Ma már teljesen mást jelent nyugdíjasnak lenni, mint nagyanyáink idejében.

Mi történt?

Ez a San Diego-i kosárlabdacsapat csak akkor vesz be, ha elmúltál nyolcvan.

Miért fontos?

Az időskor jelentheti valami újnak is a kezdetét.

Tovább olvasnál? Erről lesz még a szó:

  • Egyre tovább élünk, egyre hosszabb ideig tart az időskor.
  • Ez a hölgy 100 évesen még jógát oktatott. Így is lehet csinálni.

Kezd kiveszőben lenni az a gondolat, miszerint egy idős csak beteges, depressziós és demens lehet, hogy a nyugdíjaskor után már csak a fizikai, mentális leépülés következik. Egyre többen maradnak aktívak és nyitottak az új lehetőségekre, de miért is ne tennék, hiszen várhatóan több időt fogunk eltölteni nyugdíjasként, mint valaha.

Nem mindegy tehát, hogy az egyre hosszabbra nyúlt aranykort milyen minőségben éljük le.

A Betegségek globális terhei című új tanulmányból kiderül, hogy világszerte növekedett a várható élettartam 1950 és 2017 között: a nőknél 52,9-ről 75,6 évre, a férfiaknál 48,1 évről 70,5 évre. Általánosságban elmondható, hogy 10 évente mintegy 2,5 évvel nő a várható élettartam az OECD országokban.  A listavezető ország Izrael, ahol több mint 81 évig élnek a férfiak, míg a nőknél a 87 év várható élettartammal Japán az első. Európában a svájci és norvég férfiak, valamint a spanyol és francia nők élnek a legtovább. Ennek ellenére számos empirikus kutatás jutott arra, hogy hajlamosak vagyunk alulbecsülni a várható élettartamunkat, így rövidebb időre tervezünk, nem képezünk elég tartalékot, és nem készülünk fel megfelelően a nyugdíjas évek alatt bekövetkező esetleges egészségügyi problémákra. Vagyis nekünk, a mai fiatalabb generációnak már előrelátóbbnak kellene lennünk, a hosszabb élet több előretervezést, és jóval nagyobb egészségtudatosságot kíván, már ha szeretnénk minél tovább aktív és teljes életet élni. 

Heló nyugdíjaskor, heló új lehetőségek!

Nem véletlen, hogy a nyugdíjas éveiket egyre többen egyfajta új kezdetnek fogják fel, amikor –ideális anyagi körülmények között – az időnk nagy részét magunkra fordíthatjuk, kipróbálhatunk új dolgokat, és olyan hobbikat is előnybe részesíthetünk, amikre korábban a család, és/vagy a munka mellett nem volt időnk. Nem véletlen, hogy az idősek egyre meghatározóbb tényezők lettek a különféle piaci szegmensekben, a különböző iparágak szolgáltatói kezdik kapiskálni, hogy nem feltétlen a fiatalságkultusz hozza a legnagyobb profitot, és gazdaságilag is jobban megéri az idősebb korosztályra lőni. Ezzel is összefügg, hogy egyre több, jóval nyugdíjas kor feletti nőt szerepeltetnek a nagy divatmagazinok, mint a Vogue, és sorra jönnek ki az olyan filmek és sorozatok, melyek az idős korról és a vele kapcsolatos tabusított témákról szólnak. Gondoljunk csak a nagy sikerű Grace and Frankie című sorozatra, amelyben a 81 éves Jane Fonda szerepel, és amelyről a kolléganőm itt írt.

Így is lehet…

Mindemellett egyre több olyan példát láthatunk a nagyvilágból arra vonatkozóan, hogy másként is meg lehet élni az idősebb éveket, mint a TV előtt ülve. Sokan az új hobbijuknak hódolnak, megvalósítanak régi vágyakat, a nyugalomnak, a munka, gyereknevelés nélküli napoknak élnek. Személyes kedvencem volt a februárban 101 évesen elhunyt Tao Prichon-Lynch, aki szerint nincs olyan, hogy lehetetlen, az idősödés pedig sosem izgatta túlzottan. Nagyon fiatalon, 19 évesen kezdett el jógát oktatni, aztán modellkedett – ő lett Európa leghosszabb lábú modellje – később pedig Hollywoodban színésznőként, majd rendezőként és forgatókönyvíróként dolgozott. 25 évvel ezelőtt baleset érte, az orvosok azt mondták neki, már sose lesz képes úgy mozogni, mint azelőtt. Tao viszont nem foglalkozott a jóslattal, folytatta a jógát egészen a haláláig.

Tao Porchon-Lynch (Fotó: Wikipédia)

„Mosolyogj a világra és az visszamosolyog rád”

– mondta a People magazinnak tavaly, 100 évesen. Aztán itt vannak a legújabb kedvenceim, egy kosárlabda csapatnyi idős asszony, akik úgy döntöttek, hogy alapítanak egy senior brigádot. A csapatba akkor lehet jelentkezni, ha elmúltál nyolcvan éves. „Ha  fel tudsz állni, és mozgatni tudod a lábad, akkor itt a helyed” – mondja az egyik fehér hajú játékos. Azt mondják, hogy tisztában vannak a korlátaikkal, ezért harminc perces meccseket játszanak csak, kétszer tizenöt percben. A mozgás, a társaság és a közös szórakozás miatt járnak össze, nem céljuk, hogy náluk fiatalabb csapatot legyőzzenek.

(Kiemelt kép: youtube)