Felnőttként gyakran irigykedve bámuljuk a kicsiket, hogy mennyi energiájuk van. A fáradhatatlanságuk valójában annak is köszönhető, hogy ők mindig az adott pillanatra koncentrálnak, a jelenben élnek. Mutatjuk, hogy milyen gyakorlatias tanácsokat érdemes megfogadni ahhoz, hogy ti is hasonlóan lendületesek lehessetek.

fókusz

Jelen, de tényleg!

Veletek is előfordult már olyan, hogy annyira elmerültetek a gondolataitokban, hogy nem tudtátok felidézni, mi történt veletek néhány perce? Nem ritka ez, az ébrenléttel töltött órák felében ugyanis általában teljesen másra gondolunk, mint amivel adott pillanatban foglalkozunk. Persze nagyon jó és hasznos dolog úgy tervezni a jövőt, hogy közben átgondoljuk a múltbéli hibáinkat, nagyszerű dolog révedezni vagy máshová képzelni magunkat bizonyos szituációkban, de jobb, ha ennek véget vetünk. Míg a múlton való rágódás haragot, szégyent vagy sajnálkozást generál, addig a jövőn való morfondírozás szorongással tölthet el. Ha elfogadjuk azt a helyzetet, amiben éppen vagyunk, sokkal egyszerűbben vehetjük az akadályokat és sokkal sikeresebbek lehetünk.

2 in 1: főszereplő és rendező

„Mi lesz velem?” „Mi a szerepem a világban?” „Mit fogok csinálni, ha…” Sokan esünk abba a hibába, hogy annyira saját magunkra fókuszálunk, hogy végül elveszünk a részletekben. Ennek következményeként sokszor nem fogadjuk túl jól a kritikákat, és vérig sértődünk akár a legkisebb dolgokon, még úgy is, ha azok nem is nekünk szólnak. Kutatások szerint a legtöbb negatív érzelem a túlságos magunkra figyelésből fakad. Nem baj, ha fontosak vagyunk magunknak, de érdemes tudatosítani, hogy mindenki egy a millióból, hogy az élet rövid és a humor mindig segít a “bajban”. Néha képzeljétek el, hogy egy olyan film rendezői vagytok, amelyben tiétek a főszerep és nézzétek kívülről, rendezőként magatokat. Ez sokat segíthet más perspektívából látni dolgokat.

Elmecsendesítés

A koncentrációban központi szerepet kap a jóga filozófiája: tégy azért, hogy valami legyen. A lélek elcsendesítéséhez érdemes átmozgatni a testet és nyújtó- és lazítógyakorlatokat végezni akár a nap közepén is. Szánjatok magatokra néhány percet munka közben, vegyetek mély levegőt és fókuszáljatok! Egy pár perces meditáció olyan hatással lehet bármelyikünkre, mintha pihentünk volna egy nagyot, és ezután sokkal energikusabban telik majd az idő.

+ 1 Nyújtsunk segítő kezet, vagy essünk újra és újra szerelembe!

Mindegy, hogy egy rászoruló emberen vagy valamelyik családtagon segítetek – a jócselekedet után mindenki jobban érzi magát. Ez a kedves gesztus egy hatalmas energialöketet ad, akárcsak a szerelem érzése. Érdemes a hosszú kapcsolatokban újra és újra fellángolni a másik iránt.

Szöveg: D. E.

Fotó: Thinkstock

(psychologytoday.com)