Hogyan javíthatunk a testtartásunkon, ha irodában dolgozunk?

A legtöbben az irodai munka és a feszített hétköznapok mellett megfeledkezünk a testmozgásról, aminek gyakran a hátunk és a nyakunk issza meg a levét. Összeállításunkban olyan tippeket adunk, amikkel helyes testtartásunk lehet.

Használjuk a számítógépet állva!

Ha alkalmas erre a munkahelyünk, akkor helyezzük a laptopunkat egy olyan állványra, amin kis ideig állva dolgozhatunk. Nem kell egész nap így gépelnünk, már fél óra „álló munkával” is tehetünk a jobb tartásért és a fájdalmas hátfájás elkerüléséért.

Üljünk ki a székünk szélére!

Csússzunk ki a székünk szélére, helyezzük derékszögbe a lábainkat és húzzuk ki magunkat – bár ebben az ülésben ez legtöbbször automatikusan kell(ene), hogy jöjjön. Ha ilyen pózban dolgozunk 20 percig, érezni fogjuk a hátizmainkban a jótékony hatást.

Egyenesítsük ki a gerincünket!

Alapvetően nem ülőmunkára tervezték az emberi testet, ezért könnyen előfordulhat, hogy a gerincünk nehezen viseli hosszú távon ezt a pózt. Ezért (is) fontos naponta többször megnyújtani: nemcsak álló helyzetben felfelé, de oldalirányba is.

Járjunk többet mezítláb!

A lábbelink legalább olyan nagy hatással van a testtartásunkra, mint az, hogy mennyit sétálunk és mozgunk. A rossz minőségű és magas sarkú cipők nagy kárt okozhatnak, ezért érdemes „mezítlábas időt” beiktatni a napjainkba. Ilyenkor a talpunk mellett az egész gerincünk és csontozatunk pihenhet.

Használjuk néha az ellentétes kezünket!

Érdekesen hangozhat, de azért van szükség néha a váltásra, mert a testünkben könnyen felborulhat az egyensúly az irodai munkavégzés során, főleg, ha nem egyenesen, hanem kissé féloldalasan ülünk az asztal és a monitor előtt. A rossz testtartást okozó pózok kiküszöbölésére használjuk néha a „nem domináns” oldalunkat! Például ha jobbkezesek vagyunk, akkor a bal kezünkkel nyissunk ajtót, vegyük fel a telefont vagy hordjuk ebben a kezünkben a táskánkat egy darabig.

Nyújtsunk minden szünetben!

A nap során, amikor például kiszaladunk a munkahelyünkön a mosdóba vagy tartunk egy rövid kávészünetet, végezzünk el pár nyújtó gyakorlatot! Ha nem tudjuk, mi az, ami segíthet a fájó hátunknak és nyakunknak, egyeztessünk egy edzővel vagy nézzünk utána néhány gyakorlatnak az interneten!

Lélegezzünk mélyeket!

Egész nap rohanunk, kapkodunk és olykor megfeledkezünk az egyenletes lélegzetvételről is. Álljunk meg pár percre és egy rövid meditáció részeként koncentráljunk erősen, és figyeljük a lelassult légzésünket! Tegyük mindezt egyenes derékkal, mert általa utat engedhetünk a levegőnek és a légzőizmokat, valamint a tüdőnket is edzhetjük kicsit.

Kezdjük és fejezzük be a napot ugyanazzal a gyakorlattal!

Nyújtsuk meg a gerincünket minden reggel óvatos mozdulatokkal az alábbi módon:

  • Álljunk csípőszéles terpeszbe, a térdünket kicsit hajlítsuk be
  • Lazítsuk el a nyakunkat, és hajtsuk le a fejünket, valamint az állunkat helyezzük a mellkasunkra
  • A karjainkat hagyjuk lógni és hajoljunk előre törzzsel úgy, hogy a gerincünkkel csigolyáról csigolyára, lassan haladunk
  • Ugyanilyen lassan emelkedjünk vissza a kezdő pozícióba

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(redonline.co.uk)