„Beszív, kifúj…” A helyes légzéstechnika kialakítása lépésről lépésre

Egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban a lelassulás és a meditáció, ennek kapcsán pedig felértékelődik a helyes légzés fontossága is. Legyen szó hétköznapi stresszes pillanatokról, szorongásról vagy rossz testtartás következtében fellépő, szúró fájdalomról, a megfelelő légzéstechnika alkalmazása sokat javíthat a közérzetünkön. Így sajátíthatjuk el!

Ismerjük meg a saját légzésünket!

A légzés annyira ösztönös dolog, hogy sokan egyáltalán nem is gondolkodunk rajta, pedig fontos lenne megfigyelni a ritmusunkat és az egyes helyzetekre jellemző szokásainkat. Ha még sosem vizsgáltátok meg igazán a légzéstechnikátokat, akkor érdemes elvégezni magatokon egy 48 órás tesztet. Egyszerűen csak vegyétek sorra a reakcióitokat a következő szituációkban: az ébredés utáni percekben, menet közben, munkahelyi környezetben, stresszes pillanatokban, nyugalmi állapotban, a gyerekekkel töltött időben, mozgás közben, elalváskor. Írjátok fel, hogy mikor hogyan viselkedik a szervezetetek, például kapkodva, szabálytalanul, netán mélyen veszitek-e a levegőt, mert ebből sokat megtudhattok a testetek működéséről.

Helló, helyes testtartás!

A jó testtartás jó légzést eredményez, ezért is fontos megtalálni a legideálisabb és persze legkényelmesebb pózt, amikor dolgozunk, vezetünk, eszünk, sétálunk, olvasunk, tévézünk stb.. Ha jó a tartásunk, a mellkas és a has közötti izom – amely fontos szerepet játszik a levegő bejutásában – is megfelelően mozog, így elkerülhető a kellemetlen szúró érzés, amit általában úgy magyarázunk, hogy „beszorult a levegő”. Nem nehéz felvenni a helyes testtartást, sőt hamar hozzá lehet szokni, némi tudatossággal pedig szinte minden helyzetben alkalmazhatjátok. A gyakorlat egyszerű: húzzátok ki magatokat, a hátatokat egyenesítsétek ki, a vállaitokat pedig tartsátok hátrafelé! Ha ez megvan, a nyakatokat, majd az állatokat is emeljétek ki, hogy a gerincetek teljesen szabályos helyzetbe kerüljön. Igyekezzetek megtartani ezt a pózt ülés és sétálás közben is.

Olykor szakemberre is szükség lehet

Vannak olyan esetek, amikor szükségszerű szakember segítségét kérni. Előfordulhat ugyanis, hogy egy-egy hosszabb levegővétel után is kapkodunk a levegőért, sőt egyenesen úgy érezzük, hogy megfulladunk vagy éppen az ellenkezője, túllégzés (hiperventilláció) alakul ki. Ezek a jelek a legtöbb esetben lelki elakadásokra, sőt komoly szorongásra, de akár pánikbetegségre is utalhatnak. Ha stresszes helyzetekben, tömegben, netán zárt térben az előbb említett tüneteket figyelitek meg magatokon, akkor mindenképpen konzultáljatok egy megfelelő szakemberrel, emellett pedig tanuljatok meg egy olyan légzésgyakorlatsort, amit a nehéz pillanatokban alkalmazhattok!

Túl mély levegővétel? Inkább ne!

Nem feltétlenül az az egészséges, ha hosszú és mély a lélegzetvételünk. Amikor feszült vagy szorongó állapotba kerülünk, hevesebben ver a szívünk és az egész szervezetünkben nyugtalanság jelentkezik. Ha ilyenkor nagyon lassan vesszük a levegőt, sokkal kevesebb oxigént juttatunk be, mintha kicsit gyorsabb tempóban és kisebb „adagokban” lélegeznénk. Amikor nagyon nagy stressz ér titeket, megijedtek és hirtelen azt sem tudjátok, hogyan oldjátok meg a jelentkező nehézségeket, vonuljatok el pár percre egy csendes és nyugodt helyre és próbáljátok megtalálni a számotokra legmegfelelőbb légzési ritmust. Ezzel többek között megakadályozhatjátok, hogy még nagyobb pánik alakuljon ki bennetek.

Használjuk az orrunkat (is)!

Mivel az orr megszűri a kívülről érkező levegőt, sokkal egészségesebb kizárólag rajta keresztül lélegezni. Ha a szituáció és a hely engedi, nyissátok meg” az orrotokat, hunyjátok le a szemeteket és lélegezzetek egyenletesen pár percen keresztül a szaglószerveteken keresztül! Figyeljétek meg mennyivel másabb ez a szájon át történő vagy éppen a „kombinált” légzésnél!

Csak kiegyensúlyozottan!

Feszült helyzetekben megbomlik az egyensúly, hajlamosak vagyunk kapkodni, gondolkodás nélkül cselekedni és a szervezetünket is megterhelni, holott ilyenkor nagy szükségünk lenne a tudatosságra, amit akár a légzésünk kiegyensúlyozásával is elérhetünk. Amikor idegesnek érzitek magatokat és egyszerre kilátástalanná válik minden, függesszétek fel 10 percre azt, amit éppen csináltok és nyugtassátok meg magatokat légzéssel! Ha van rá lehetőségetek, akkor menjetek el sétálni vagy sportolni, és a légzésetekre koncentrálva űzzetek ki minden gondolatot a fejetekből!

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Getty Images

(theguardian.com)