II. Erzsébet igazi állatbolond. Aki egy kicsit is követi az angol királyi család életét, tudja, hogy a királynő rajong a kutyákért. De ki gondolná, hogy ennél sokkal extrémebb állatai is vannak?

Corgik és dorgik

A királynő imádja a kutyákat, nemrég nekik készített parfümmel rukkolt elő. II. Erzsébetnek jelenleg két corgija és egy dorgija van, utóbbi a corgi és a tacskó keresztezéséből született kutyafajta. (Neve a dachshund – angolul tacskó, dakszli – és a corgi szavak összevonásából keletkezett.)

Az első dorgi Erzsébet egyik corgijának és Margit hercegnő tacskójának szerelméből született – később őt még számos társa követte.

A királynő legidősebb kutyája, a több mint tízéves Candy is egy dorgi. Candy szerencsére jól bírja a strapát, pedig speciális fajtája egy sor lehetséges betegségre predesztinálja. Mivel a corginak és a tacskónak is hosszú a hátrésze, a dorgikat több egészségügyi probléma is fenyegetheti, például csípőízületi gondok.

II. Erzsébet idén szakított a tradíciókkal, amikor váratlanul nem a szokásos kutyafajtáiból választott új példányt, hanem életében először egy cocker spánielt vitt haza. A négyéves, Lissy becenévre hallgató kutyus törzskönyvi neve az izgalmasan hangzó Wolferton Drama, és természetesen díjnyertes ebről van szó. 

II. Erzsébet és Lady Sarah Armstrong-Jones dorgikkal sétálnak Badmintonban 1976. április 1-én (Fotó: Anwar Hussein/Getty Images)

Klasszikus királyi paripák

A királynő április 21-én ünnepelte a 96. születésnapját, a nevezetes eseményről a királyi család egy múlt hónapban készült fotóval emlékezett meg a Twitteren: a képen II. Erzsébet két gyönyörű fehér pónival látható, akik a Bybeck Nightingale és Bybeck Katie névre hallgatnak. Korábban, a 90. születésnapjára is lovat kapott: a Sir John nevű fekete geldinget, vagyis herélt mént. Reméljük, a nemesi név valamennyire kárpótolta Sir Johnt a kasztrálásért.

 

Egzotikus állatok a házban

II. Erzsébet „magánállatkertje” egészen extrém állatokat is tartalmaz, amelyeket többnyire ajándékba kapott. A ’60-as években Libéria elnöke tisztelgett neki neki két törpe vízilóval, Kanada pedig 1970-ben néhány hódot és egy sarki rókát küldött Erzsébetnek. A királynő hetvenéves uralkodása alatt ajándékba kapott állatok listája impozáns: lajhár, sertés, elefánt, krokodil, kakadu, törpe kenguru, vörös kenguru, kazuár, jaguár, óriásteknős – ezek sokszor párban, vagy csapatban érkeztek. (A felsorolt egzotikus élőlények mellett szinte már unalmasnak tűnő lovat is rengeteget kapott a királynő.) Őket többnyire különböző állatkerteknek ajándékozta tovább a királyi udvar, de az is előfordult, hogy az állatok az eredeti országukban maradtak. 

Beauchamp Oxford Lady

Egy 1957-ben kapott állatnak nem a fajtája, hanem inkább a neve volt extrém: a Jersey Királyi Mezőgazdasági és Kertészeti Szövetkezet a csodálatos Beauchamp Oxford Ladyt ajándékozta a királynőnek, akit a neve alapján egy pompás kancának vagy valamilyen elegáns nagyvadnak gondolnánk. „Csodás ajándék. Nagyon szép feje van” – mondta az arisztokratikus nevű állatról a királynő. Beauchamp Oxford Lady a windsori tejgazdaság gulyájában kapott helyet, innen már kitalálható, hogy egy szarvasmarháról van szó. 

II. Erzsébet és Beauchamp Oxford Lady 1957. július 25-én Jersey-n, a Csatorna-szigetek egyikén (Fotó: PA Images via Getty Images)

Az összes angol hattyú gazdája

Meglehetősen furcsa, de igaz: II. Erzsébeté az összes Angliában élő, jelöletlen hattyú. Ez a különös királyi szabály a történelmi időkre vezethető vissza, amikor a hattyúhús még csemegének számított díszvacsorákon és ünnepeken. Ezt megszüntetendő, a hattyúk a mindenkori uralkodó fennhatósága alá kerültek és rajta kívül csak néhány kiválasztott formálhatott tulajdonjogot ezekre a kecses madarakra. Néhány évszázaddal ezelőtt komoly büntetésre számíthatott, aki megsebesített vagy elpusztított egy hattyút, még a hattyútojás lopásért is egy év börtön járt. Ma már természetesen nem esznek hattyút, sőt, védett példányok. Jelenleg három szervezet tulajdonolhat ilyen madarat Angliában, ők egyedi jelzéssel látják el hattyúik csőrét. A jelöletlen példányok a királynő tulajdonát képezik. 

Van, ami 700 éve változatlan

A királynőnek tulajdonjoga van az Egyesült Királyságot körülvevő vizek valamennyi tokhala, bálnája és delfinje fölött, egy 1324-es jogszabály értelmében. II. Eduárd király uralkodása idejéről származik egy mai is hatályban lévő rendelet, amely szerint az uralkodót illeti minden bálna és tokhal a birodalom területén. „Királyi halnak” minősülnek a tokhalak, a delfinek és a bálnák, ha az Egyesült Királyság partjaitól 5 kilométeren belül fogják el őket, vagy kisodródnak a partra – ekkor a Korona igényt tarthat rájuk. A valóságban persze normál szokások szerint adják-veszik a tokhalat a kikötőkben, mindenesetre mulatságos lenne, ha a királynő valóban betartatná a jogszabályt. 

Kiemelt kép: II. Erzsébet a windsori kastély parkjában lovagol 2006. június 2-án (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)