Van úgy, hogy a lelki gátakat néha nem tudjuk egyedül feloldani. Ilyenkor lehet segítségünkre egy jó könyv, ami neves szakemberek tollából született és épp a lényegi problémákra mutat rá, illetve ajánl megoldást. Mi most ilyeneket gyűjtöttünk össze nektek.

Rhonda Byrne: A titok

Édesvíz Kiadó, 1590 Ft (antikvár ár)

Minden idők egyik legsikeresebb önsegítő kötete a gondolatok teremtő erejére hívja fel a figyelmünket. A könyv pedig nem ígér keveset: segítségével felfedezhetjük a bennünk rejlő, kiaknázatlan erőforrásokat, amelyek képesek megszépíteni az életünket. Annak idején minket is elkapott A titok-láz, így nyugodt szívvel tudjuk ajánlani mindenkinek.

A könyv itt rendelhető meg.

Őszentsége a Dalai Láma és Dr. Howard C. Cutler: A boldogság esszenciája – Útmutató az élethez

Trivium Kiadó, 1272 Ft

A 14. dalai láma bölcsessége mindenkit inspirál, Tibet Nobel-békedíjjal kitüntetett, vallási és világi vezetője őszintén hisz abban, hogy „életünk meghatározó célja a boldogság elérése”. A könyvben egyszerű tanácsokat nyújt ahhoz, miként legyünk úrrá a mindennapi idegességen, dühön, depresszión, féltékenységen. Vagyis, az érzések tömkelegén, amik letérítenek a boldogság útjáról. A könyv alapvetően a buddhista meditáció tapasztalatain alapszik, ezeket keresztezi a modern nyugati pszichológiával.

A könyv itt rendelhető meg.

Judith Sills: Szállj le a döglött lóról! – A kényelem csapdája

Park Könyvkiadó, 1710 Ft (antikvár ár)

Egy ideje már csak egy helyben veszteglünk az életünkben? Ránézésre megvan ugyan mindenünk, mégis hiányzik valami, ami miatt nem érezzük magunkat teljesen boldognak? Az ember gyakran szeret elkényelmesedni. Még akkor is, ha tisztában van a tehetségével, hajlamos rá, hogy csak a sült galambot várja. A könyv azért hasznos, mert hihetetlenül világosan ébreszt rá, hogyan tudunk kiszabadulni abból a ketrecből, amit magunk építettünk. Mindenkinek ajánljuk, aki a saját csapdájában tengődik.

A könyv itt rendelhető meg.

Marcel Rufo: Engedj el

Park Kiadó, 2125 Ft

Létezik-e fájdalommentes elszakadás? Miért érezzük utána elhagyatottnak magunkat? Mi a gyászmunka, és befejeződhet-e egyáltalán? Mire jók az emlékek? Igaz-e, hogy egész életünk a szimbiózis utáni nosztalgia jegyében telik el? Ezekre a kérdésekre válaszol Marcel Rufo francia gyermekpszichiáter sok-sok empátiával, nagyon emberien – szülőknek kifejezetten ajánlott olvasmány.

A könyv itt rendelhető meg.

Eckhart Tolle: A most hatalma a gyakorlatban

Édesvíz Kiadó, 2366 Ft

A gondolataink mögött rejlő csendet, amelyben az elménk által létrehozott problémák sem nyomasztanak, hihetetlenül nehéz megtalálni. Általa viszont nemcsak a megbocsátást tanulhatjuk meg jobban, hanem megtanulhatjuk értékelni és élvezni a mostot, a körülöttünk lévő világot. Ehhez nyújt segítséget speciális gyakorlatokkal az alapműnek számító könyv.

A könyv itt rendelhető meg.

Paul Hauck: Légy jó önmagadhoz

Park Kiadó, 2125 Ft

Vannak olyan időszakok, amikor az ember egyáltalán nem érzi jól magát a bőrében, mintha semmi nem akarna sikerülni, és semminek nem lenne értelme. Annak ellenére pedig, hogy érezzük, jó lenne változtatni a dolgokon, mégsincs hozzá önbizalmunk. Viszont, ha a saját kezünkbe vesszük az életünk irányítását, hihetetlenül nagy lépést teszünk az egyéni fejlődésünkért. Ehhez viszont olyan démonokkal kell sikeresen megküzdenünk, mint a kisebbségi komplexus, a félénkség, az önsajnálat, a halogatás, a szorongás vagy a féltékenység. Nem győzzük hangsúlyozni, ez mennyire fontos!

A könyv itt rendelhető meg.

Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak?

Kulcslyuk Kiadó, 2363 Ft

Mi kell a boldogsághoz? Hála, optimizmus? Vagy ennek a két komponensnek az elegye, és még ennél is több? Hazánk egyik legismertebb pszichológusa azt a témát járja körül életszagú példákkal, ami mindannyiunkat lázban tart, amire mind vágyunk. Hiánypótló kötet, minden embernek kötelezően írnánk fel receptre.

A könyv itt rendelhetjő meg.

Popper Péter: Lélekrágcsálók

Kulcslyuk Kiadó, 3316 Ft

Szellemes történeteket, Popper Péter korábbi előadásainak lényegét gyűjtötte egy kötetbe, ami fontos tanulságokkal és elgondolkodtató mondatokkal teleszőtt olvasmány mindenki számára. Hazugságok, őszinteség, pánik, csalódás, bánat – ez csak néhány téma a sok közül, amit mind feldolgoz a könyv. Az üzenetét nem szabad figyelmen kívül hagyni: az életünkben minden összefüggésben van egymással, önvizsgálattal azonban képesek leszünk felismerni a lélekrágcsálóinkat.

A könyv itt rendelhető meg.

Almási Kitti: Bátran élni

Kulcslyuk Kiadó, 2210 Ft

Nagyon sok gátlás és félelem van bennünk, a legegyszerűbb helyzetekben is szorongunk, azokról nem is beszélve, amikor arra kerülne a sor, hogy megmutassunk magunkból valamit. Félünk az elutasítástól, mások kritikájától, ítéletétől. Éppen ezért, az tűnik a legegyszerűbbnek, ha a szerepeink mögé rejtőzünk és nem mondjuk ki, amit igazán érzünk, gondolunk. Azt hisszük, így majd jobban kedvelnek az emberek, holott ez nincs így! Almási Kitti a kötetében nemcsak azt mutatja meg, miért jó bátran élni, hanem azt is, hogyan lehet. Mi szívesen tartottunk vele ebben a kalandban.

A könyv itt rendelhető meg.

Roy F. Baumeister, John Tierney: Akaraterő – A legnagyobb belső erő újrafelfedezése

Ursus Libris, jelenleg nincs ár

Miért nem teljesülnek az újévi fogadalmak? Miért fulladnak rendre kudarcba a fogyókúrák? Miért vagyunk gyakran képtelenek arra, hogy azzal foglalkozzunk, amivel szeretnénk? Hogyan vált korunk emberének egyik legnagyobb problémájává az önkontroll, illetve annak hiánya? És lényegében mi az akaraterő? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre ad választ a könyv hasznos tippek kíséretében, amikkel hatásosabban betarthatjuk a határidőket, csökkenthetjük a tennivalók listáját és a káros szenvedélyektől is megszabadulhatunk.  Kell ennél több? Szerintünk nem.

A könyvre itt tudtok előjegyezni. 

Összeállította: F.R.

Fotó: bookline.hu, libri.hu, nyitottakademia.hu, ujkonyvek.hu, triviumkiado.hu