Az aktív nyugdíjaskor nem csak a mesékben létezik. Vannak, akik számára a nyugdíjaskor mintha a kezdet lenne. 70 pluszosan jógáznak, utazgatnak, társasági életet élnek... Na de mi a közös bennük? Összeszedtük, mitől olyan tevékenyek egyes nyugdíjasok.

Vannak emberek, akik számára a nyugdíjaskor mintha a kezdet lenne. 70 éven felül jógára járnak, utazgatnak, kertészkednek, társasági életet élnek – vagyis éppúgy élvezik az életet, mint fiatalabb korukban. Miért is ne tennék, gondolod; de, valljuk be, kevesebben teszik, mint jó volna. Mi a titka ezeknek a nyugdíjasoknak?

Persze mondhatjuk, hogy a szerencse vagy a jó gének, de, kicsit mélyebbre ásva a témába, rá kellett jönnünk, hogy ahhoz, hogy a nyugdíjas évek a pihenésről és az újonnan megtalált szabadságról szóljanak, nem árt előre rákészülni. Illetve néhány szokást már a munkában aktív éveink során felvenni. 

A kirobbanóan energikus nyugdíjasok közös vonásai

Mindez természetesen nem szentírás, de érdemes már a harmincas-negyvenes éveinkben is úgy élni, hogy mire a nyugdíjaskorba lépünk, ezek mind rutinszerűen menjenek. Mi tehát a 8 „titok”?

1. Fizikai aktivitás

A pihenés nem kanapén punnyadást jelent, és nem is feltétlenül azt, hogy nyugdíjas korunkban a konditeremben izzasztjuk magunkat. Persze ahhoz, hogy később aktívak maradjunk, nem árt fiatalabb korukban magunkévá tenni a rendszeres testmozgás ideáját, méghozzá úgy, hogy az olyan dolog legyen, ami feltölt, amit élvezünk, mint a jóga vagy éppen a zumba. (Ha gőzöd sincs, melyik mozgásforma passzolna hozzád, töltsd ki mozgásforma-választó tesztünket!)

aktiv-nyugdijaskor

„A testmozgás a legfontosabb dolog, ami a hosszabb és egészségesebb élethez vezethet.” (Fotó: Getty Images)

Nyomatékosításul pedig álljanak itt Dr. Luigi Ferrucci időskor-kutató szavai, aki évtizedek óta vezet az öregedéssel és az egészséggel kapcsolatos kutatásokat az Egyesült Államokban: „Ha rangsorolnom kellene az egészséges életmódba tartozó ajánlott viselkedési formákat, azt mondanám, hogy a testmozgás a legfontosabb dolog, ami a hosszabb és egészségesebb élethez vezethet.” Márpedig ő látott egyet, s mást, így hihetünk neki, ha az aktív nyugdíjaskor kerül szóba.

2. Kiegyensúlyozott táplálkozás

Meglepetééés! Ígérjük, lesznek olyan pontok is, amelyek nem ennyire egyértelműek, de egyszerűen nem lehet elmenni amellett, hogy a kirobbanó és aktív nyugdíjaskor elérésehez a kiegyensúlyozott, magyarán egészséges étkezés csaknem annyira fontos, mint a testmozgás. Nagy titok nincs ebben,

mi is sokat írtunk a legegészségesebbnek tartott mediterrán diétáról, amely még az agy öregedését is lassíthatja.

Tehát a leginkább tevékeny és aktív nyugdíjasok általában jól is étkeznek, sok gyümölcsöt és zöldséget, sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű gabonaféléket és egészséges zsírokat fogyasztanak.

3. Pénzügyi tudatosság

Ezt is nyilván megalapozták, na de sohasem késő elkezdni. Az előregondolkodást természetesen legkésőbb a 40-es éveink elején el kell kezdeni (a szakértők szerint egyébként ekkorra már kicsit el is késtünk a nyugdíjaskorra készüléssel, különösen, ha nők vagyunk). A nyugdíj megállapításánál az ember egész életpályáját figyelembe veszik; hogy mennyit dolgoztunk, mennyi jövedelmünk volt, mennyi járulékot fizetettünk be.

aktiv-nyugdijaskor

Aktív nyugdíjaskor? A látókör tágítása igazán folytatódhat a nyugdíjas évek során is! (Fotó: Getty Images)

De, aki teheti, nem csak a nyugdíjra apellál: ma már elengedhetetlen, hogy legyen megtakarításunk is. Bármilyen formáját választjuk ennek, egy biztos: minél korábban kezdjük, annál kisebb összeget kell félretennünk havonta ahhoz, hogy elérjük a nyugdíjas korunkban felhasználni tervezett összeget. 

4. Élethosszig tartó tanulás

Ha kicsit is nyitott szemmel járunk, láthatjuk, hogy a tevékeny és aktív nyugdíjasok egyik titka pont az, ami miatt életvidámnak és aktívnak tartjuk őket. Szinte biztos ugyanis, hogy vagy valamilyen tanfolyamra, könyvklubba járnak vagy nyelvet tanulnak, esetleg nyugdíjasegyetem óráit látogatják.

Hiszen nem csak a testet, az elmét is edzeni kell, a látókör tágítása pedig – noha néhányan nem egészen így gondolják – folytatódhat a nyugdíjas évek során is. Így szellemileg is frissek maradhatunk, és nem veszítjük el a kritikus gondolkodás és a problémamegoldás képességét.

5. A változás elfogadása

A dolog kétféleképpen is értelmezhető esetükben. Egyrészt elfogadják az idő múlását, és aktuális állapotukból próbálják kihozni a maximumot, nem küzdenek a koruk ellen. Másrészt pedig elfogadják, hogy bizony a világ is változik. És ha lépést nem is feltétlenül akarnak tartani vele, nem ellenkeznek, és nem kötik az ebet a karóhoz, hogy „régen minden jobb volt”.

aktiv-nyugdijaskor

Az aktív nyugdíjasok fenntartják régi kapcsolataikat – és újakat is létesítenek! (Fotó: Getty Images)

Jöhet egy okostelefon, amelynek sok funkcióját ők is bőven kihasználhatják, egy új közösségimédia-oldal,

jöhetnek új zenék, új eszmék és új divatdilik; ők érdeklődéssel és empátiával állnak hozzájuk.

Talán épp azért, mert még emlékeznek rá, milyen volt fiatalnak lenni…

6. Erős szociális háló

A magány veszélyes dolog, az aktív nyugdíjaskor egyik legnagyobb ellensége. Kutatások bizonyítják, hogy a magány DNS-szinten elváltozásokat, ezeken keresztül pedig komoly egészségi gondokat okozhat. A magány és a társadalmi elszigeteltség összefüggésbe hozható a magas vérnyomással, a magasabb koleszterinszinttel, a depresszióval, és ha ez nem lenne elég aggasztó: a kognitív képességek csökkenésével és akár az Alzheimer-kórral is.

 

A Brigham Young Egyetem elemzői több korábbi tanulmányt tekintettek át, és hatalmas, több százezer emberre vonatkozó adataik azt mutatták, hogy

a társadalmi elszigeteltség 50 százalékkal növeli meg az idő előtti halálozás esélyét.

De az aktív nyugdíjasok nem is kattognak ezen, egyszerűen csak fenntartják kapcsolataikat. Családtagjaikkal, barátaikkal, illetve, ami szintén nagyon fontos, képesek új ismeretségeket is kötni, új társaságokba bevonódni. Egy-egy tanfolyam, workshop, könyvklub és társaik segítségükre lehetnek ebben.

7. Pozitív gondolkodás

Ez nem azt jelenti, hogy nem történnek velük kellemetlen dolgok, hanem azt, hogy nem indulnak el az önsajnálat és keserűség lefelé tartó spirálján. Persze könnyebb pozitívnak maradni, ha alapvetően egészségesek vagyunk, anyagi gondokkal sem küzdünk, és sokan vannak körülöttünk, így, hogy erre a pontra eljussunk, érdemes nagyjából mindent betartani az eddig leírtakból.

8. Öngondoskodás

Az aktív nyugdíjasok figyelnek a testükre és annak jelzéseire; és bár örömüket lelik, mondjuk, az unokákban, ha nagyon kimeríti őket a bébiszittelés, képesek kifejezni, hogy pihenésre van szükségük. Hazánkban amúgy is túl nagy százalékban áldozzák fel magukat a nők a családjaik érdekében; ha valamikor, akkor a nyugdíjas években aztán tényleg képesek lehetnénk azt mondani, hogy most én vagyok az első!

Elvégre csak akkor tudunk másokkal törődni, ha mi magunk is jól vagyunk.

Távolinak tűnik az aktív nyugdíjaskor? Azért, ha betöltötted a 40-et, nem árt odafigyelned az étkezésre! Összeszedtünk 5 fontos ételt, amit mindenképpen rendszeresen kellene fogyasztanod.

Kiemelt kép: Getty Images