A színek királynője: II. Erzsébet hatvan felett lett divatikon

Bebizonyította, hogy élénk színeket hordani nem korfüggő.

Sorra jelennek meg az olyan cikkek II. Erzsébetről, amelyek rendkívüli életét taglalják. Kétségtelen, hogy a leghosszabb ideig regnáló brit uralkodó több okból is beírta magát a világtörtélembe – és a divattörténelembe is. A szeptember 8-án, életének 96. évében elhunyt királynőnek ugyanis nemcsak a szavaira és a tetteire figyelt a fél világ, hanem az öltözködésére is. II. Erzsébet mindig jól szabott, elegáns szettekben jelent meg, ráadásul olyanokban, amelyek rendre valamilyen üzenetet is közvetítettek.

A királynő megjelenése egyszerre szimbolizálta a biztonságot, a kiszámíthatóságot (szettjeinek kötelező és állandó elemei voltak a Launer kézitáskák, az öltözékéhez színben tökéletesen passzoló Fulton esernyők és a gyöngy ékszerek) és a fejlődést (2019-ben például öltöztetőnője, Angela Kelly bejelentette, hogy II. Erzsébet többé nem visel új szőrmét).

Divattörténeti könyvekbe illő képek készültek róla már az 1947-es esküvőjén is, amikor még hercegnői címet viselt.

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

A második világháború utáni években az Egyesült Királyságban jegyrendszer volt érvényben, így Erzsébet hercegnőnek kuponokból kellett megvásárolnia a menyasszonyi ruhájához szükséges anyagot. Britek ezrei szerették volna felajánlani saját jegyeiket a hercegnőnek, aki csak illedelmesen megköszönte az emberek nagylelkűségét, ám el nem fogadta azokat. Erzsébetnek így is sikerült egy ikonikus ruhában oltár elé állnia: a Norman Hartnell által tervezett, kínai selyemből készült kreáció – a háborús évek szerény, egyszerűbb menyasszonyi ruhái után – divatba hozta a grandiózus, „hercegnős”, hófehér esküvői ruhákat.

Az 1953-as koronázásán viselt ruhadarab még jelentősebb divattörténeti pillanat volt a királynő életében: Norman Hartnell nyolc hónapon át dolgozott a terveken, végül egy olyan látványos kreációval rukkolt elő, amelynek hímzett díszítései a királynő birodalmának szimbólumait ábrázolták.

Foot: The Print Collector/Getty Images

Újdonsült királynőként II. Erzsébet kizárólag brit tervezők ruháit viselte, hogy ezzel is támogassa a divatipar újbóli fellendülését a háború utáni nehéz gazdasági helyzetben. Megjelenése mindig kifinomult és az alkalomhoz illő volt, sosem ragadták magukkal a trendek – pedig micsoda divatirányzatok születtek az uralkodása alatt! Gondoljunk csak az ötvenes évek Dior new lookjára, a hatvanas évek Londonjában feltalált miniszoknyára vagy a hetvenes évek hippi divatjára!

Az évtizedek múlásával II. Erzsébet stílusa egyre kiforrottabb lett, mára ikonikussá vált szettjeit jóval hatvanéves kora felett kezdte el hordani: a szivárvány minden árnyalatában pompázó, tetőtől talpig egyszínű öltözékeivel nemcsak a tömegből tűnt ki, hanem végérvényesen felkerült a divatvilág térképére is.

Fotó: Peter Byrne – WPA Pool/Getty Images

Méltósággal és eleganciával viselt olyan extravagáns árnyalatokat is, mint a lime-zöld, a Barbie-rózsaszín vagy éppen a kanárisárga. Vidám öltözékei olyan hatást keltettek, mintha még a nap is kisütne ott, ahol a királynő jár. A feltűnő színeknek nem titkolt célja volt „láthatóbbá tenni” az uralkodót, erről menye, Zsófia wessexi grófnő nyilatkozott egy dokumentumfilmben. Mint magyarázta, az élénk színeknek köszönhetően a nép könnyebben észre tudta venni II. Erzsébetet, így többen dicsekedhettek azzal, hogy „láttam a királynőt!”.

Foot: Chris Jackson – WPA Pool/Getty Images

A felismerhetőség a kalapválasztásainál is fontos szempont volt. Kedvenc kalapkészítője, Rachel Trevor-Morgan elmondása szerint a kalapok nem takarhatták el az arcát, és csak olyan magasak lehettek, hogy ne okozzanak neki gondot, amikor kiszáll az autóból.

Foot: Andrew Matthews – WPA Pool/Getty Images

Legkedvesebb kiegészítői mégsem a kalapok, hanem a kitűzők voltak, ékszergyűjteményében állítólag közel száz bross is volt. Sok közülük különleges jelentőséggel bír, mert például a szüleitől kapta ajándékba. Táskából még annál is több volt neki, ráadásul ugyanattól a divatháztól! A divatszakértők szerint több mint kétszáz Launer retikült birtokolt, ezeknek a táskáknak a darabja nagyjából ezer euróba kerül. Kedvencei a Royale és a Traviata nevű fazonok voltak, ezek – a hosszabb fogantyú miatt – ugyanis megkönnyítették a kézfogást. Egy ilyen volt a karján a legutolsó róla készült fotón is, amikor az új brit miniszterelnökkel, Liz Truss-szal fogott kezet két nappal a halála előtt.

Fotó: Jane Barlow – WPA Pool/Getty Images

Kiemelt kép: Getty Images