Fülöp herceg saját maga tervezte az ékszert.

II. Erzsébet királynő 1947. november 20-án, a Westminster-apátságban, 2000 vendég és 200 millió tévénéző előtt ment feleségül Fülöphöz, Edinburgh hercegéhez. A királyi családban hagyományosan walesi aranyból készül a pár jegygyűrűje, egyszerű stílusban, mint amilyet Meghan Markle, Kate Middleton és Diana hercegnő is viselt, így természetesen anno az ifjú királynő gyűrűje is ilyen lett. (A többi ékszerük azonban nem olyan szolid, erről mi is írtunk korábban.)

Erzsébet (akkor még csak) hercegnő és Fülöp herceg, Edinburgh hercege a londoni Buckingham-palota erkélyéről integetnek a tömegnek, nem sokkal a Westminster apátságban tartott esküvőjük után. (Fotó: Keystone/Getty Images)

Őfelsége eljegyzési gyűrűjét azonban különlegessé teszi az, hogy a belsejébe titkos üzenetet véstek, amelynek tartalma azóta is rejtély, és csak három ember tudja, mi áll benne: a királynő, a néhai Fülöp herceg és a (valószínűleg szintén már elhunyt) ékszerész, aki gravírozta.
A királynő állítólag soha nem veszi le a háromkarátos szoliter gyémántot és öt kisebb gyémántot tartalmazó eljegyzési gyűrűjét, így elég kicsi az esélye annak, hogy bárki más megpillantja a rejtett üzenetet. (De más módon is szokott emlékezni a tavaly áprilisban elhunyt férjére.)

A királynőt soha nem látni a jegygyűrűje és eljegyzési gyűrűje nélkül. (Fotó: Antony Jones/UK Press via Getty Images)

Ingrid Seward királyi szakértő a Prince Philip: A Portrait of the Duke of Edinburgh (Fülöp herceg: Az edinburghi herceg portréja) című könyvében  azt írja: „Fülöpnek legalább nem kellett jegygyűrűt vásárolnia, mivel a walesi nép ajándéka volt az arany, amelyből a gyűrű készült. Bár Fülöp megúszta a felesége jegygyűrűjének költségeit, mégis sok energiát fektetett a tökéletes eljegyzési gyűrű megalkotásába – és ennek saját, legendás története van. A gyűrű Fülöp édesanyja, Alíz hercegnő diadémjából készült, amit II. Miklós cár és Alexandra orosz cárnő adott neki nászajándékba egy lenyűgöző ékszercsomaggal együtt. Fülöp a lánykérés előtt ezt a diadémot szedette szét, hogy a gyémántjaiból gyűrűt készíthessen, amelyet aztán ő maga tervezett.” A gyűrűbe gravírozott rejtett szöveg nagy valószínűséggel Fülöp szerelmi vallomása a királynőnek, és a herceg legendás humorát ismerve (legviccesebb szólásait ebben a cikkben gyűjtöttük össze – a szerk.) nem lennénk meglepve, ha az üzenetnek lenne némi pikantériája is.

Erzsébet uralkodásának 70. évfordulója alkalmából a Nők Lapja egy gyönyörű és tartalmas kiadvánnyal készült, hat fejezeten keresztül bemutatva a királynő gazdag életét és munkásságát.
A bookazine-t megrendelheted 25% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással a https://www.mc.hu/erzsebet oldalon, vagy keresd az újságárusoknál, a nagyobb Líra és Libri könyvesboltokban és a https://animuscentral.hu/konyv/ii-erzsebet-70-eve-a-tronon webshopban.

Forrás: Mirror, Kiemelt kép: Getty Images