Balmorali birtokán, a szerettei körében tért örök nyugalomra 2022. szeptember 8-án.

Ahogy mi is megírtuk, a királynőt 2022. szeptember 8-án orvosi felügyelet alá vonták, miután rosszul lett a skóciai Balmoral kastélyban. A közvélemény aggodalmát fokozta, hogy II. Erzsébet gyerekei és unokái is azonnal elindultak a birtokra, ahol az uralkodó a nyári szünetet szokta tölteni. A királynő még most kedden találkozott Liz Truss új brit miniszterelnökkel, aki a rosszullétének hírére úgy reagált Twitteren, hogy „az egész országot mély aggodalommal töltik el a Buckingham-palotából ma délben érkező hírek”.

Miután az egész világ lélegzetvisszafojtva figyelte az híreket, végül bekövetkezett a legrosszabb:

II. Erzsébet királynő 96 évesen elhunyt.

Idén június óta ő a világon a valaha volt 2. leghosszabban trónon levő uralkodó, csak XIV. Lajos francia király előzte meg a maga 72 évével, igaz, őt négyévesen koronázták meg (Erzsébet májusban még „csak” a 3. helyezett volt).

Robert Hardman királyi író szerint már szeptember 8-án kora délután tudni lehetett, hogy gond van, hiszen mint a BBC-nek nyilatkozta, „a palota általában nem ad ki közleményeket a királynő egészségi állapotáról, kivéve, ha az jelentős. Az utolsó alkalom, amikor úgymond a semmiből jött egy nyilatkozat, az az volt, amikor az év elején tudatták az ország lakosságával, hogy Covidot diagnosztizáltak nála. De összességében az a nézet, hogy ha nem valamilyen kórházi orvosi beavatkozáson esik át, akkor ezek magánügyek… így nyilvánvalóan aggodalomra ad okot az a tény, hogy a palota jónak látta kiadni egy nyilatkozatot”. 

Már hónapok óta azt rebesgették, hogy az uralkodó egészsége megroppant: viszonylag ritkán lehetett nyilvánosan látni, de amikor megjelent, akkor is botra támaszkodott. Tavaly karácsonykor az ünnepi köszöntője után pedig az az álhír is felröppent, hogy valójában már nem él, csupán egy előre felvett üzenetet játszottak le.

Nyugodjon békében!

Kiemelt kép: Getty Images