7 ok, amiért fontos hálát adnunk, és 10 mód arra, hogy ezt minden nap meg is tegyük

Hálát adni fontos, és nemcsak akkor, amikor kapunk valamit, hanem minden nap. Sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mit is jelent valójában értékelni az élet dolgait. Felgyorsult világunkban egyre extrémebb élményekre vágyunk, emiatt pedig észre sem vesszük, hogy a legértékesebb dolgok ott vannak a szemünk előtt. Légrádi Júlia írása.

Pár héttel ezelőtt meglátogattam az unokabátyámat és a családját. Nemrég költöztek be egy olyan házba, ahol a felújítás oroszlánrészét ők végezték el. Sokat dolgoztak, és most nagyon hálásak azért, hogy megpihenhetnek, és végre élvezhetik a munkájuk gyümölcsét. Miközben beszélgettünk és meséltek nekem, szóba jött, hogy milyen kár, hogy mi magyarok nem tartjuk a hálaadás ünnepét. Nem a nagy lakoma és a pulykasült miatt, hanem azért, hogy megálljunk kicsit és egy egész estét annak szenteljünk, hogy kifejezzük a hálánkat és örüljünk annak, amink van.

Olyan gyakran panaszkodunk, hogy mennyi bajunk van és mennyi nehézséggel kell nap mint nap szembenéznünk a karrierünk, a háztartás, a gyereknevelés alkalmával. Mi lenne, ha inkább kicsit fordítanánk a gondolkozásunkon és végigfuttatnánk a fejünkben, hogy mennyire jó, hogy egészségesek vagyunk, hogy van fedél a fejünk felett, hogy vannak, akik szeretnek bennünket, és hogy lehetőségünk van megvalósítani az álmainkat? Lehet, hogy egyszerű dolgoknak tűnnek, de nem mindenkinek adatnak meg…

A Psychology Today cikke szerint hét előnye is van annak, ha időnként megállunk, és hálát adunk a pozitív dolgokért. Többek között ezért is fontos időnként kifejezni a köszönetünket…

Mert ezzel ápolhatjuk a kapcsolatainkat. Sose feledkezzetek meg a szeretteitekről és arról, hogy a tudtukra adjátok, mennyire fontosak nektek!

Mert ezzel jót tehetünk a lelki egészségünknek. Sokkal optimistábbak, pozitívabbak és derűsebbek lehettek, ha megtanuljátok értékelni az élet apró örömeit.

Mert ezzel jót tehetünk a fizikai egészségünknek is. Az optimista hozzáállás az immunrendszereteknek is jót tesz, sokkal ellenállóbbak lehettek a különféle betegségekkel szemben.

Mert ezzel fokozhatjuk az empátiát magunkban. Sokkal empatikusabbak, figyelmesebbek és elfogadóbbak lesztek másokkal szemben.

Mert ezzel jobban alhatunk. Ha minden este lefekvés előtt végiggondoljátok, hogy mik azok a dolgok, amik emelték a napotok fényét, nem csak jobban alszotok, de kellemesebben is ébredtek majd.

Mert ezzel javíthatunk az önbecsülésünkön. Ha köszönetet mondtok valamiért, vagy kifejezitek mások felé a hálátokat, azzal a saját önbecsüléseteken is javíthattok.

Mert ezzel mentálisan is megerősödhetünk. Fontos megtanulni, hogy a gyakori hálaadással a gondolkodásotokat is formálhatjátok. Kevésbe lesztek stresszesek és könnyebben túllendülhettek a problémákon is.

Most, hogy már tudjuk, miért tesz jót a testünknek és a lelkünknek is a hálaadás, nézzük meg, mit javasol a Forbes írása a mindennapokra:

Értékeljük az apró dolgokat! Tanuljátok meg, hogy a legegyszerűbb dolgokért is lehettek hálásak! Lehet, hogy apróság, de én például mindig csillogó szemmel nézem a Duna vizét, miközben a hévvel zakatolok a munkahelyem felé. Imádom ezt a látványt, mert örömmel és pozitív energiával tölt fel. Főleg, ha napsütés is társul mellé.

Legyünk hálásak a feladatainkért! A feladatoknak általában nem szoktunk örülni, pedig higgyétek el, nemcsak az öröm, de a nehezebb kihívások miatt is lehetünk hálásak. Gondoljátok csak végig, mit éreztek, amikor túl vagytok egy nehezebb munkán vagy projekten. Engem például mindig büszkeséggel és hálával tölt el.

Tanuljunk meg befelé figyelni! Szánjatok minden nap 5-10 percet arra, hogy leültök, és kicsit magatokba szálltok! Akár az ébredés után, akár a reggeli kávé mellett, akár este a fürdőkádban, esetleg már az ágyban, de gondoljátok végig, mi az, amit az aznap adott nektek.

Vezessünk hálanaplót! Ha másképp nem megy, jelöljetek ki egy füzetet és hetente írjátok bele, miért vagytok hálásak az adott időszakban. Ennek egy alternatív változatát próbáltam ki pár évvel ezelőtt: felcímkéztem egy befőttes üveget és apró színes post it cédulákra írtam fel azokat a történéseket az életemben, amik örömet okoztak. Ezeket aztán néhanapján kiborítottam a szőnyegre, és mosolyogva olvasgattam őket. Még ma is szívesen veszem elő az üveget. :)

Önkénteskedjünk! Az önkéntes munka sok mindenre képes megtanítani minket. Biztosan ti is éreztetek már magatokban plusz erőt, miután segítettetek valakinek, akinek szüksége volt rá. Beszéljünk egy helyi közösségről, rászorulókról, beteg gyerekekről vagy éppen otthontalanokról, azzal, hogy valami olyat adtok nekik, ami a ti életetekben magától értetődő, saját magatokban is erősíthetitek a hála érzését.

Egyszerűen csak fejezzük ki a szeretetünket! Írjatok levelet, hívjátok fel a szeretteiteket és beszélgessetek velük, vagy egyszerűen csak vigyétek el a kedveseteket vagy a gyerekeket a kedvenc helyükre. Csak okozzatok örömöt és ne várjatok cserébe semmit! Figyeljétek meg magatokban, hogy milyen mértékben emelkedik bennetek a boldogság szintje.

Töltsünk minőségi időt a szeretteinkkel! A fenti ponthoz kapcsolódva: erősítsétek meg a kapcsolataitokat a számotokra fontos személyekkel, kerüljetek hozzájuk még közelebb és segítsetek nekik, ha szükségük van rá, vagy egyszerűen csak hallgassátok meg a történeteiket anélkül, hogy belevágnátok a szavukba. Hálásak lesznek érte.

Találjunk örömöket az életünk minden területén! Mint ahogy fentebb írtam, nekem örömöt okoz a napfény és a víz látványa, de az is, amikor a kedvenc hobbijaimmal foglalkozhatok. Keressétek meg, hogy nektek mi okoz a mindennapokban boldog pillanatokat és figyeljétek, keressétek őket!

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock