Hogyan lehetünk boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak? Terapeuták szerint így (is)!

Bár mindannyiunk életútja más és más, az alapvető problémák sokszor hasonlóak. Többek között - ahogy a HuffPost cikkében is olvasható - ezért tudnak a terapeuták olyan tippekkel ellátni minket, amiket a mindennapok során valamennyien alkalmazhatunk.

Alkalmazzuk a „30 másodperces szabályt”!

Ha úgy érezzük, hogy túlterheltek vagyunk, ki sem látunk a feladatok mögül és eluralkodott rajtunk a feszültség, akkor a sok teendő közül koncentráljunk csak egyre! Válasszunk egy olyan dolgot, amit akár fél perc alatt is megcsinálhatunk, például rendezzük össze az asztalon lévő papírokat, tegyünk el pár tiszta poharat a mosogatóból.

Mély levegő és egyenletes légzés

A meditációs gyakorlatnak is betudható művelet nagyban javíthat a stresszes pillanatokon. Álljunk meg pár percre, vonuljunk el egy csendesebb helyre (a legjobb, ha egyedül maradunk), és koncentráljunk az egyenletes lélegzetvételre! Másodpercről másodpercre érezni fogjuk, hogy megnyugszunk. Minden nap érdemes gyakorolni.

Engedjük meg magunknak, hogy rosszul érezzük magunkat!

Sokan azt képzelik, hogy a rosszkedvet és a levertséget azonnal el kell űzni, azonban ez nagyon téves gondolat. Egy-egy negatív esemény, például a munkahely elvesztése vagy szakítás után, szükségünk van arra, hogy az érzelmi feszültség akár sírás formájában „kijöjjön belőlünk”. Ha elfojtjuk az érzelmeinket, nemcsak a lelkünknek, de rosszabb esetben a testünknek is ártunk. Merjünk rosszkedvűnek lenni néhanapján!

Az öndicséret fontos

Ha elveszettnek és kissé boldogtalannak érezzük magunkat, akkor kezdjünk el jobban befelé figyelni! Gondolkodjunk kicsit a saját életünkön, a személyiségünkön és azokon a dolgokon, amiket szeretünk magunkban. Ha ez megvan, akkor írjuk fel egy cetlire (vagy csak szimplán hangosan mondjuk ki magunknak)! Ha minden nap feljegyzünk egy-egy tulajdonságot, hétvégén már egy kisebb csokornyi lesz belőlük, amit jó érzés lesz visszaolvasni.

Kérdezzük meg magunktól, hogy mit szeretnénk az adott pillanatban a legjobban csinálni!

Igaz, hogy tele vagyunk feladatokkal a hétköznapokon, de meg kell tanulnunk lelassítani és néha meg is kell állni. Egy feszített munkanap után például nem kell, hogy otthon is folytassuk a munkát. Vannak olyan napok, amikor a házimunka helyett bátran választhatjuk a kedvenc könyvünket vagy egy kellemes sétát a párunkkal. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat és egy kicsit felszabaduljunk.

Menjünk el túrázni!

A természet köztudottan jótékonyan hat az emberi lélekre, az itt töltött idő levezeti a feszültséget és segít kicsit visszatalálni önmagunkhoz. Ha úgy érezzük, hogy szükségünk van valami pluszra, valami örömteli dologra, akkor szervezzünk egy kellemes túrát és egyszerűen csak élvezzük ki a csendet!

Keressünk egy mantrát, ami segít a nehéz helyzetekben!

Legyen egy jól bevált technikánk arra az esetre, ha elvesznénk. Lehet ez egy mondat, amit ismételgetni tudunk a nehéz helyzetekben vagy egy dal, amit ha meghallgatunk, jobb kedvre derülünk.

Kitáncolni a feszültséget? Igen!

A tánc nemcsak kiváló mozgásforma, de a feszültséget is oldja, sőt növeli az önbizalmat és a boldogságérzetet. Ha nem szeretjük a vezetett társas kurzusokat, akkor egyszerűen csak tegyünk be otthon a kedvenc albumunkat és táncoljunk, táncolgassunk ameddig csak jól esik.

Játsszunk egy jót a kedvenc háziállatunkkal!

Tegyünk félre minden feladatot és foglalkozzunk fél órát – vagy akár többet is – a kedvenc háziállatunkkal! Simogassuk, játsszunk, sétáljunk vele és figyeljük meg, hogy tölt fel minket a vele való foglalkozás és időtöltés.

Nyitókép: Thinkstock