A királynő megható módon tisztelgett 1944-ben elhunyt édesapja előtt: azt a brosskészletet viselte az uralkodása 70. évfordulója alkalmára kapott üdvözlőlapok olvasásakor, amelyet még VI. György király adott neki a 18. születésnapján. De néhai férje, Fülöp herceg emlékére is volt egy érzelmes gesztusa.

A Boucheron brossokat a királynő külön-külön, átlós összeállításban viselte (lásd nyitóképünk), tökéletes harmóniában türkizkék ruhájával és gyöngynyakláncával. A kétrészes, art deco stílusú ékszer akvamarinokból és baguett, ovális, illetve kerek gyémántokból áll. (Nagyon értékes, de meg sem közelíti a királyi család legdrágább ékszereinek becsült árát, noha II. Erzsébet számára valószínűleg ennek eszmei értéke a legmagasabb.) 

A gyönyörű ékszerpárt nyilvánosan legutóbb 2020-ban viselte a második világháború befejeződésének emléknapján, előtte pedig 2012-ben uralkodásának gyémántjubileumán tartott televíziós beszéde során.

Erzsébet egyébként Fülöp herceg előtt is megható módon tisztelgett: sokaknak feltűnt, hogy a magasságához cseppet sem illő sétapálcát tart magánál – mégpedig azért, mert az a 10 hónappal ezelőtt elhunyt férje sétapálcája volt. (Hogy Fülöp miért nem volt King Consort, vagyis királyi rangú hitves, amikor Kamilla a királynő kérésére az lesz majd Károly herceg megkoronázása után, arról a minap írtunk.)

II. Erzsébet királynő Fülöp herceg sétapálcájával a Sandrignham-házban 2022. február 5-én. (Fotó: Joe Giddens – by WPA Pool/Getty Images)

A trónra lépés napja és az ünnepségsorozat

II. Erzsébet 70 évvel ezelőtt lépett trónra, amikor is 1952. február 6-án Sandringhamben tüdőrákban elhunyt édesapja, VI. György király. Az akkor még csak 25 éves hercegnő éppen Kenyában tartózkodott a Nemzetközösségi körúton Edinburgh hercegével, a tavaly áprilisban, nem sokkal 100. születésnapja előtt elhunyt Fülöppel.

A platinajubileumhoz kötődő ünnepségsorozat hónapokon át tart majd: egy pudingversennyel kezdődött januárban, a fő rendezvényeket viszont június 2-5. között tartják, és az akkori hétvége előtt két napon is munkaszüneti nap lesz.

 A 20 éves Erzsébet hercegnő és apja, VI. György király 1946. július 8-án. (Fotó: Lisa Sheridan/Studio Lisa/Hulton Archive/Getty Images)

A rendezvénysorozat csúcspontja a Platinum Party névre keresztelt utcabál lesz, amin előreláthatólag ötvenezer ember vesz majd részt, és amin egy hatalmas élő koncert is lesz a Buckingham-palota előtt, mégpedig a „globális szórakoztatóipar legnagyobb sztárjainak” közreműködésével – legalábbis ez szerepel a programtervezetben.

Február hatodikát a királynő általában minden egyes évben magányosan tölti, ilyenkor elmereng apja halálának és trónra lépésének évfordulóján.

VI. György és lánya között rendkívül szoros volt a kapcsolat, és a királynő ugyanolyan igényes szakmaisággal és odaadással viseltet az ország iránt, mint egykor apja.

II. Erzsébet egyébként a leghosszabb időn át trónon lévő brit uralkodó, Viktória királynő 63 év, hét hónap és három napos rekordját döntötte meg még 2015. szeptemberében. De nemcsak ebben rekorder: a királynő minden idők leghosszabb ideje hivatalban lévő és a világ jelenlegi legidősebb államfője is.

Forrás: Hello magazine, Insider, Kiemelt kép: Steve Parsons-WPA Pool/Getty Images

Erzsébet uralkodásának 70. évfordulója alkalmából a Nők Lapja egy gyönyörű és tartalmas kiadvánnyal készült, hat fejezeten keresztül bemutatva a királynő gazdag életét és munkásságát.
A bookazine-t megrendelheted 25% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással a https://www.mc.hu/erzsebet oldalon, vagy keresd az újságárusoknál, a nagyobb Líra és Libri könyvesboltokban és a https://animuscentral.hu/konyv/ii-erzsebet-70-eve-a-tronon webshopban.