hidegterápia

A komfortzóna határa 15 fok alatt kezdődik – Tényleg olyan jó a hidegterápia?

A hidegkezeléses módszer még azt is megváltoztathatja az agyunkban, ahogy a hidegről gondolkodunk. Kipróbáltuk a hidegvizes fürdőzést a tapolcai Malom-tóban.

„Biztos, hogy nem megyek be” – jelentettem ki arra a baráti javaslatra, hogy vegyek részt egy hidegvizes fürdőzésen. Lelki szemeim előtt azonnal megjelent, ahogy elkékült szájjal próbálok kievickélni a vízből. Szinte éreztem a dermesztő érzést, ahogy átfagy mindenem, és szinte mozdulni se tudok. Hát ki vágyna erre?

Elég sokan. A hidegterápia elképesztő népszerűségre tett szert világszerte. Egyre gyakoribb látvány lett a folyókban, tavakban fürdőzők látványa, akik kifejezetten a szezonon kívül keresik a lehetőségeket arra, hogy megmártózzanak. A könyvespolcokon megjelent a Jégembernek becézett Wim Hof kötete, megszaporodtak az elmentett hidegterápiás cikkek, manapság pedig szolárium helyett krioszaunába veszünk bérletet.

Gyerekkori hiedelmek táplálják a félelmet

Nagyon frissítő a hideg zuhany, nyáron – gondoltam magamban, miközben emlékeimből előbányásztam, hogy mit hallottam már a hidegkezelésről.

Erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, javítja a keringést, élénkíti az anyagcserét. Csupa pozitív hatás, és még pirulát se kell bevenni hozzá.

Akkor miért nem kezdi el mindenki?

„A félelem miatt – mondta el Pribék István, a Balatoni Jegesmedvék vezetője, aki évek óta szervez hidegterápiás programokat. – A szülők nevelik belénk, hogy a hidegtől felfázol, beteg leszel, és felnőttként is megmarad bennünk ez a tévképzet, de ez féligazság, hiszen a betegségeket vírusok, baktériumok okozzák” – teszi hozzá.

Miközben bólogatok, gyorsan körbenézek, hogy ismét gyönyörködjek a környezetben. Tapolcán vagyunk, a Malom-tónál, ahol a Balatoni Jegesmedvék a téli fürdéssorozatukat zárják le. A festői környezet minden évszakban hangulatos, de a tavaszi napsütés csak fokozza a jó kedélyállapotot. 18 fok. Ízlelgetem a számot, talán nem lesz annyira szörnyű a hőmérséklet kezdőként, de egy ideig el is felejtkezem róla, hiszen kezdődik a légzésterápia.

tapolca malom-tó

A tapolcai Malom-tó ideális választás lehet kezdő hidegterápiásoknak (Fotó: Getty Images)

Felületesen légzünk, és azt is rosszul

Félórás légzésterápia keretében rákészülünk a csobbanásra. Túllégzéses gyakorlatra most nincs szükség, de megtanulom például a dobozlégzést, ami rendkívül hatásos. Ekkor még nem is sejtem, hogy mennyire fontos a tudatos légzés.

Mindannyian ösztönösen lélegzünk, a legtöbben azonban rosszul. Nem stimmel se a helye, a módja, se a légzés mennyisége.

Általában mellkasi légzést végzünk, emiatt több levegőt használunk fel kisebb hatékonysággal, a sejtekhez viszont nem jut elegendő oxigén.

Ezen segít a tudatos légzés, ami nem csupán a teljesítményt növelheti, de például azonnal képes csökkenteni a szorongást. A füvön fekve mi is ezt gyakoroljuk, és valóban érezhető egyfajta ráhangolódás, befelé fordulás, ami kizárja a külvilágot, a negatív energiákat. Ahogy hullámzik a has a különböző légzőgyakorlatoktól, úgy nyugszik meg egyre inkább test és elme.

„A Malom-tavi fürdés a hidegterápia kezdő szintje, javaslom is mindenkinek, hogy jöjjön és próbálja ki” – magyarázza Pribék István, aki először egy szilveszteri elvonuláson találkozott a hidegterápiával. „Mintha késsel szurkáltak volna” – meséli, és örülök, hogy csak 18 fokkal kell megküzdenem.

Mindenkinek azt tanácsolja, hogy belépő szintként ismerkedjen a hideg zuhannyal.

Érdemes nyáron, nyár végén elkezdeni, hogy fokozatosan meg tudja szokni a szervezet.

 A balatoni hidegvizes fürdőzés szezonja például novembertől áprilisig tart, a rutinosaknak onnantól már nem nagy kihívás a víz, ahogy a Malom-tavi csobbanás is inkább kellemes, mint borzongató élmény. Ezért a szezont jeges kádas fürdőzéssel hosszabbítják meg, melynek során kétórás intervallumban 20-20 ember megfürdik a jégben. Ezt azonban komolyabb rákészülés, a légzésterápia mellett szárazföldi edzés is megelőzi.

A hidegterápia számos pozitív hatása mellett a fogyókúrában is társunk lehet.

Miért olyan jó a hidegterápia?

„A legtöbb ember a stressz miatt jön, ami megszűnik a vízben. Megáll az idő, na és persze kezdőként a levegő is. Ezért a legfontosabb odafigyelni a légzésre, hiszen azáltal tudjuk kontrollálni az idegrendszert” – mondja az edző, akit a hidegkezelés jótékony hatásairól kérdezek.

A hidegvizes fürdőzés során összehúzódnak az erek, aztán később kitágulnak, mindez nagyon jól edzi a keringési rendszert – tudom meg Istvántól, aki azt is hangsúlyozta, hogy mindenképp fontos egy alapvetően jó egészségi állapot, mielőtt fejest ugranánk a hidegterápiába. A kockázatok közé sorolja a magas vérnyomást, a terhességet, a veseproblémákat, vagy például a hidegallergiát.

hidegterápia zuhany

A hidegterápia legelső lépése a hideg zuhany (Fotó: Getty Images)

Mint mondta, mindenkinek van egy egyéni stressztankja, ami attól függően telítődik, hogy ki hogy alszik, eszik, mennyit stresszel a munkahelyén, le tudja-e azt vezetni, mennyi időt tölt a négy fal között. Aki teli tankkal érkezik, a hideg vízzel nyilván túlcsordulhat.

Ha sok a stressz, a betegség se várat magára sokáig. Akinek viszont van még hely a tankjában, annak a hideg víz pozitív stresszt okoz.

Túlzásba vinni persze nem szabad, ökölszabály, hogy annyi percet töltsünk a vízben, ahány fokos.

Az edző szerint leginkább hormonálisan lehet érezni a hidegerápia hatását, ahogy buzog bennünk az endorfin, mintha resetet nyomnánk a testünkön. „Újra azt érzed, hogy élsz – foglalja össze a tréner, aki úgy véli, hogy a hidegvizes fürdőzéssel visszakapcsolódunk a természetbe. – A négy fal közé zárva éljük az életünket, és elzárjuk magunkat ettől a csodától”.

A hidegterápia csoportban az igazi

Az edző is azt javasolja, hogy soha ne próbáljuk ki a hidegvizes fürdőzést egyedül, hiszen bármi történhet. „A csoportban viszont az a jó, hogy a tagok tudják egymást bátorítani, na meg az egészséges versenyszellem, ha ő meg tudta csinálni, akkor én is bemegyek” – fejti ki a csoportos terápia előnyeit.

Nos, ezt jómagam is csak megerősíteni tudom. Elnézve a nagymamám korabeli hölgyet, engem is megszáll az ihlet. Nem fordulhatok vissza, miután eljöttem ide, és lélegezni is úgy-ahogy megtanultam. A lépcsőn se hely, se alkalom nem volt visszafordulni, egyetlen lehetőség maradt: elmerülök a tóban. Csak a légzésre figyelj – visszhangoztak fülemben az edző szavai, és néhány másodperc elteltével átéreztem, amit a többiek. Mosolyogva figyeltem a rutinos fürdőzőket, akiknek ez már csak kellemes csobbanás volt, nekem viszont az első hidegterápiás élményem.

„A hidegterápia addiktív, majd meglátod, te is függő leszel” – mondja mosolyogva egy lány résztvevő, és azt veszem észre, hogy nem csak ő mosolyog, hanem mindenki. Mintha egy csapat jókedvű buddhistával fürdőztem volna, akiknek a zen állapot elérése 15 fok alatt kezdődik. Ilyen lenne a hasznos függés? Még nem tudom. Krioszauna bérletet ugyan még nem fogok venni, de az őszi Balatont csak megnézem. Addig pedig irány a hideg zuhany! Na jó, először váltott.

Ha kapható vagy még egy újdonságra, javasoljuk, hogy próbáld ki a pilatest!

Kiemelt kép: Getty Images