4 biológiai trükk, mellyel késleltethetjük testünk öregedését

Az alábbi szokások természetes módon segítenek meghackelni a biológiánkat azzal, hogy szervezetünket sejtregenerációra késztetik. Adjunk nekik egy esélyt!
  • A legjobb módja fiatalságunk megőrzésének, ha egészséges életmódot folytatunk és rendszeresen mozgunk. 
  • Van néhány hatékony biológiai trükk, mellyel átverhetjük testünket, ráadásul egyszerű bevetni őket a hétköznapokban. 
  • Ez a 4 természetes stresszor segít meghackelni a biológiánkat azzal, hogy szervezetünket sejtregenerációra készteti. 

Az emberiséget már az idők kezdete óta foglalkoztatja a hosszú élet titka, ám az örök életet ígérő Szent Grált és az ősi gyógyászati technikákat napjainkra felváltották a csodadiéták, a különféle tudományos és high-tech eszközök, melyek mind azt ígérik, alkalmazásukkal kitolhatjuk életkorunkat.

Azt természetesen már ezek nélkül is tudjuk, hogy valóban hatásos eredményt kizárólag egészséges életmóddal, kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testmozgással és stresszkezeléssel érhetünk el. De a japánok az ikigaira esküsznek, mások a szingli életre, de van, aki szerint épp a fiatalabb feleség a hosszú élet titka.

Van azonban néhány konkrét biológiai trükk is a tarsolyunkban, mellyel igazán hatékonyan késleltethetjük az öregedést.

Az alábbi szokások természetes módon segítenek meghackelni a biológiai óránkat azzal, hogy szervezetünket sejtregenerációra késztetik, a jótékony változás pedig szerveinkre, anyagcserénkre, emésztésünkre és immunrendszerünkre egyaránt pozitív kihatással lesz. Lássuk, melyek ezek!

1. Hidegterápia

A hidegterápia az utóbbi időkben bizonyította be igazán csodálatos hatását, hála Wim Hof holland úszónak, aki idejét és energiáját nem sajnálva segített a tudósoknak a kutatásokban. A szélsőségesnek tűnő módszer természetes stresszorként hat a szervezetre, mely így egyfajta riadóüzemmódba lép, testünk pedig kénytelen átcsoportosítani energiáit a túlélés érdekében.

Amennyiben helyesen és megfelelő keretek között végezzük, akkor a hidegnek való kitettség hozzásegít a sejtek regenerálódásához,

a zsírégetéshez, sőt mi több, a hidegterápia (például krioszauna használata) célzottan járul hozzá az idegrendszer stimulálásához. Ajánlott alacsony hőmérsékletű kádvízben megmerítkezve, hideg zuhannyal vagy jeges arcmosással végezni, a lényeg, hogy ügyeljünk az ajánlott minimális idő, vagyis legalább a 7 perc elteltére. Ezt több napra javasolt arányosan elosztani, miközben fokozatosan csökkentjük a már megszokott vízhőmérsékletet. 

Kipróbáltuk a hidegvizes fürdőzést a tapolcai Malom-tóban. Ha kíváncsiak vagytok tapasztalatainkra, akkor kattintsatok a beszámolóra.

2. Időszakos böjt

A másik leggyakrabban vitatott téma az életmódváltás kapcsán az időszakos böjt, mely bár meggondolatlanul végezve elősegítheti a jojó-effektust, egy kis odafigyeléssel rendkívül hatékony lehet, nem mellesleg könnyen beilleszthető zsúfolt időbeosztásunkba. Az időszakos böjt napjainkban nagy népszerűségnek örvend, alapja pedig, hogy

 

bizonyos ideig nem viszünk be táplálékot a szervezetünkbe, majd visszatérünk a normál étkezéshez, ezt a ciklikusságot pedig rövid időszakokban megismételjük. 

A legelterjedtebb megközelítés a 16:8 módszer, ahol 16 órán keresztül folyamatosan böjtölünk (beleértve a 8 óra alvást is), így a nap folyamán 8 óránk marad arra, hogy elfogyasszuk a számunkra elegendő napi kalóriát. Az olyan pozitív tényezők mellett, mint a sejtregeneráció vagy az immunrendszer működésének javítása, éberségünk is megnő a nem evéssel töltött órák során, így nagyobb lesz a fókusz és a motiváció egyéb feladatainkra. 

Az időszakos böjt napjainkban nagy népszerűségnek örvend (Fotó: Canva)

3. Szaunázás

A szaunázásról nem titok, hogy számos egészségügyi előnnyel jár, például javíthatja a keringést, csökkentheti a stresszt és erősítheti az immunrendszert, mindezek együttesen pedig közvetett módon hozzájárulhatnak az élettartam növekedéséhez. Tehát tulajdonképpen a hidegterápia ellenkezőjéről van itt szó, a szaunázás azonban sokak számára talán könnyebben elérhető és végezhető, vagyis kényelmesebb formája testünk regenerálódásának.

Például egy kiadós úszás után jól esik a forró gőzben ücsörögni, de arra azért figyeljünk, hogy a jótékony hatás eléréséhez heti minimum 30-45 percre van szükségünk, melyet 5-10 percenként feloszthatunk akár több napra is. 

4. HIIT, avagy intervallum edzés

Az intervallum edzésről már régóta rebesgetik, hogy az egyik legősibb természetes stresszor a szervezet számára, ugyanis azokat a történelmi időket idézi, amikor táplálékszerzés közben még ragadozók elől menekültünk. A HIIT edzés aktiválja a sejtregenerációt, az immunrendszert, és az idegrendszert is fokozott működésre készteti.

Emellett a szokásos kardióedzéshez képest sokkal több zsírt égethetünk vele, mivel megemeli a pulzusszámot, és folyamatosan éber állapotban tartja a testet. Intervallumedzésnek minősül például a crossfit, a sprintfutás vagy az elliptikus tréneren való szakaszosan végzett gyakorlatok, de valójában bármi, ami eltér a monoton mozgásformáktól. A lényeg, hogy egy rövid, nagyon intenzív munkaszakaszt egy hosszabb és lazább pihenő szakasz váltson fel – majd ezt ismételjük legalább húsz percen, fél órán keresztül.

A jó hír az, hogy már ezzel az egyetlen szuperélelmiszer-típussal is meghosszabbíthatjuk életünket. Ráadásul még finom is!

Kiemelt kép: Getty Images