Minden napunk a rohanásról szól: sietünk a munkába, kapkodunk, hogy végezzünk a feladatainkkal, aztán jöhet a bevásárlás, a gyerekek összeszedése, a vacsora elkészítése és az egyéb otthoni teendők. De hol vagyunk ebben az egészben mi magunk? Hogyan szakíthatnánk időt arra a hétköznapokon és hétvégén is, hogy egy kicsit feltöltődjünk?

Minden nap fontos lenne törődnünk magunkkal, hiszen szükségünk van a lelki egyensúlyra, a saját igényeinkre való odafigyelésre és arra, hogy megálljunk pár percre, vegyünk néhány mély levegőt, és csak és kizárólag önmagunkra koncentráljunk.

A sok teendő mellett akár a mindennapi rutinotokba is beleilleszthetitek az alábbi lépéseket:

 1. Álljatok meg és gondoljátok végig, hogy mi tesz boldoggá titeket. Ez mindenkinek mást jelent, ezért ne a külső elvárások szerint határozzátok meg a legnagyobb örömforrásotokat, inkább figyeljetek befelé és keressétek meg azt, ami a legjobban képes motiválni benneteket!
 2. Ha megtaláltátok, tudatosan építsétek bele a napjaitokba ezt a tevékenységet. Ha másképp nem megy, írjátok bele a naptáratokba! Ne feledjétek: 10-15 perc is csodákra képes, ha azt azzal töltitek, amit a legjobban szerettek.
 3. Néha engedjetek a spontán pillanatoknak! Vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen csak annyi a dolgotok, hogy átadjátok magatokat a hirtelen jött lehetőségnek. Például egy váróteremben, ahol elővehetitek a könyveteket és máris elmerülhettek benne.
 4. Időnként egyszerűen csak tegyétek fel a következő kérdéseket: Boldog vagyok?, Szeretek ezzel/ezekkel az emberekkel időt tölteni? Fáradt vagyok? Szükségem lenne egy kis pihenésre? A kérdésekben ott rejlik a válasz is…
 5. A mennyiség helyett válasszátok a minőséget!  Nagyon jó dolog órákon át a tévét bámulni, de lehet, hogy a hétköznapokon hatásosabb és motiválóbb egy fél órás jógagyakorlat elvégzése.

Milyen technikákkal és konkrét módszerekkel töltődhettek fel?

 • Figyeljetek oda a testetek igényeire! Mozogjatok, amikor úgy érzitek, arra van szükségetek és pihenjetek, amikor úgy érzitek, ez lenne a legjobb!
 • Tanuljátok meg, hogy mondhattok nemet! Nem éri meg minden elvállalni, hogy aztán kiégve és motiváció nélkül maradjatok.
 • Tartsatok szünetet! A szabadnapok azért vannak, hogy kivegyétek őket és pihenjetek. Utazzatok el, foglalkozzatok a kedvenc hobbitokkal és a családotokkal ezeken a napokon. A legjobb feltöltődés lesz.
 • Szánjatok időt a szenvedélyetekre! Még ha azt is érzitek, hogy nincs időtök semmire, akkor is fontos, hogy foglalkozzatok azokkal a tevékenységekkel, amelyek boldoggá tesznek benneteket.
 • Vezessetek naplót, jegyzeteljetek és egyben gondolkodjatok önmagatokról! Sose felejtsétek el, hogy kik vagytok, és ne hagyjátok, hogy a munka és a kötelezettségek teljesen felemésszenek!
 • Töltsetek időt a szabadban! Akkor is, ha hideg van és akkor is, ha fúj a szél. A testi-lelki feltöltődéshez a természet és a szabad levegő is szükséges.
 • Koncentráljatok a jelenre! Éljétek át az adott pillanatot és örüljetek a legapróbb dolgoknak is!
 • Nevessetek, hiszen a nevetés oldja a feszültséget, felszabadítja az endorfint és jobbá teszi a közérzetet is. Mindezek mellett mások napját is vidámabbá tehetitek.
 • Beszélgessetek a szeretteitekkel és ne csak az adott nap eseményeiről!
 • Bánjatok magatokkal kedvesebben! Szép dolog mások irányába elfogadónak és megértőnek lenni, tegyetek így akkor is, ha rólatok van szó!
 • Egyetek finomakat és egészséges ételeket! Ne mérgezzétek a szervezeteteket a gyorséttermek kínálatával, inkább jutalmazzátok meg a testeteket jó minőségű alapanyagokkal!
 • Legyetek hálásak azért, amitek van, és azokért az emberekért, akik körülvesznek titeket!
 • Értékeljétek a saját eredményeiteket! Örüljetek, ünnepeljetek, ha elértétek valamit az életben!
 • Legyen minden nap pár saját percetek! A reggeli kávé mellett, az ebédszünet közben, vagy a gyerekek lefektetése után. A lényeg, hogy csak a tietek legyen.
 • Offline is van élet! Ne lógjatok egész nap a közösségi oldalakon, hiszen nem túl egészséges, főleg, ha állandóan összehasonlítgatjátok magatokat másokkal.
 • Alkossatok! Egy finom vacsorát, egy szép rajzot, egy kötött sálat, mindegy mit, csak merüljetek el benne és eresszétek ki a kreativitásotokat!

 

Nyitókép: Getty Images

(thelawofattraction.com, wanderlust.com)