Nem lehet elég korán kezdeni! A Nők Lapja 2021/34. számának cikke.

Fiatalon eszünkbe se jut. Később elodázzuk, elhessegetjük, hol van az még, aztán pánikba esünk és rájövünk, azt se tudjuk, mennyi az annyi. Minél hamarabb kezdünk el anyagilag felkészülni idősebb éveinkre, annál jobbak a kilátásaink.

– Hazánkban az emberek jellemzően csak 40-50 éves korukban kezdenek el azzal foglalkozni, hogy mi lesz velük idősen, hogyan fogják biztosítani a nyugdíjas éveiket. Miközben ennek érthető a pszichológiája – a távoli, nem akut problémákkal kevésbé törődünk –, szigorú szakmai szemmel nézve már ez is elkésettnek tekinthető. Hosszú távon sokkal könnyebb dolga lenne mindenkinek, ha már 30-35 éves korában lépéseket tenne ez ügyben – mondja Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor pénzügyi elemzője.

A nőknek különösen érdemes odafigyelniük a nyugdíjkérdésre, mert sok szempontból kedvezőtlenebb helyzetben vannak, mint a férfiak. Egyrészt általában tovább élnek, tehát hosszabb az az időtartam, amit anyagilag biztosítaniuk kell. Másrészt az állami nyugdíjuk gyakran kevesebb, mint férfitársaiknak, a rövidebb szolgálati idő (gyerekvállalás miatt évekre kiesnek a munkából) és az alacsonyabb bér miatt (gyakran alacsonyabb pozícióban vagy részmunkaidőben dolgoznak).

Mekkora nyugdíjra számíthatunk?

Valamiért erősen tartja magát az a mítosz, hogy a munkával töltött utolsó öt év alapján számítják a nyugdíjat, pedig ez nem így van.

– Az ember egész életpályáját figyelembe veszik a nyugdíj megállapításánál: mennyi időt dolgozott, mennyi jövedelme volt, mennyi járulékot fizetett be. Mindezek alapján, nagyon bonyolult módszertannal számolják ki, hogy mennyi lesz az induló nyugdíj. Az életpálya során megszerzett összes bérből átlagjövedelmet számolnak, és ennek bizonyos százalékát kapjuk meg nyugdíjként. A százalék mértéke a szolgálati idő hosszúságától függ. Például 40 év szolgálati idő esetén a nyugdíj mértéke az életpályánk során szerzett átlagjövedelmünk 80%-a, 38 év szolgálati idő esetén viszont már csak 77%-a – magyarázza a szakértő.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .