A Jótékonyság Nemzetközi Napját minden évben szeptember 5-én, Teréz Anya halálának évfordulóján tartják, célja pedig, hogy felhívja a figyelmet az önzetlen segítségnyújtás fontosságára. Ennek kapcsán konkrét önkéntes lehetőségeket gyűjtöttünk össze arra az esetre, ha ti is segítenétek a rászorulókon.

„Mindenkinek jár egy igazi, tartalmas ebéd” – Önkéntesség a Heti Betevőnél

A Heti Betevő Egyesület története egy budapesti étteremben kezdődött 2013 karácsonya után. A vendéglátóhely működtetőinél hirtelen jött az ingyen ebéd ötlete: a csapat a belvárosban helyezett ki perselyeket, a befolyt összegből pedig meleg ételt, összesen 50 adagot főzött meg, amit a közeli téren osztottak ki a rászorulók részére. Ettől a naptól kezdve minden vasárnap segítenek. A szervezet ma már nemcsak a fővárosban, de három vidéki helyen is oszt ételt. A akciókat nem egyedül hajtják végre, szívesen veszik a segítséget, legyen szó pénzbeli támogatásról, főzőhelyek biztosításáról, sütemények sütéséről vagy éppen az ételek kiosztásáról. Ha ti is szívesen csatlakoznátok a kezdeményezéshez, akkor látogassatok el a Heti Betevő weboldalára és regisztráljatok önkéntes segítőnek.

Hol segíthettek?

Budapest 7. és 8. kerületében, Makón, Székesfehérváron, Pécsen

Segítségnyújtás a Bethesda Gyermekkórházban

Igazán nemes módon jótékonykodhattok, ha egy olyan helyen végeztek önkéntes munkát, ahol a gyerekek gyógyulásáról és jólétéről van szó. A budapesti Bethesda Gyermekkórházban többféleképpen is van erre mód: folyamatosan várják az önzetlen segítőket például betegirányítás (a kórházba érkezők segítése, útbaigazítás), ágy melletti (számos feltételhez kötött), fizikai (a kórház külső és belső környezetének rendben tartása) vagy az ambulancián (beszélgetés, foglalkozás, rajzolás, játék) történő önkéntes munkára. Ha szeretnétek jelentkezni, irány a Bethesda weboldala!

Hol segíthettek?

Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza, 1146 Budapest, Bethesda utca 3.

Retro Véradás országszerte

Idén szeptemberben ismét megrendezik a már hagyományosnak számító Retro Véradást az Országos Vérellátó Szolgálat jóvoltából. Az évről évre egyre népszerűbb eseményen nemcsak segíthettek, de köszönetképpen egy kis ellátást is kaptok. A sör-virsli menün túl ajándékok és hamisítatlan nosztalgikus hangulat is vár minden segítőt. A legfontosabb természetesen a véradás, amelyhez sok emberre van szükség, akik ezzel nemcsak mások, de saját egészségük megőrzéséhez is hozzájárulhatnak. Ha szeretnétek részt venni az országos akcióban, akkor kattintsatok az Országos Vérellátó Szolgálat oldalára, ahol minden részletet megtaláltok.

Hol segíthettek?

Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, Szekszárd

Ruha és tárgyadományok a SZIA Adományboltban

A SZIA Adománybolt, a Szabad Iskolákért Alapítványnak köszönhetően jött létre azzal a céllal, hogy összegyűjtse azokat a használati tárgyakat, amik másoknak még hasznára válhatnak. Ide bárki beviheti a már feleslegessé vált holmijait: könyveket, ruhákat, játékokat, konyhai eszközöket, tankönyveket. Az üzlet átveszi az adományokat, és csekély, pár száz forintos áron „adja tovább” a betérő, rászoruló vásárlóknak. A bevétel ezután az alapítványhoz kerül. Ha kedvet kaptatok a tárgybeli adományozáshoz, keressétek fel a Szabad Iskolákért Alapítvány oldalát, ahol még több információt találhattok az adományozási lehetőségekről.

Hol segíthettek?

SZIA Adománybolt, 1111 Budapest, Budafoki út 17/a

Önkéntes segítség idős személyeknek

Az idős és otthonban élő emberek szociális hálója sok esetben hiányos, ezért különösen nagy szükségük van a látogatásokra, beszélgetésre, közös játékra (kártya, sakk), felolvasásra vagy egy kellemes sétára. Az egyik legnemesebb módja az önkénteskedésnek a nekik nyújtott segítség. A Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthonában például olyan önkéntes program működik, ami összefogja azokat a jelentkezőket, akik az imént felsorolt módon jótékonykodnának. Ha ti is kedvet kaptatok egy ilyenfajta segítségnyújtáshoz, akkor látogassatok el az otthon weboldalára.

Hol segíthettek?

Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthona, 1173 Budapest, Pesti út 117.

Természetesen számtalan más módon is jótékonykodhattok, érdemes körbenézni a lakóhelyetek környékén is a lehetőségekért.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock