Ha a korai órákban ügyetlenkedem, képes vagyok azonnal szerencsétlennek elkönyvelni az adott napot. Egy nemrégiben olvasott amerikai cikk szerint azonban létezik egy olyan reggeli rutin, amely biztosítja, hogy a nap a lehető legjobban induljon. És legfeljebb 32 percet vesz igénybe. Leteszteltem, működik. Dakos Edit írása.

reggeli boldogságrutin

Első 5 perc: légzőgyakorlat a stressz ellen

Kövessétek az alábbi videóban bemutatott könnyed, ötperces légzési gyakorlatot, ami azt ígéri, hogy a hatására huss mindenféle szorongásnak, haragnak és pesszimizmusnak. A boldogság útja című könyv szerzője, Emma Seppälä szerint az, ahogyan lélegzünk, megváltoztatja a közérzetünket és az egész életünkre jó hatással van. Bevallom, amikor elindítottam a videót, valami hosszabb és nehezebb gyakorlatsorra számítottam, de valójában semmi bonyolult nincs benne.

Helyezkedjetek el kényelmesen az ágyban vagy a kanapén, tegyétek a karokat a combotokra úgy, hogy a tenyeretek az ég felé nézzen. A jobb kezeteket ezután emeljétek fel, a mutató és a középső ujjatokat helyezzétek a homlokotok alsó részére, a gyűrűs és a hüvelykujjatokat pedig az orrnyergetekhez. Csukjátok be a szemeteket, először az egyik oldalra, majd a másik oldalra gyakoroljatok nyomást az ujjaitok segítségével, és közben vegyetek mély levegőt. Két percig ismételjétek ezt, majd engedjétek le a kezeteket! A szemetek maradjon csukva, és koncentráljatok befelé! Vegyetek nagyon lassú és mély lélegzeteket a következő három percben – ez segíti az elme elcsendesedését, sokkal fókuszáltabbak és nyugodtabbak lesztek. A szakembernek igaza volt, nekem tényleg bevált:

2 perces hála: írjatok fel három olyan dolgot, amiért hálásak vagytok!

Az instrukció szerint ez a három dolog lehet például a családunk, egy kedves kisállat vagy egy lefoglalt nyaralás is. Shawn Achor pszichológus szerint, ha ezt huszonegy egymást követő napon elvégezzük, akkor az agyunk átáll a negatív gondolkodásról a pozitívra. Én ezt még csak egyetlen reggel alkalmával próbáltam. Miközben a kezembe vettem a tollat meg a cetlit, odanyomta a vállamhoz az orrát a kismacskám, a barátom behozta a gőzölgő kávét és örömmel konstatáltam, hogy épp felkel a nap. Nem kellett sokáig gondolkodnom, hogy mit véssek a papírra.

Második 5 perc: segítsetek valakin öt percben!

Tegyetek jót valaki mással, mert mindez nemcsak feltölt, de lendületet is ad. A Pennsylvaniai Egyetem egyik professzora, Adam Grant Adok és kapok című könyvében ír arról, hogy a minden elvárás és kérés nélkül végrehajtott öt percnyi önzetlen segítség sokkal sikeresebb énhez vezethet. Tegnap este megérkezett hozzánk az anyukám és a nagymamám. Mamának ma reggel kontrollra kellett mennie, mert három éve mellrákkal diagnosztizálták. Ugyan az út az onkológiára nem öt perc volt, de még szép, hogy elkísértem őket.

Az utolsó 20 percben: tanuljatok valami újat!

Miután végigcsináltátok a fenti három feladatot reggel, sokkal kiegyensúlyozottabbak és pozitívabbak lehettek. Az utolsó reggeli rituálé, hogy a következő húsz percben tanuljatok valami új dolgot. Töltsetek le egy nyelvtanulós applikációt, olvassatok el egy új cikket, vagy hallgassatok meg egy előadást arról a témáról, ami éppen nagyon érdekel titeket. Egy új ismeret, információ elsajátítása jobb érzéssel, elégedettséggel fog eltölteni. Mivel több, mint ötven perc alatt érek be a szerkesztőségbe, így az utolsó feladatot inkább a villamoson hajtom végre. A hátizsákomban mindig ott lapul az e-book olvasóm, amire most Feldmár András: Most vagy soha című személyiségfejlesztő könyvét töltöttem fel. A százhúsz oldalas írásnak az oda-vissza út alatt a terveim szerint a végére is érek, és azt már most tudom, hogy biztosan valami újat fogok megtudni belőle, például saját magamról.

Még több hasonló témáról olvashattok a Nők Lapja Psziché magazinokban.

Szöveg: Dakos Edit

Fotó: Thinkstock