Vajon milyen szuperképességek rejtőzhetnek az emberi testben? Ízelítő a Nők Lapja Egészség 2021/2. számából.

Harry Houdini, a világhírű magyar bűvész három percig tudta visszatartani a lélegzetét. Mivel az emberek többségénél 20-60 másodperc a határ, ez akkoriban lélegzetelállító produkciónak tűnt. Nemrégiben azonban Kate Winslet azzal került címlapra, hogy az Avatar 2 forgatása közben megtanult 7 percig víz alatt maradni. Ezzel a színésznő még nem került be a Guinness Rekordok Könyvébe. Jogos a kérdés: akkor ezt bárki megtanulhatja? És ami még fontosabb, más efféle szuperképességek is rejtőznek bennünk?

Vannak emberek, akik valóban különleges képességekkel vagy éppen a megszokottól eltérő szervvel születnek, például nagyobb a tüdejük, élesebb a szemük, vagy több izom van a testükben, mint másoknak, ezért szuper eredményeket produkálnak bizonyos területeken. Az emberek többségének azonban nincs ilyen genetikai előnye – de ne csüggedjünk, hiszen megfelelő gyakorlatokkal és kitartással meglepő mértékben tágíthatjuk képességeink határait. Gondoljunk csak arra, hogy gyakran extrém körülményekhez is képesek vagyunk alkalmazkodni. Ezt bizonyítja az is, hogy velünk született szupererő segített őseinknek már jóval a technikai vívmányok megszületése előtt meghódítani a világot – a Szahara forró vidékeit, Szibéria jeges területeit, a Himaláját – és átkelni az óceánokon.

Jöhetnek a mínuszok!

Legendák születtek azokról a tibeti szerzetesekről, akik képesek a havat is megolvasztani maguk körül. Ma már tudjuk, ez nem legenda, ugyanis a 20. században egy kutató tudományos módszerekkel bebizonyította a jelenség valódiságát. 1981-ben egy harvardi biológus a dalai láma segítségével jutott el egy olyan szerzetesrendbe, melynek tagjai az úgynevezett tummo-jógával valóban képesek a testhőmérsékletüket akaratlagosan szabályozni. Herbert Benson kutató a buddhizmus egyik ősi ágának, a vadzsrajána buddhizmusnak a követőit vizsgálta, meglehetősen extrém körülmények között. A vizsgálat alatt a négyfokos szobában ülő szerzetesekre tízfokos vízben áztatott lepedőt tekert. Mindez egy átlagos emberből heves vacogást váltott volna ki, kutatási alanyainak azonban nemhogy nem csökkent a testhője, de a rájuk rakott vizes ruhák hamarosan gőzölögni kezdtek, és egy óra múlva teljesen megszáradtak.

Wim Hof, a Jégember
Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
A Jégembernek is becézett Wim Hof milyen technikát alkalmazott a jeges hideg ellen?
A lélegzetvisszatartás világrekordere mennyivel tartja a csúcsát?
Milyen hatással van ránk a helyes légzés és a meditáció?
Miként lehet a lovaknál is gyorsabban futni?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .