De mi ez, és mi az a 10 szabály, amely nekünk is segíthet elérni?

Japán minden kétséget kizáróan egyedülálló a maga nemében. A hagyományos paloták és templomok, a lenyűgöző természeti tájak, a futurisztikus városok, valamint a gazdag és egyedülálló történelem vegyes kavalkádja világszerte ámulatba ejti az embereket. De nemcsak kulturálisan izgalmas: Japán arról is híres, hogy mintha itt nagyon sokan ismernék a hosszú élet titkát.

Egyébként ha érdekel a japán kultúra, ajánljuk az FX és a Disney+ közös szériáját, A sógun című, 10 epizódos minisorozatot, amely korhű jelmezekkel, autentikus díszletben mutatja be az 1600-as évek Japánját éppen az évszázadot meghatározó polgárháború hajnalán. Az első két rész február 27-től elérhető a Disney+-on, melyeket hetente követnek majd az új epizódok.

Megérni a 100 évet? Japánban nem „nagy ügy”

Tavaly szeptemberben érte el az ország a 100 éven felüliek újabb rekordját: 92 139 olyan idős élt, aki már elmúlt száz esztendős. (100 ezer emberre 73,7 100 év fölötti lakos jut.) A 2019-es adatok szerint a világ lakosságának születéskor várható átlagos élettartama 72,6 év, a szigetországban viszont 84,6. De az országon belül is van egy hely, ahol az átlagnál is kiemelkedőbb a várható élettartam, ez pedig az Okinava-szigetek, amely a világ egyik kék zónája. (Ezek azok a területek, ahol kiemelkedően hosszú élete van az embereknek.) 

Az egyik titok a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás: a fermentált ételek, az antioxidánsokban gazdag zöld tea, a halak rendszeres fogyasztása köztudottan egészséges, akárcsak az, hogy rengeteg zöldséget, ellenben evés húst fogyasztanak. De van még valami, amiről kevesebbet esik szó, pedig épp akkora szerepe van a kiegyensúlyozott életben, mint a táplálkozás. Ez pedig az ikigai.

A japánok titka: az ikigai

Az ikigai (生 き 甲 斐, a létezés oka) egy olyan dologra utal, amely az embernek célérzetet, okot ad az életre. Gyakran emlegetik olyan fogalmakkal, mint a küldetés, álom, motiváló erő, vízió, az élet értelme. Mondhatni olyan életmód, amely a spirituális és a gyakorlati életmód egyensúlyára törekszik. Az életmódot a japán kultúrát jól ismerő szerzőpáros, Héctor García és Francesc Miralles foglalta össze egy gyakorlati útmutató formájában. Az Ikigai, a boldogság japán titka magyarul is olvasható.

Az ikigai középpontjában négy témakör áll: a szenvedély (valami, amit szeretünk csinálni), a küldetés (amire a világnak is szüksége van), hivatás (amiben jók vagyunk) és a szakma (amiért pénzt is kapunk.)

hosszu elet titka ikigai Japán

A hosszú élet titkai az ikigai volna? (Ábra: nőklapja.hu)

Az ikigai 10 szabálya

Egy japán közmondás úgy tartja: Csak akkor akarsz száz évig élni, ha aktív maradsz. Az ikigaira való törekvés pedig segíthet mindebben. De ennek is van 10 szabálya, amelyről úgy tartják, hogy zökkenőmentesebbé teheti, hogy elérjük az ikigait.

1. Lassan haladj!

García és Miralles szerint normálisnak tűnhet, hogy mindig sietünk, de ez valójában negatív hatással lehet az életminőségünkre. Ehelyett megfigyeléseik alapján azt javasolják, hogy szánjunk időt mindenre, meg fogjuk látni, hogyan ad ez több értelmet az életnek.

2. Maradj aktív, ne vonulj vissza!

A világ leghosszabb életű emberei közül sokan 80, akár 90 éves korukig dolgoznak, vagyis nem igazán mennek nyugdíjba. Persze amennyiben munkájuk a hivatásuk. Van, aki a nyugdíj után kezd vállalkozásba, vagy kezd el olyan dologgal foglalkozni, amelyre a munka mellett nem volt ideje. A hosszú élet egyik titka tehát az aktív nyugdíjaskor.

3. Soha ne tömd tele a hasadat!

A szerzők által megkérdezett százévesek mind azt mondták, hogy csak a tányéron lévő ételek 80%-át eszik meg. Az okinavai idősek étkezési kultúrájának egyébként is fontos alapköve a hara hacsi bu, ami konkrétan ezt jelenti: „csak annyit egyél, hogy 80%-ban jóllakj”.

4. Vedd körül magad jó barátokkal!

Egy 85 évvel ezelőtti harvardi tanulmány szerint a szoros kapcsolatok megléte az életben összefügg a boldogsággal és a hosszú élettartammal. A már emlegetett okinavai százévesek kiemelt fontosságúnak tartották az együtt töltött időt a falujuk közösségi házaiban, és gyakran szerveznek barátságos sportmérkőzést is.

hosszu elet ikigai japan

A teljes, hosszú élet titka az ikigai volna? (Fotó: Getty Images)

5. A szellemi frissesség fenntartása

Ahogyan a fizikai mozgás hiánya negatív hatással van a testünkre és a hangulatunkra, úgy a szellemi aktivitás hiánya is rosszat tesz nekünk, mert az idegsejtjeink és az idegi kapcsolataink romlanak – és ennek következtében csökken a környezetünkre való reakcióképességünk.

6. Mosolyogj!

Ne felejtsük el, milyen kiváltság, hogy itt és most lehetünk egy lehetőségekkel teli világban. „A hosszú élet titka az, hogy ne aggódj. És hogy a szíved fiatal maradjon – ne hagyd, hogy megöregedjen. Nyisd meg a szíved az emberek előtt, egy kedves mosollyal az arcodon” – összegzi García és Miralles azt ígérve, hogy így sokkal szívesebben lesznek velünk mások.

7. Kapcsolódj újra a természethez!

A modern élet egyre jobban elidegenít minket valódi természetünktől, így nagyon könnyen értelmetlen életet élhetünk. Hatalmas erők és ösztönzők (mint a pénz, hatalom, figyelem, siker) vonják el a figyelmünket nap mint nap; de ne hagyd, hogy átvegyék az irányítást az életed felett! Töltsünk több időt a szabadban, és lefekvés előt tényleg hagyjuk az elektronikus kütyüinet.

8. Adj hálát!

Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy minden, amink van, és minden ember, akit szeretünk, egy bizonyos ponton eltűnik. A hála nagyszerű módja annak, hogy emlékeztessük magunkat az életünkben lévő legjobb dolgokra. Szánj időt arra, hogy megoszd háládat családtagjaiddal, csodálatos barátaiddal – vagy akár saját magad iránt.

9. Élj a mában!

Ne sajnálkozzunk a múlton, és ne féljünk a jövőtől! Csak a mai nap áll rendelkezésedre. Hozd ki belőle a legtöbbet, tedd emlékezetessé – javasolják a szerzők.

10. Kövesd az ikigaidat!

Mindenkiben, akinek van egy világosan meghatározott ikigaija, közös, hogy a szenvedélyét követi, bármi is történjen. Fedezd fel tehát a sajátod! Ha van benned szenvedély, egy egyedi tehetség, amely értelmet ad a napjaidnak, és arra ösztönöz, hogy a legjobbat add magadból a végsőkig, akkor teljesebb és boldogabb életet fogsz élni. És valószínűleg hosszabbat is. Egyébként Nietzsche is ezt mondta: „Akinek van MIÉRT élni, az szinte minden HOGYANT elvisel.”

Úgy érzed, ideje szakmát váltani, olyasmit csinálni, amiben igazán örömödet leled? Sohasem késő újat csinálni, mégiscsak ez a hosszú élet titka. Íme három tanfolyam, amelyet felnőttként is elvégezhetsz.

Kiemelt kép: Canva/nőklapja.hu