Tényleg fogyaszt és jókedvűvé varázsol a jeges kád és a krioszauna?

Jegelés, jeges borogatás, jégmasszázs, jégszauna, hideg vizes mártózás. Megnéztük, sérülések esetén mely eljárások ajánlottak, és azt is, melyek lehetnek hasznos kiegészítő kezelések akár fogyókúra idején.

Mindenki által ismert otthoni praktika a kisebb-nagyobb sérülések, zúzódások jeges borogatása, de abba kevesen gondolnak bele, hogy az ehhez hasonló hidegkezeléseknek tudományos alapjuk is van. Ilyenkor a fájdalom és a duzzanat azért mérséklődik, mert a hideg hatására nemcsak a bőr hűl le, hanem az alatta lévő szövetek hőmérséklete is csökken, az erek pedig beszűkülnek és összehúzódnak. A fájdalomcsillapító hatásban az is közrejátszik, hogy a hideg csökkenti fájdalomérző receptoraink aktivitását, az idegek ingerületvezetési sebességét is. Emiatt van a hűtésnek közvetlen és direkt fájdalomcsillapító hatása.
– Hidegkezeléseket a leggyakrabban akut sérüléseknél, például­ bokaficamnál és izomhúzódásnál alkalmazunk, függetlenül attól, hogy azok járnak-e duzzanattal. Bizonyítottan hatékonyak ezek a módszerek íngyulladásnál vagy ínhüvelygyulladásnál, nyáktömlőgyulladásnál is. Előnyös a hidegterápia olyan gyulladásos ízületi betegségeknél is, mint a reumatoid artritisz. Mivel a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatás ilyen esetekben is igazolt, szoktuk alkalmazni a hidegterápiát ortopédiai­ műtétek – például artroszkópos beavatkozások, térdkeresztszalag-pótlások, csípő- és térdprotézis-beültetések – után is. Ilyenkor fontos, hogy a hűtés száraz legyen, a sebet víz még véletlenül se érje. Hatékonyak az ilyen módszerek túlterhelést követően és izomláz esetén is. Emiatt szokták velük a sportolók is segíteni, gyorsítani a regenerációt – mondja prof. dr. Szántó Sándor, a Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszékének tanszékvezetője, a Sportegészségügyi Klinika igazgatója.

Ha helyileg kell segítség

A helyi hidegterápiás kezelés történhet jégzsákkal, jégzselével, jégmasszázzsal, jégszprével is.
– Az ilyen típusú hűtés ideális esetben tizenöt-húsz percig tart, és kétóránként ismételhető. Arra is figyelni kell, hogy a hűtés miképp történik. A jeges műanyag zacskónak például előnye, hogy nagyjából nullafokos, így nem fagyasztja meg a bőrt. Ez a jégzselénél nincs így, mert az a mélyhűtő hőmérsékletét tartja meg, ami mínusz tizenöt-húsz fokos is lehet. Ilyenkor célszerű a zselé és a bőrfelület közé egy vékony ruhadarabot is tenni, nehogy a bőr károsodjon. A kezelési idő ennél a terápiás eljárásnál is tizenöt perc, kétóránkénti ismétléssel.
Remek, ám kevésbé ismert módszer a jégmasszázs. Ehhez folpack fóliát kell papír- vagy műanyag pohárba helyezni, majd vízzel megtöltve a mélyhűtőbe tenni. Ha a csonka kúp megfagyott, a fájdalmas területet át lehet masszírozni vele. Ez azért előnyös, mert ilyenkor nemcsak a hűtés fejt ki jótékony hatást, hanem a masszázs is. Helyi kezelési lehetőség a jégszpré is, ami a sportpályákról lehet ismerős.­ Az ilyen készítmények a bőrt vizes felületen keresztül hűtik le, és egy kis zsibbadást is okoznak. Ezek gyorssegélyként jók, de tartós fájdalomcsillapításra nem használhatók.

Javítja az általános állapotot

A hidegterápiás kezelések másik nagy csoportja a szervezet egészére hat. Ezeknek a legegyszerűbb formája az, ha valaki hideg kádban vagy tóban, medencében mártózik meg. A klasszikus hideg vizes merítkezésnél a vízhőmérséklet tíz-tizenöt fokos, a fürdő pedig – időtartamát fokozatosan emelve – akár tíz-tizenöt percig is tarthat. Ennél hosszabb ideig nem tanácsos fürdőzni, mert az már túlzottan csökkentheti a testhőmérsékletet. Ez a módszer segíti az izomregenerá­ciót,­ javítja a szervezet általános állapotát, anyagcseréjét. A hideg miatt­ az erek összehúzódnak, majd a felmelegedés után kitágulnak, ami egyfajta értornaként fogható fel. A módszer bőrfeszesítő hatású is, része lehet akár fogyókúrának is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .