílusról van szó, Katalint és Meghant is lekörözi Károly húga.

Sem kutatások, sem statisztikák nem támasztják alá, hogy Anna hercegnő lenne a brit királyi család legstílusosabb tagja, ám elég, ha annyit mondunk, Edward Enniful, a brit Vogue főszerkesztője állítja II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg egyetlen lányáról, hogy „egy igazi stílusikon”. 2020-ban ezt nyilatkozta a neves magazin főszerkesztője a Vanity Fairnek: „Anna hercegnő egy igazi stílusikon, és már akkor a fenntartható divatot éltette, amikor a legtöbbünk még azt sem tudta, hogy az mit jelent. Időtlen az öltözködési stílusa, és úgy tudja viselni a kosztümöt, mint senki más.” Való igaz, hogy Anna mesteri fokon hasznosítja újra gardróbja régi, akár negyvenéves darabjait!

1969-ben egy mezőgazdasági kiállításon. Fotó: Jeremy Fletcher/Getty Images

Anna hercegnő a Vanity Fairnek mesélt arról a környezettudatos öltözködési szokásáról, hogy szívesen tűnik fel újra és újra ugyanazokban a ruhadarabokban. „Azért teszem, mert egészen átlagos vagyok – mondta, majd hozzátette: – A mai napig nézegetek és vásárolgatok anyagokat, majd azokból varratok ruhát, mert szerintem ez így sokkal szórakoztatóbb. Továbbá így támogathatom az ország manufaktúráit, hiszen nem szabad elfelejtetnünk, hogy milyen magas szinten űztük ezt a mesterséget, és még mindig vannak olyan szabóságok, ahol fantasztikus munkát végeznek.” Anna hercegnő azt is elárulta, hogy az úgynevezett skót harris tweed a gyengéje, amely egy kézzel szőtt, szűz gyapjúból készült anyag.

1970-ben a Sandringham House birtokán. Fotó: Central Press/Getty Images

A Vogue francia kiadásának egykori főszerkesztője, Carine Roitfeld is divatikonként hivatkozott a most 70 éves Anna hercegnőre. „Ő egy alulértékelt divatikon. Senki sem menőbb Anna hercegnőnél.” Tény, hogy a trónörökös Károly herceg mellett Annának kevesebb figyelem jutott, ennek ellenére ő is kivette a részét a királyi teendőkből.

1974-ben az óceániai körútja egyik állomásán. Fotó: McCabe/Express/Getty Images

A hercegnő elkötelezett támogatója a divatnak, az Egyesült Királyság Divat- és Textilszövetségének elnökeként a brit divattervezők munkáját is igyekszik segíteni. És Annának az sem mindegy, honnan származnak a ruhái. „Nagyon ritkán vásárolok olyasmit, ami nem az Egyesült Királyságban készült – mesélte egy magazinnak. – Egy időben kifejezetten követtem a divatot. Manapság az a célom, hogy a nap végén ugyanolyan makulátlanul nézzek ki, mint a nap elején.”

1983-ban Gloucestershire-ben. Fotó: David Levenson/Getty Images

Anna hercegnő életének főbb állomásai

 • Anna brit királyi hercegnő 1950. augusztus 15-én született a Clarence House-ban, teljes neve Anna Erzsébet Alíz Lujza.
 • 1970-től támogatója a Save the Children nonprofit szervezetnek.
 • 1971-ben a BBC Az év sportemberének választotta.
 • 1973-ban házasodott össze Mark Phillips hadnaggyal.
 • 1974-ben egy jótékonysági bálról tartott haza, amikor megpróbálták elrabolni.
 • 1976-ban részt vett a montréali nyári olimpiai játékokon. A brit lovastusa csapatban egy olyan lóval versenyzett, amely édesanyja, II. Erzsébet királynő lovardájából származott

Fotó: Getty Images

 • 1977-ben született meg fia, Peter Phillips, majd 1981-ben lánya, Zara Phillips.
 • 1989-ben Anna és Mark Phillips bejelentették különválásukat. A hercegnő Timothy Laurence-szel kezdett romantikus kapcsolatot, aki akkoriban a Brit Királyi Haditengerészet parancsnoka volt.
 • 1993 áprilisában Anna és Mark válását kimondták, így decemberben hivatalosan is egybe kelhetett Timothyval.

Fotó: Indigo/Getty Images

 • 2002-ben ő lett az első királyi családtag, aki ellen szabálysértési eljárást indítottak, mert a kutyája megtámadott két gyereket.
 • 2018-ban ünnepelte Sir Timothyval a 25. házassági évfordulójukat.

(Kiemelt kép: Getty Images)