Szabó Patrícia, Szilágyi Éva és Vass Virág emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

Elkészültek az utolsó felvételek. A „világ leggyakrabban fotózott asszonyát” a mindenre elszánt paparazzók egészen a halál kapujáig kísérték. Kergették? Ő és a riporterek régóta fogócskáztak már. Diana néha belement a játékba. Sőt sokak szerint Károly herceg tinédzser menyasszonyát a sajtó avatta nagykorúvá. Megfontolt hercegnővé, aki (majdnem) minden pillanatban megőrizte méltóságát. Ő lett a monarchia szupersztárja, a Buckingham palota manökenje, az alattvalók szívének királynője. Nemes egyszerűséggel a világ legnépszerűbb asszonya, míg férje, a brit trónörökös csak álmatlan éjszakákat okoz sajtófőnökének. A hercegnő az újságírók segítségével kiszabadult az udvar kissé poros protokollbörtönéből… és a szalagcímek foglya lett. Megkínozta a sajtó inkvizíciója, úgy érezte megfullad, hogy elnyeli a tintaáradat. A népszerűség veszélyes kábítószer – nem lehet leszokni róla. Szállítói – a piszkos munkát végző firkászok és paparazzók pedig ha üzletről van szó, roppant erőszakosak. A hercegnő túl nagy árat fizetett. Így aztán azok maradnak örökre adósai, akik életüket adnák egy címlapsztoriért. Vagy mások életét.

Fekete keretbe kerültek a képek, múlt időbe a mondatok. A 36 éves asszony eltűnt, megszületett a mítosz. Marilyn és Kennedy után most Diana életét szeretné A-tól Z-ig emlékezetébe vésni a világ.

Anyaság: a hercegnőt nem érték váratlanul az anyasággal járó teendők, hisz házassága előtt segédóvónőként dolgozott és gyakran vállalt gyermekmegőrzést. Egy évvel az „évszázad esküvője után” világra hozta William Arthur Philip Louis-t, majd 1984-ben Henry Charles Albert Dávidét. Gyermekeit igyekezett megóvni házassága hullámvölgyeitől és a sajtó zaklatásától. Még az udvar is elismerte, hogy mintaanya volt. Tragédia a tragédiában, hogy a baleset utáni napokat a fiaival töltötte volna.

Betegség: a tizenöt év alatt számos lelki eredetű problémája volt, így a kóros falánksággal, a bulimiával is küzdött. Szintén pszichés eredetű hajlam, hogy a hercegnő több ízben kárt tett önmagában.

Boldogság: most találta meg az igazi szerelmet, az egyiptomi származású Dodi al-Fayed oldalán. A férfi a baleset előtti napon beszélt az édesapjával, közölve vele szándékát, miszerint elveszi a hercegnőt.

Boldogtalanság: ebben bőven volt része a nagyszerű asszonynak. Nemcsak házassága futott zátonyra, az udvar sem fogadta be igazán. Amikor pedig megpróbálta rendezni magánéletét, a sajtó rosszindulatával találta magát szemben.

Camilla: természetesen nem kedvelte túlzottan riválisát. Egy beszélgetésben az idomtalan termetű kutyához, a rottweilerhez hasonlította az ötvenéves nőt. 1995 híressé-hírhedtté vált interjújában csak ennyit mondott: „Sokan vagyunk hárman e házasságban.” Korán fel kellett ismernie, hogy Károly még mindig Camillát szereti, és 1986-tól fel is melegítette kapcsolatukat. Diana halála előtt néhány nappal Camilla öngyilkossággal fenyegette meg Károlyt, ha nem kéri meg végre a kezét. Most, ha a trónörökös oltárhoz vezetné, az valóságos belviszályhoz vezetne Angliában.

Divat: míg az első években behódolt anyósa akaratának, és hajlandó volt fidres-fodros blúzocskákat felvenni, az utóbbi években inkább az egyszerűen szabott, de igen dekoratív ruhadarabokat viselte szívesen. Ezek jobban hangsúlyozták remek alakját. Versace volt a kedvenc kreátora, hetekkel ezelőtt az olasz tervező gyászszertartásán ő vigasztalta a zokogó Elton Johnt.

Dodi: a negyvenegy a esztendős brit-egyiptomi férfi, a milliárdos Fayed-klán elsőszülött sarja volt. Spenceréknek családi barátai voltak Fayedék, így az elején senki sem csodálkozott Di és Dodi barátságán. Csakhogy a találkozásokból szerelem lett. A rossz nyelvek szerint a Fayed família egy esetleges házassággal kívánta elfogadtatni magát a konzervatív angolokkal. Mindenesetre a hercegnő Dodi oldalán találta meg a boldogságot.

Érdeklődés: gyermekkorában a matematika és a reál tárgyak meglehetősen távol estek érdeklődésétől, de a történelem, különösen a Tudor-ház és a Stuartok kora lenyűgözte. Kedvence a Büszkeség és balítélet és a Távol a világ zajától című könyv volt. Felnőttként a balettet és az operát nézte a legszívesebben.

Felelősség: persze igen sok jótékonysági feladatot kellett teljesítenie, hisz akármerre járt, ő a brit korona nagykövete volt. Ám nemcsak megjelent a rendezvényeken, hanem a látogatások előtti napon becsülettel elvégezte „házi feladatát”, megismerkedett vendéglátói nevével, és kimerítően tájékozódott a másnapi eseményről. Fáradhatatlan volt. 1988-ban például a legalább negyvenfokos hőségben Ausztráliában több tucat kezet rázott meg. Túl is teljesítette a rászabott penzumot, nemcsak helytállt, de a királyság legjobb reklámja is lett, és felelősséggel állt ki karitatív ügyek mellett.

Gyermekek: William tizenöt éves, Harry tizenhárom esztendős. Diana volt az volt az első, aki szakított az évszázados hagyományokkal, és nem a palotában hozta őket világra. Számára ők voltak az elsők. Ha királynő nem is lehetett, azért trónörököst nevelt. Míg Károly egy alkalmazottal küldött egy tál szilvát – gondoskodásként – Williamnak az iskolába, Diana mindig szakított időt, hogy megnézze fiát, amint balhátvédként játszik a focicsapatban. Károly általában csak faxon értesíti fiait arról, merre jár a világban.

Házasság: tündérmese – harsogta a világsajtó 1981. július 29-én, amikor a megszeppent, alig húszéves kislányt oltár elé vezette Károly. Csakhogy a valóság nem volt ennyire mesés. A már agglegényszámba menő trónörököst apja, Fülöp herceg utasította, hogy nősüljön meg. Diana melegségre vágyott, de a királyi családban fagyos fogadtatásra talált. Az ifjú párban semmi közös nem volt, így frigyük eleve kudarcra ítéltetett, csakhogy ezt az a 700 millió ember nem sejtette, aki szájtátva leste a televízióból az álompár egybekelését.

Jackson: Michael a szeptember 3-ai brüsszeli koncertjét a hercegnő emlékének szentelte. Eredetileg elsejére tervezte belgiumi fellépését, Diana halála azonban annyira megrázta a sztárt, hogy nem volt képes színpadra lépni.

Közszereplés: míg a királyi családba tartozott, évente négyszázszor jelent meg hivatalos eseményeken. Később a Nemzetközi Vöröskereszt nevében járt Angolában, Boszniában a taposóaknák betiltását szorgalmazva. Nemrégiben elárvereztette estélyi ruháit, a befolyt összeget humanitárius célokra ajánlotta fel. Amerikában „az év asszonyának” választották. Megfogta az AIDS-betegek kezét, Teréz anyával a hajléktalanok ügyét karolta fel.

Különélés: 1992 decemberében jelenik tette be John Major brit miniszterelnök az alsóházban, hogy a fenséges pár ezentúl külön palotában hajtja álomra a fejét. Ezután csak magasabbra szökött a hercegnő népszerűségi indexe, ezért 1993-ban Dianának az udvar nyomására hivatalosan közzé kellett tennie, hogy visszavonul a közszerepléstől.

Lovaglóedző: 1994. október 3-án jelent meg Anna Pasternak Szerelmes hercegnő című könyve, amelyből kiderül, Dinek öt évig viszonya volt James Hewitt-tal, a lovaglóedzőjével. Majd ‘95. november 20-án, a híres-hírhedt BBC-interjúban ezt Diana is beismerte. A gyászhír hallatán az azóta visszavonult 39 éves Hewitt könnyekkel küzdve így nyilatkozott: „Szerettem, és örökké hiányozni fog. A világ rendkívüli személyiséget vesztett el.”

Magyarország: Lady Diana és Károly kétszer járt Magyarországon. Először 1990 tavaszán tettek többnapos hivatalos látogatást, majd Diana két évvel később, 1992 márciusában érkezett huszonnégy órás vizitre Budapestre, ekkor járt a Pető Intézetben. Hazánkban is roppant népszerű volt, az angol nagykövetségen nagyon sok honfitársunk helyezte el a kegyelet virágait.

Magyar paparazzo: Veres László magyar-jugoszláv származású fényképész is Diana után indult robogóján a végzetes napon. De járműve nem vehette fel a versenyt a száguldó Mercedesszel, így harmincöt méterre a helyszíntől fényképezett. Amikor visszafelé sodródott a tömeggel, a kocsihoz érve, őt is őrizetbe vették. Korábban készített fényképsorozatot a hercegnőről, akkor ezek a képek az angol lapok címlapjaira kerültek.

Népszerűség: ez ügyben hamar lekörözte az egész királyi családot, és ez igen bőszítette anyósát. Részlet II. Erzsébet titkos naplójából: ,,Valami szenzációsat kell tennem, hogy több szó essék rólam. Rám se hederítenek, még ha valamelyik igazán szörnyű kalapomat veszem is fel, és ha a szoknyámat felfújja a szél, senki nem méltatja fényképezésre.”

Oktatás: első iskoláit Angliában járta, majd édesapja egy svájci intézetbe küldte tanulni, ám itt megszakította tanulmányait. Általános iskolásként a Csalogány nevű csapatban úszott és kosárlabdázott.

Paparazzi: maga a paparazzi fogalma, a lesipuskás, Fellini Édes élet című filmjéből ered (a rendező azért választotta szereplőjének a Paparazzo nevet, mert az olaszul mohó, tolakodó embert jelöl). A hercegnő használta a sajtót, és a sajtó is használta őt. Csakhogy Di számára az utóbbi időben már inkább keserűséget jelentett az állandó bujkálás. St. Tropez környékén nyaraltak Dodival, de még itt is utolérte őket az orvfotósok kíváncsi kamerája.

Pénz: persze sokan, sokszor bírálták őt a pénzszórás miatt, erről egy ízben így vélekedett: „Vagy azt mondják rám, hogy szórom a pénzt, vagy hogy állandóan ugyanabban a göncben mászkálok.”

Ritz: az al-Fayed család tulajdonában lévő szállodában töltötte Diana utolsó estéjét, a szálloda alkalmazottja vezette az autót, amellyel végzetes balesetet szenvedett. Egyébként nemrégiben a Ritz uszodájában érte halálos kimenetelű agyvérzés az Egyesült Államok nagykövet asszonyát, Pamela Harrimant, aki Winston Chruchill menye volt.

Sportolás: iskolásként éveken keresztül ő nyerte a kupát úszásban és műugrásban. Volt egy sikeres ugrása, a „Spencer speciál”, amikor úgy ugrott a vízbe, hogy az alig fodrozódott. Imádott táncolni, balerinának készült. Felnőttként is minden nap úszott, konditerembe járt, de a fotósok ide is követték, kamerát rejtettek az egyik súlyzógépre, pénzt kovácsoltak a hercegnő verítékes óráiból.

Személyzet: egy alkalommal így beszélt az őket körülvevő személyzetről: „Úgy viselkednek, mintha őket vette volna el Károly, és nem engem. Olyan atyáskodóak, hogy az őrületbe kergetnek vele.”

Szerelem: Károly oldalán nem találta meg, ezért sokáig hiába vágyakozott a szerelem után. A sajtó a válás után is rossz szemmel nézte randevúit, ha egy fiatal férfival egy helyiségben látták, másnap már hírbe hozták szegény szomorú hercegnőt. Többek között James Gilbert-tel a dúsgazdag üzletemberrel, és a nős Olivier Hoare műkereskedővel. De az is nagy port vert fel, amikor Will Carling rögbisztárral látták sülve-főve, aki szintén karikagyűrűt viselt. Dodi színrelépése előtt a pakisztáni szívsebész, dr. Hasnat Khan oldalán szerepelt a lapokban.

Születésnap: 1961. július l-jén látta meg , a napvilágot, Diana Frances Spencer néven, Sandringhamben, Norfolkban. A Spencer család ősei II. Károly királyig vezethetők vissza. Édesapja brit főúr, anyja Frances Roche. Két leánytestvére és egy fivére volt. Szülei válása után mostohaanyjuk Paine Spencer lett, a romantikus regényíró Barbara Cartland lánya. A mostoha nem volt édes, a gyerekek keserűen érezték magukat a társaságában.

Televízió: amikor 1981-ben a brit trónörökös oltár elé vezette választottját, az évszázad esküvője 700 millió nézőt ültetett a képernyők elé. A 16 évvel későbbi tragédia azonban olyan visszhangot keltett, amely a televíziózás minden eddigi rekordját felülmúlta. Több mint kétszáz országban több mint kétmilliárdan (!) búcsúztatták szeretett hercegnőjüket.

Testőrség: úgy érezte, kalitkában vergődő madár, ha mindenhol testőrök vigyázzák és ügyelik minden lépését, így egy idő után lemondott a díszkíséretről. Csak akkor fogadta el az őrzést, ha gyermekeivel együtt ment valahová, igaz, erre törvény is kötelezte. A balesetkor sem volt mellette saját testőre, a Fayed család biztonsági embere ült a vezető mellett, ő életben maradt.

Udvar: Spencer gróf naiv lánya húszesztendősen nem ismerte a protokollt. II. Erzsébet egyik udvarhölgye kezdte formálni őt, és rögtön fel is rótták neki, hogy túl barátkozó a személyzettel. Ez volt kezében az adu. Megmaradni hétköznapi embernek, leszállni a királyi család elérhetetlen magasságából. Közvetlenségével elbűvölte alattvalóit. Felnőtt szerepéhez, de az évek során át is írta azt. Ő volt az első modern nő a konzervatív windsori hölgyek között. Az sem érdekelte, hogy mit szólt hozzá anyósa, ha hajnalig ropja a táncot a rongylábú Travoltával.

Válás: míg 1981-ben egy félénk lányka sétált be az udvarba, 1996. augusztus 28-án öntudatos asszony sétált ki a királyinak nem nevezhető frigyből. Tizenöt évig voltak házasok – papíron. A válás megfosztotta Dianát a királyi fenség címtől, a családot pedig az általa szerzett népszerűségtől. Továbbra is a Kensington palotában lakhatott, és maradt mit a tejbe aprítania. Annak idején az ő szülei is elváltak, ekkor érte az első törés Dianát, akit tárgyalási alkuként kezeltek a keserves válóper során. 

Zsebpénz: a Daily Mail egy korábbi becslése szerint évente négyszázötvenezer fontot költött háztartásra, körülbelül ugyanennyit alkalmazottaira, negyvenötezer fontot ruhákra, tizenötezret szépítkezésre, szintén ennyit pszichiáterre, és tizenkétezret egészségének, fittségének karbantartására.

Írta: Szabó Patrícia, Szilágyi Éva és Vass Virág.

Nők Lapja 1997/37. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Getty Images