Masszazstanfolyam

3 rövid és olcsó tanfolyam, amivel új szakmát tanulhatsz

Több oka is lehet annak, hogy valaki besokall a munkájától, ezért inkább váltana. Új szakmát tanulni sosem könnyű, de munka mellett még nehezebb – a cikkünkben bemutatott három nő azonban komoly elhatározással vágott bele a karrierváltásba, és történetük azt bizonyítja, hogy 40 éves kor körül is bátran belevághatunk a váltásba.
  • Vannak rövid tanfolyamok, amelyekkel keresett szakmákat tanulhatsz.
  • 3 nőt mutatunk be, aki 40 éves kora körül váltott és új karriert kezdett.
  • Ezeket a tanfolyamokat munka mellett is elvégezheted.

Három nő, három különböző motiváció, három furcsa élethelyzet – a végeredmény három új, sikeres karrier. Mindegyiküket más-más késztetett arra, hogy valami újat tanuljanak. A pandémia és az azt követő gazdasági válság rengeteg ember szemét nyitotta fel, hogy talán több lábon kellene állniuk, mert az, amit 10-20 éve tanultak a szakiskolában vagy egyetemen, már nem biztos, hogy piacképes tudás, nem fizetik meg vagy egyszerűen már nem okoz többé kihívást, örömöt számukra.

Fővárosban élő, 35-40 feletti nőként, család és munka mellett milyen tanfolyamokra van lehetőség, amelyek olyan végzettséget adnak, amelyekkel viszonylag könnyen munkát is lehet találni? Mindhárom interjúalanyunknak szempont volt a keresés során, hogy megfizethető, online vagy hétvégén végezhető tanfolyam legyen, mivel dolgoznak, gyereket nevelnek, és csak este vagy hétvégén érnek rá tanulni. A következőkben elárulják, hogyan jött a tanfolyamok ötelete és milyenek az eddigi tapasztalataik a váltásról.

Karrierváltás 40 felett

Kriszta elvált szülőként egyedül neveli két gyerekét, kommunikációs területen dolgozik egyetemi végzettséggel egy hazai nagyvállalatnál, de belefásult a projektmenedzseri feladataiba és a fizetésével sem elégedett. Olyan szakmát szeretett volna tanulni, amivel könnyen talál munkát Budapesten, nem csupán irodai munkavégzéssel járnak a feladatai, szabadabban bánhat a munkaidejével, nem utolsósorban pedig jobb fizetést is remél a mostaninál. Kriszta 45 évesen hozta meg a döntést, hogy jelentkezik a társasházkezelő képzésre:

„A kéthónapos online tanfolyamot választottam, ami bár intenzív volt, de kényelmes is, mert tudtam mellette dolgozni. Azért választottam ezt a tanfolyamot, mert ingatlan értékbecsléssel szeretnék majd foglalkozni, és ahhoz a tanfolyamhoz alapkövetelmény a tárasházkezelői képzettség. Nem is bánom, mert nagyon érdekes volt, rengeteg hasznos ismeretet szereztem, amit majd remélem használni tudok majd az új szakmámban, de addig is tudok dolgozni társasházaknak vagy lakóparkoknak” – mesélte el tapsztalatait Kriszta.

Társasházkezelő tanfolyamot 50 000-70 000 forint közötti összegért már találhatsz, amelynek elvégzése után jelentkezhetsz közös képviselőnek, gondnoknak vagy akár önkormányzatokhoz is.

 https://www.noklapja.hu/2024/02/09/3-no-tanfolyam-munka/

Népszerűek az online végezhető tanfolyamok (Fotó: Getty Images)

Tanfolyam mint terápia

Zsófi 36 évesen a teljes munkaidős állása mellett, titokban kezdett bele egy kutyakozmetikus tanfolyamba. Angol szakos bölcsész diplomásként könyveket fordított, és egy pszichiáter magánrendelőjében volt asszisztens, de nagyon megviselte a két műszak, ráadásul nem tudott kényelmesen megélni a két állásából sem.

Mivel ideiglenes kutyabefogadó volt, rendszeresen találkozott olyan kutyusokkal, akinek a bőrét és a bundáját rendbe kellett hozni, rendszeresen vinnie kellett a mentett állatokat kutyakozmetikába. Az volt a tapasztalata, hogy belvárosi lakása környékén – ahol egyébként több kutyakozmetikai is működik –, legalább 4 hétre előre nem volt hely. Innen jött az ötlet, hogy ezt a munkát ő is kipróbálná: imádja a kutyákat, rengeteg pénzt hagy ott a szalonban, és van kereslet a szakmára.

Zsófi összespórolt annyi pénzt, hogy beiratkozzon egy olyan kutykozmetikus tanfolyamra, amihez semmiféle alapképzettség nem szükséges.

„Olyan iskolát választottam, ahol volt lehetőség részletfizetésre, mert ez a tanfolyam kb. 300 000 forintnál kezdődik. Több tantárgyunk is volt, az elmélet és a gyakorlat összesen nagyjából 330 óra, de nincs időbeli megkötés, hogy mikor lehet menni az órákra, tehát munka mellett, főleg esténként és hétvégéken jártam tanulni. Fizikailag rettenetesen kimerítő volt, nem számítottam rá, hogy ennyire fárasztó lesz munka után még 3-4 órán át állva kutyákat mosdatni, vágni a karmukat, bundát szárítani, de mindenért kárpótolt, hogy profi, kedves tanárok segítése mellett cuki kutyák között lehettem a szabadidőmben. Tíz hónap után végeztem a tanfolyamon, megszereztem az egészségügyi alkalmasságit is, és most házhoz járó kutyakozmetikus vagyok vállalkozóként” – számol be Zsófi a sikeres munkahelyváltásról.

https://www.noklapja.hu/2024/02/09/3-no-tanfolyam-munka/

Egy év múlva akár kutyakozmetikus is lehetsz (A kép ilusztráció: Getty Images)

Zsófi azt is elmondta, hogy nagyon bánja, hogy nem fogott bele korábban egy új szakma elsajátításába – úgy érezte, az egyetemi évekhez képest mentálisan kimerültebb volt, az elméletet sokkal lassabban tudta megtanulni, mint amikor még fiatalabb volt, és nem munka után kellett tanulnia. Az újdonsült kutyakozmetikus még azt is elárulta, hogy ezt a munkát csak azoknak ajánlja, akik tényleg nagyon szeretik a kutyákat, van türelmük az ideges, kevésbé barátságos kutyákhoz is, na és persze a gazdáikhoz, mert sokszor utóbbiakkal nehezebb a dolga. Házhoz járó kozmetikusként az utazás miatt kevesebb klienst tud vállalni, mintha helyet bérelne, és hozzá érkeznének a kutyák, de egyelőre még pénzt gyűjt egy saját üzlethez.

Masszőrre mindig szükség lesz

Lili gazdasági szakemberként remek állással rendelkezett egy nemzetközi cégnél, de a kiégés szélén, magánéleti válsága kellős közepén, 41 évesen úgy érezte, hogy valami egészen mást akar csinálni. Kacérkodott a jógaoktatói képzéssel és a masszőrtanfolyammal, de utóbbi lett a befutó.

Néhány hónap alatt elvégezte a svédmasszőr tanfolyam összes modulját, ez összesen négyszer 25 óra oktatást jelentetett, és nagyjából 200 000 forintba került.

„A tanulás nekem menekülés is volt, annyira belefáradtam a munka-gyereknevelés-háztartás háromszögbe, hogy kellett valami »alibi«, hogy magammal foglalkozhassak heti néhány órában. Mivel tanulásról és új végzettség megszerzéséről volt szó, az egész család komolyan vette, hogy a szabadidőmben a tanfolyamon voltam és segítségre szorultam. Ilyenkor nem én mentem a gyerekekért, nem nekem kellett bevásároli stb. Beszálltak a nagyszülők, unokatesók és a barátok is, hogy legyen időm tanulni. A legnehezebb számomra az volt, hogy meg kellett szoknom a fizikai terhelést, kimerítő több órán át masszírozni, erőt kifejteni, begyakorolni a helyes mozdulatokat. Az elméleti oktatás nem ment nehezen, nagyon érdekes volt, hogy egy-egy mozdulat, milyen hatással van az egész szervezetre. Nem állok meg itt, szeretném még a talpreflexológiát is elvégezni, és akkor már nem csak a családon, barátokon fogok gyakorolni, hanem egyéni vállalkozóként, teljes állásban masszőrként szeretnék dolgozni” – számolt be Lili a terveiről.

A kezdő masszőr azt is elmesélte, hogy rengeteg az ülőmunkát végző fiatal és idős, akik keveset mozognak és állandó mozgásszervi fájdalmakkal küzdenek, akár már 25-30 éves koruktól. A modern, mozgásszegény életvitel miatt a masszőrök és a gyógytornászok mindig elfoglaltak lesznek, ezért nem aggódik, hogy egyszer a masszőri végzettségére ne lenne majd szükség.

Kiemelt képünk illusztráció: Getty Images