Erzsébet egy afrikai kunyhóban ülve lett királynő

2022. szeptember 8-án kora délután elhunyt II. Erzsébet angol királynő, akit fia, Károly követ majd a trónon.

Erzsébet maga is édesapja után lett Nagy-Britannia uralkodója – bár hivatalos koronázására csak a következő évben, ceremoniális keretek között került sor, a trón tulajdonképpeni megöröklésének pillanata meglepően puritán körülmények között érte az uralkodónőt.

Tökéletes helyettes

1952. február 6-án hosszú betegség után, álmában, a sandringhami királyi birtokon halt meg VI. György, Nagy-Britannia és Észak-Írország királya. György király – akit sokan a 2010-ben Oscar-díjat nyert,  A király beszéde című filmből ismertek meg – ekkorra már hónapok óta romló egészségi állapotban volt. Idősebbik lánya, Erzsébet, aki a következő volt a trónöröklési sorban, apja halálakor Kenyában tartózkodott és nem sejtette, hogy édesapját épp távollétében veszti el. Azt, hogy György nincs jól, persze lehetett tudni: tüdőrákja volt és bár a legjobb kezeléseket kapta, állapotának romlása miatt egy ideje már Erzsébet helyettesítette őt a különböző állami rendezvényeken, protokolleseményeken és utazásokon.

Az erős dohányos György 1951. szeptemberében komoly műtéten is átesett, amiből bizonyossá vált, hogy karcinómája van. Bár az udvar óvatosan fogalmazott állapotával kapcsolatban, orvosai pedig eltitkolták a pontos diagnózist előle és a nyilvánosság elől is, az 56 éves György túlságosan beteg volt ahhoz, hogy elutazzon, ezért Erzsébetet és férjét, Fülöpöt bízta meg azzal, hogy vállaljanak egy több hónapos nemzetközösségi körutat.

György 1952. január 31-én maga búcsúztatta lányát a londoni repülőtéren. Az újságok szerint a király jól nézett ki és vidám volt, a tömeg pedig ujjongott, amikor búcsút intett Erzsébetnek. Ekkor látták egymást utoljára. 

Kenya

Erzsébet és férje, Fülöp ausztráliai és új-zélandi körútra indult, útközben pedig Kenyában is megálltak, ahol különféle protokolleseményeken vettek részt. Erzsébet még hercegnőként érkezett a tűzforró nairobi napsütésbe, de öt nappal később királynőként távozott.

A kenyai fővárosból Erzsébet és Fülöp három órát utazott Sagana Lodge-ba, egy pisztrángos patak melletti villába, amelyet a kenyai állam nászajándékként adott nekik. Február 5-én aztán innen mentek tovább a Treetops Hotelbe, egy vadlesre néző cölöpházba. A háromágyas faházukhoz, amit egy öreg fügefa ágai közé építettek, egy rozoga létrán jutottak fel, kilátásuk pedig épp egy víznyerőhelyre esett.

1983-ban Erzsébet visszatért Kenyába és ellátogatott a Treetops Hotelhez is. Ennek a cölöpháznak az egyik kunyhójában lett királynő. Kép: John Shelley Collection/Avalon/Getty Images

A vadon sűrűjében voltak: vendéglátóik a vadállatok elriasztására és Erzsébet magánéletének védelmében az újságírók távoltartására lándzsákkal felszerelt helyi férfiakat állítottak az erdő szélére, Jim Corbett természettudós és vadász pedig, aki elkísérte a házaspárt, az éjszakát a kunyhó bejáratánál töltötte egy puskával, hogy távol tartsa a a közelbe merészkedő vadállatokat.

Apja halálának reggelén a 25 éves Erzsébet ebben a kunyhóban ült, és egy az itatóhelyre érkező elefántcsordát figyelt meg.

Február 6-án a nagy távolság és a kommunikációs nehézségek miatt csak lassan áramlott az információ, ezért órákba telt, mire a király halálának híre eljutott Kenyába. Erzsébet mindenféle ceremónia és tulajdonképpen felkészültség nélkül lett királynő.

Bánattól sápadtan

Az újságok címoldalain már másnap öles címekkel hirdették: „Éljen sokáig Erzsébet királynő”, és hogy „Őfelsége a bánattól sápadtan repül haza.”

Az új királynő, ha sápadt is volt, a nehéz helyzetben is nyugodt maradt, beszámolók szerint csak a repülő mosdójában sírta ki magát. Amikor a gép megérkezett, gyorsan felhoztak neki egy fekete ruhát a fedélzetre, hogy megfelelő gyászruhában szállhasson le. Másnap már egy az uralkodásáról szóló kiáltvánnyal köszöntötte alattvalóit.

„Drága édesapám hirtelen halála miatt elhívást kaptam, hogy átvegyem az uralkodói feladatokat és felelősséget. Túlságosan tele van a szívem ahhoz, hogy ma többet mondjak önöknek, mint hogy mindig azon fogok dolgozni –   ahogyan apám tette egész uralkodása alatt –  hogy előmozdítsam népeim boldogságát és jólétét világszerte.”

Kiemelt kép: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images